Forumet - Gjorde jag rätt när jag skällde ut barn?

Gjorde jag rätt när jag skällde ut barn?

5643 0 79
Idag när jag cyklade hem såg jag ett gäng (7-10 stycken) mörkhyade i åldrarna 8-14 sitta och hänga på en gräsplätt. De skrek saker på arabiska när jag cyklade förbi, och någon skrek "HORA!!" och "FITTA!" ett antal gånger.

Först tänkte jag inte bry mig, men eftersom jag har haft en allmänt jävla pissig dag ville jag vara lite dryg, så jag vände och cyklade fram till dem. De tystnade direkt.
Skriver här ungefär hur konversationen gick till.

Jag *i lugn ton*: Vem sa hora?

Alla *upprörda*: INTE JAG!!! DET VAR HAN!!!

Jag: Seriöst, någon måste det ju vara eftersom jag hörde att det var någon som sa hora.

Alla: Nej alltså det var inte jag det var han! Jag säger aldrig dåliga saker! (osv osv, alla skyller ifrån sig på alla dvs)

Jag: Eftersom ingen vill erkänna tänker jag förklara för er vad som gäller. I Sverige finns det lagar och regler som är till för att samhället ska fungera. En lag är att man inte får kränka andra, och det är precis vad någon av er nyss gjorde. Jag kan polisanmäla er för det här.

Någon: Men vadå det var ju bara ord!

Jag: Vad säger du om jag säger neger till dig?

Samma: EY!! MANNEN!!! SÄG INTE SÅ OM MIG!

Jag: Nej, precis, du vill inte att jag ska kalla dig neger, därför gör jag inte det. Jag vill inte att du ska kalla mig hora, därför ska inte du heller göra det.
Tänk på vad ni säger! Det handlar om respekt för andra människor.

Härefter inleds en debatt kompisarna emellan och jag känner mig överflödig och börjar leda cykeln.
Såg att en kompis ringt så jag ringer upp och pratar en stund medan jag går.
Alla pojkarna tror att jag ringer till polisen, ganska kul att se.

Iallafall.

Efteråt funderade jag på om detta verkligen var rätt.
På ett sätt önskar jag att alla kunde göra såhär, säga till direkt när man ser/hör något fel.
Å andra sidan tycker jag det är föräldrarnas ansvar att uppfostra barnen, inte jag. (iofs lär föräldrarna aldrig få reda på att barnen kallar tjejer för horor, men ändå)

Vad hade ni gjort? Gjorde jag rätt? Vems ansvar är det att ta snacket?
Diskutera!
Johemo:

Vad hade ni gjort? Gjorde jag rätt? Vems ansvar är det att ta snacket?


Hade gjort samma som du faktiskt.
Väldigt starkt och modigt gjort utav dig, väldigt bra gjort att du tog det med dem på det sättet istället för att skälla ut dem och säga dåliga saker till dem.
Föräldrarna är några som bär ansvaret men även samhället i övrigt, kanske främst skolan som ska informera om det då det ändå är där barnen hänger till stor del.

Spana också in:

isola:

Bra gjort, alla borde göra så. Hemskt att det finns sådana ungar. Tycker synd om dem.
Fst nu var det ju så att han var "neger" och du inte är någon hora, så det var ju kanske inte ett så bra exempel.


Haha, nä, jag kom på först efteråt att det kanske inte var så bra exempel, men jag tror de insåg poängen: respekt för andra människor!

Jag tycker för övrigt att förvånansvärt många barn/ungdomar har väldigt liten respekt för andra människor. Det stör mig något fruktansvärt när elever kaxar mot lärare eller säger att de hatar sina föräldrar eller är allmänt dryga.
Hade jag inte varit lokalboende så skulle jag rullat fram med cykeln och slängt upp en sko i käften på den mest uppstudsige i gruppen. Min erfarenhet är att när det kommer till pojkgäng, men särskilt invandrargäng, att våld eller hot om våld är det som ger effektivast respons. Jag har inte mycket över för människor som oprovocerat ropar glåpord efter människor, dom ska ha vad dom förtjänar. Kanske tänker dom till en extra gång innan dom gör något liknande igen med. För stunden var det det bästa du kunde göra. Det är så typiskt svenskt att knyta näven i fickan och inte göra något åt det, fler människor borde göra som dig, men är med all rätta rädd för vad konsekvenserna kan bli när man ger sig på unga invandrarkillar.
bögjenn:

usch.


Varför var det usch att säga så?
Var det för politiskt inkorrekt? Det finns faktiskt lagar och regler i Sverige, eftersom vi inte är ett anarkistiskt samhälle!

Pluppe:

Kan det ha varit arabiska ord som lät som hora och fitta?


Haha, kan ha varit, men eftersom de blev rädda och förstod vad jag menade misstänker jag att så inte var fallet...

Lethuc:

Det är så typiskt svenskt att knyta näven i fickan och inte göra något åt det,


Ja, jag förstår inte vad grejen med svenskar och civilkurage/konflikter är. Visst, det var kanske inte speciellt seriöst menat med skällsord men fel är fel. Jag säger till min lillebror när han skriker ovårdade saker i Skype, och jag tror att han uppskattar det innerst inne. För innerst inne vill inte någon vara den hatade tonåringen som förstör samhället!
Lethuc:

Vart kommer din egna koll från då?


Flera års arbete med ungdomar
+ utbildning nu i två år där sådant tas upp och där det även varit en hel del arbete med ungdomar praktisktLethuc:

tycker jag har god erfarenhet kring detta.


Av våld och hot? Jodå det har du nog säkert, du vinner nog bara på det själv då de respekterar bara dig kanske, har du tur har de respekt för andra, men det finns betydligt effektivare sätt att handskas med folk.
stereo total:

Förstår inte varför du blandade in deras etniska bakgrund. Den är helt jävla irrelevant.


Om du menar att jag drog upp den inför dem tycker jag inte det var irrelevant, då det var en parallell om att visa respekt för andra!

Och om du menar att de skrek på arabiska tycker jag inte heller det var irrelevant, då jag tycker det är obehagligt att folk skriker saker på mig som jag inte förstår vad det betyder.
Någon mer än jag som reagerade på "mörkhyade"?. Irrelevant, what so ever.

Sen är det inte din sak att läxa upp dem. Det du kan göra är att säga till att du är fel att att kalla någon hora, men att tralla vidare på "I Sverige finns det lagar och regler", är riktigt, riktigt torrt.