Forumet - Gårdagens partiledardebatt

Gårdagens partiledardebatt

2423 0 71
Tråd kanske finns men jag fann den ej och denna är säkert jättemkt bättre ändå tihi.
Såg ni den? Vilka var höjdpunkterna? Vem var snyggast? Etc.
Ni som ska se den sedan ska ej rösta innan ni sett, därav avsaknaden av svarsalternativ för er (innan någon påpekar detta).


http://www.svtplay.se/video/4078551/agenda/agenda-partiledarbebatt-inkl-for-och-eftersnack

Spana också in:


mens: Vill att någon ska ta upp infektionsrisken i och med flyktingkrisen. Känner mig så elak som tycker så men vi måste skydda så många som möjligt. De måste ju testas, undersökas och om nödvändigt sättas i karantän om de är sjuka med virus vi ej har här.


Exner:
Inte elakt. Fullt rimligt ställningstagande.
Vilka virus är det vi bör frukta? Dödsförkylningar? Hur många har blivit smittade av mystiska virus?

Punda: Tror snarare att just HIV är mindre utbrett hos de som kommer hit om du jämför med svenskar.
Enligt Wikipedia

Enligt en rapport av WHO från december 2005 är prevalensen hos vuxna 7,2 % räknat på hela kontinenten. I resten av världen är färre än 2 % av den vuxna befolkningen smittade. Sjukdomen fortsätter att smitta i stor omfattning. Under 2005 räknar man med att 3,2 miljoner insjuknat i länder söder om Sahara, medan 2,4 miljoner dog.

Som man kan se av kartan till höger, är situationen värst i den södra delen av Afrika. I detta område har antalet smittade ökat dramatiskt de senaste 5–10 åren. Där är (2005) cirka 20 % av befolkningen smittad. I Botswana är mer än var tredje vuxen person smittad. Eftersom hivsmittan nästan alltid leder till döden inom 10 år om inte behandling sätts in, förväntas invånarantalet där börja minska inom några år. För större delen av Afrika är inte situationen lika allvarlig och för kontinenten som helhet kommer aids "bara" att dämpa befolkningstillväxten. I flera länder finns risk för framtida politisk instabilitet på grund av att hela befolkningslager och generationer försvagas, med minskad produktion av livsmedel och allmänt sänkt produktivitet som följd. En prognos är att befolkningen i Afrika söder om Sahara kommer att vara 21 % mindre år 2025 än vad den hade varit utan inverkan av aids. Skillnaden mellan den södra delen och den övriga delen av Afrika handlar inte om ekonomisk skillnad, man kan inte se något direkt samband mellan bättre ekonomi och högre förekomst av hiv.

Det är stor skillnad mellan det muslimska Nordafrika (där 0,1 % av invånarna är smittade) och Afrika söder om Sahara (7,5–8,5 % smittade). En liknande skillnad finns i Sudan mellan det muslimska norr och kristna söder. Undersökningar i Senegal och Elfenbenskusten har också visat att det finns liknande olikheter mellan muslimska och icke-muslimska folkgrupper. En av grunderna till detta anses vara att manlig omskärelse, som är vanligt inom muslimsk kultur, hindrar hivviruset. Det här är dock en obekräftad hypotes. Det är även tal om att kulturen och religionen i sig har en betydande roll, något som betyder att islamisk kultur har starkare sanktioner mot utomäktenskapliga samlag.

I Lesotho är det mycket större hivprevalens bland gravida kvinnor som bor i städer (42,2 %) medan bland bybefolkningen är 19 % smittad. I Demokratiska Republiken Kongo är situationen omvänd, 8,5 % ute i byarna och 4,1 % i städerna, i Sydafrika är det nästan ingen skillnad (24,3 % och 22,9 %). Samma rapport från UNAIDS visar också att prostituerade är klart mer smittade än andra.


Scooby-Doo
Nu vet jag inte hur många från Lesotho som får PUT, men gissningsvis är det inte så värst många. Den största riskgruppen vore väl typ somalier eller eritreaner, då hamnar vi på runt 1%. Rimligtvis så har de som tar sig till sverige det bättre ställt och borde därför inte bära på HIV i lika hög utsträckning.

Har ni AIDS-noja borde ni pusha för att testa alla bögar istället.

mens: Vill att någon ska ta upp infektionsrisken i och med flyktingkrisen. Känner mig så elak som tycker så men vi måste skydda så många som möjligt. De måste ju testas, undersökas och om nödvändigt sättas i karantän om de är sjuka med virus vi ej har här.
Har blivit sjuk sedan jag åkte med ett tåglass flyktingar häromveckan :( Och har nån ögonlocksinflammation som inte vill ge sig...