Forumet - Göbekli Tepe

Göbekli Tepe

3114 0 11

Många uppfattar säkert rubriken som dadaistiskt nonsens, men det är turkiska och betyder tydligen något i stil med "isterbukskullen". Arkeologer har där funnit vad som troligtvis en gång i tiden var världens första tempel. Kullen i fråga ligger i Turkiet och består av flera lager av byggnader, vilka har begravts och byggts ovanpå varandra, varav de tidigaste daterats till runt typ 11000 år fKr - dvs. innan människan började ägna sig åt jordbruk och fortfarande var jägare/samlare, och långt innan de första städerna växte fram i Mesopotamien. Byggnaderna består av pelare med uthuggna djur och liknande, placerade i ett slags Stonehenge-liknande formation med en mur runt omkring. Vardera pelare väger flera ton och höggs ut från marken i ett enda stycke. Folket som bodde däromkring och samlades i templet pysslade med sådant myspys som att dekapitera sedan länge begravda betydelsefulla människor och använda huvudena i ceremonier. Det är inte helt osannolikt att den allra första religionen växte fram där. 

Oerhört fascinerande, inte sant?

gobekli-tepe.jpg

SVT har sänt en dokumentär om Göbekli Tepe, som ligger uppe några dagar till på SVT-Play för den som är intresserad: http://www.svtplay.se/video/1443547/gudarnas-vagga


Feberyra: (Jag lever fortfarande kvar i illusionen om att det faktiskt har funnits meningsfulla trådar och diskussioner på UM, var god och förstör inte det här för mig... ni kan låtsas vara intresserade eller nåt!!!)
vi hade en rätt meningsfull häromveckan, bitch
läste denna tråd men hade inget o bidra me
skål nu super vi

Spana också in:


Feberyra: Uppskattar verkligen att du försöker återuppväcka tråden!
Inte kunde jag motstå det här: 

Feberyra: man blir ju bara alldeles ledsenFeberyra: 11000 år fKr - dvs. innan människan började ägna sig åt jordbruk och fortfarande var jägare/samlare, och långt innan de första städerna växte fram i Mesopotamien.
Ja det är anmäkrningsvärt och spekulationsstimulerande att tempel uppfördes när människor fortfarande inte var bosatta, men det råder ju mystik kring när folk verkligen blev bofasta. Anatolien är ett område där man nog kan upptäcka mycket av den stilen än, tänk på staden Catal Huyuk från 6500 f.kr och dess gudinnestatyer. Man kommer troligen att upptäcka att såväl jordbruket och bofastheten i dessa trakter är äldre än vad man först har trott. Forntiden, upptäckter från den tid man inte har någon säker kunskap om alls, är ofta den intressantaste. Fanns där inga antropomorfa gudar? Annars förekommer djur som personifieringen av begrepp bland de äldsta religionerna, tänk på Egypten. 
Historia är ett så brett ämne att det är väldigt svårt att hålla diskussioner kring smala frågor, därav det måttfulla intresset skulle jag tro Blink

Men intressant är det ja. Undra vilket folk som skulle kunna ta på sig bedriften, eller vilka som är dess närmaste ättlingar.

Men en sak ska vi ha klart för oss. Det vi ser på bilden är det översta lagret som byggdes till sist och vid den tidpunkten hade området redan trätt in i jordbrukssamhället (neolitikum). Själva fundamentet torde vara av ett mycket mer primitivare slag. Perioden den ceremoniella platsen var i bruk uppskattas vara 2000 år och någonstans i mitten här började man i området kunna bruka stora jordarealer vilket markerar starten för den neolitiska revolutionen.

För de okunniga så markerar det också en period då människan fick tidsöverskott från jakt och insamling av föda vilket ledde till att vi fick mer tid över till att utveckla våra civilisationer då våra åkrar gav oss den föda vi behövde redan. VI började uppfinna och förädla redskap och metoder, nya system uppkom och vi började uttrycka oss i skrift etc etc.

Spännande är det förstås i vilket fall. Men inget riktigt mysterium som man kanske kan tro när man titulerat platsen som "världens älsta ceremoniella plats".