Forumet - Girighet, medfött?

Girighet, medfött?

1231 0 29
Som rubriken lyder, är Girighet en egenskap som vi redan har där när vi föds? eller får vi den med tiden?

alltså vi säger om det inte fanns pengar och makt i världen.
Skulle man vilja ha mera än andra bara för att "sticka ut" på något sätt?

Förlåt om jag formulerar knasigt jag är dum.

Spana också in:

TwiZtah:

I ett Jägarsamhälle fanns inget som kallades girighet


Det fanns säkert, däremot var det inte lika lätt att samla på sig om man inte var bofast. Att ha för mycket ägodelar var en nackdel för jägar och samlarfolk som hela tiden flyttade på sig. Det var först de bofasta jordbrukande stenåldersmänniskorna som började skapa förutsättningar för överflöd, rikedom och mer komplicerade maktstrukturer.
herr_nilsson:

Det var först de bofasta jordbrukande stenåldersmänniskorna som började skapa förutsättningar för överflöd, rikedom och mer komplicerade maktstrukturer.


Det var liksom det jag menade. Girighet fanns inte i Jägarsamhället, dem hade varken tid eller ägodelarna för det plus att dem var så få så att alla kände varandra, vilket betydde att det fanns vänskap, oftast var det snarare en stor familj. alltså fanns girighet knappast i jägarsamhället.

Som du sa började girigheten när det började finnas ägodelar och Maktstrukturer som gjorde att endel blev överlägsna andra. Det vill säga adeln.
TwiZtah:

Därför hade man inte råd att slåss för ägodelar.


Det behöver vi inte göra nu heller. Däremot finns det ägodelar att slåss om. Jägarstenåldersmänniskorna var säkert nog så barbariska som vi är idag, olika stammar slogs om jaktmarker t.ex. De tidiga stenåldersmänniskorna utrotade förmodligen Homo Neandertalensis.