Forumet - General Franco

General Franco

139 0 5
Hej jag undrar hur Fransisco Franco blev statschef.
I en bok jag har så står det såhär:
"Den 1 oktober 1936 genomfördes sedan den pampiga cermonin i stadshuset i Burgos där Franco formellt installerades som Spaniens statschef"

Vad som inte står är hur Franco lyckades sig ta in i Madrid (om han nu gjorde det) och hur kunde Franco bli statschef när det fanns en republik i styret? hur gick de igenom liksom..

Tack på förhand
En fascistisk militärkupp stödd av bl.a. Hitler och Mussolini slog ner både republiken och det socialistiska motståndet. De borgerliga "demokratierna" i väst stödde även de antingen Franco informellt eller höll sig utanför konflikten helt. Frankrike var de enda som hade planer på att ge vapenstöd till bl.a. CNT och FAI men tvingades av de andra att låta bli. Sovjet gav vapen till små Moskva-trogna partier som efterhand blev större och slog ner fackföreningarna och anarkisterna som innan dess utgjorde den större delen av motståndsrörelsen. Om inte Stalin gjort så hade man kanske kunnat åtminstone hålla de socialistiska zoner som upprättats.
Alltså, om man ska snacka om varför republiken förlorade mot Franco var det väl just därför att de var centrister, de nöjde sig med en republik. Traditionellt är det ju ofta så att anhängare av olika vänsterideologier ser varandra som den stora anledningen till att man förlorade men jag tkr inte att det stämmer.

Hade man inte hållt på med att försöka få hjälp av en massa utländska nationer hade man ju fått fria händer att låta den borgerliga revolutionen övergå till en proletär för att på sätt kunna kämpa mot Franco på samma sätt som bolsjevikerna kämpade mot de vita. Jag menar att i en revolutionär borgerlig stat slösar anarkister o kommunister en massa energi på att försöka slå ut den andra för att själva vinna över bönder o arbetare t för det slutgiltiga maktövertagandet, när det är proletariatet o bönderna som själva tagit makten har både kommunister o anarkister ett intresse av att skydda den proletära diktaturens existens o därför låter de bli att skjuta på varandra tills de säkrat diktaturens existens. Det jag menar är alltså att man borde ha prioriterat stöd från proletariatet framför stöd från utlandet.[tard]

Spana också in: