Aviseringar
Rensa alla

Gastroskopi


Ämnesstartare

Jag har haft redigt mycket problem med magen så nu måste jag göra en gastroskopi.
Någon som gjort det? I så fall: Hur ruggigt är det egentligen?


   
Citera

Är det fiberoptik ner igenom i halsen? I sånt fall har jag gjort en... Skitskum känsla.


   
SvaraCitera

den är väldigt tunn
grejen man får ner
tror jag iaf
borde inte vara så hemskt


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

fistforfight:

Skitskum känsla.

Hur menar du? Är det obehagligt eller bara skumt?


   
SvaraCitera

Egyptologen:

Hur menar du? Är det obehagligt eller bara skumt?

inte så jävla obehagligt egentligen men inte swell heller.


   
SvaraCitera

har never done it


   
SvaraCitera

Egyptologen:

Hur menar du? Är det obehagligt eller bara skumt?

Det är en slang.. Slangen ska ner i din hals. Ganska långt ner i din hals dessutom. Klart som fan att det inte är en behaglig känsla?[confused]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

HIMYNAMEISKARL:

fan att det inte är en behaglig känsla?

Det fattar jag. Jag undrar mer HUR obehagligt det är. Om det gör ont eller om man kräks eller nåt sånt.


   
SvaraCitera

jag kanske också ska göra det p.g.a. eventuell glutenallergi... vad jag har hört så kan man få en bedövning i form av en spray om man vill.


   
SvaraCitera

GLHF


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Egyptologen:

Jag har haft redigt mycket problem med magen så nu måste jag göra en gastroskopi.

Jag har också varit med om gastroskopi. Hade problem med brännande smärta i halsen. Läkarna misstänkte det var surt från magen som kommer upp i strupen och irriterar. Det var en tid sedan jag var med om det, så känslan är inte i färskt minne. Men ska försöka berätta om hela gastroskopin gick till nedan (känslorna berättar jag om i punkt 5).

1) Före gastroskopin fick jag inte äta något på en viss tid före så detta medförde att jag kände mig en aning hungrig och tom i magen som kanske påverkade hela känslan då slangen fördes ner till magsäcken. Men detta är för att man inte ska kräkas.

2) Först bedövades svalget med antingen en vätska eller spray, var en tid sedan så minns inte vilketdera det var. Det var inte hemska saker med bedövningen, det var neutral smak i bedövningen.

3) Läkaren bad mig sedan lägga mig ner på en sån där sjukhus säng. Gastroskopin genomfördes alltså då jag var i liggande ställning och jag låg på sida, inte på rygg.

4) Sedan skulle jag bita fast tänderna i ett munstycke som fanns på slangen som skulle ner genom strupen till magsäcken. Munstycket är där för att man att munnen ska hållas uppe av sig själv och att man inte ska kunna stänga den. Man behöver alltså inte anstränga sig och gapa hela tiden. Munstycket gör även att läkaren enkelt kan föra in och ut slangen.

5) Tjockleken på slangen var ca 1 cm i diameter, men läkaren kunde föra in tunnare slangar i denna slang för att kunna komma åt alla ställen i magsäcken. Det som kameran på slangens ända filmar kunde läkaren se på en bildskärm. Jag var däremot vänd med ansiktet mot en vägg bort från bildskärmen så jag såg inte såg vad som visades på bildskärmen. Men jag svängde nyfiket mitt huvud en aning och fick se lite från bildskärmen som visade min magsäck, men gör inte detta om du har obehag för inälvor.

6) Nu om hur jag upplevde det och vad jag kände. Läkaren sade att jag var en person som det inte var några problem med att få slangen genom strupen. Min strup var alltså inte så känslig, inga irritationer, hostande, kräkningar och det gjorde inte ont. Jag kände en obehaglig, skum känsla i strupen. Jag hade däremot inga starkare fysiska känslor att slangen rörde sig i magsäcken så det är nog snarare känslan i strupen som är det obehagliga. Den skumma obehagliga känslan lämnade kvar strupen minst hela den dagen!

7. Läkaren frågade mig i början "går allt bra?" eller liknande medan slangen fördes genom strupen och då nickade jag. Skulle läkaren behöva dra ut slangen om något skulle hända så kan detta göras på några få sekunder. Det går snabbare att dra ut slagen än att föra in den.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

marcus1987:

ska försöka berätta om hela gastroskopin gick till

Tack så mycket! Nu känns det inte lika läskigt.


   
SvaraCitera

Tråden låst på grund av inaktivitet


   
SvaraCitera