Forumet - Gör ni saker aktivt enbart för att de är bra för miljön

Gör ni saker aktivt enbart för att de är bra för miljön

3512 0 50

läser en kurs kring hållbar utveckling, vilket gör att jag reflekterat lite över ämnet.

jag gör en massa saker som i praktiken är rätt bra för miljön, men jag gör dem inte alls av den anledningen

t.ex:

jag försöker att köpa ekologisk mat i högre grad, men bara för att jag vill att djuren ska ha det bättre/inte vill få i mig gifter/inte tycker konstgödsel är en bra grej

jag brukar släcka lamporna och källsortera, men mer för att jag tycker att det är dumt att slösa på saker mer än miljön i sig (har fast elpris så spelar ingen roll om lamporna står på eller inte ur ekonomisk synvinkel)

jag försöker också äta mindre kött, men det beror enbart på att jag tycker att den djurupppfödning vi har när det kommer till livsmedel är rätt sjuk, tänker då särskilt på exempelvis kycklingar som är så sönderavlade att de kan äta ihjäl sig.

när det kommer till exempel att flyga mindre flygplan så vägrar jag att ändra mitt beteende fast jag vet att det är idiotiskt ur miljösynpunkt. 

även om jag VET att saker är pissdåliga för miljön så är det inte drivkraft nog för att jag ska kunna ändra mitt beteende. 

så ja, jag undrar väl lite sådär i allmänhet hur andra människor tänker

Senast ändrad 14 Oct 2013, 19:55 av André Vifot Haas

Jag gör i princip ingenting endast därför att det är bättre för miljön. Om jag gör något miljövänligt så gör jag det för att det är billigare eller bekvämare. Dels därför att jag är 100% övertygad om att min påverkan är helt irrelevant i jämförelse med industrins påverkan (speciellt i andra delar av världen), men också därför att jag tror att det är meningslöst att försöka övertyga människor att de ska göra "det rätta" om det inte finns någon annan fördel för dem.Är inte vegetarian men när jag handlar kött försöker jag alltid se till att det är lokalproducerat. Då har jag bättre koll på hur djuren haft det under sin uppväxt. Känns som att jag har tur som bor på Åland just ur den synvinkeln, eftersom det är lätt att välja mellan till exempel olika uppfödningar/slakterier. Ofta erbjuds skolklasser att åka och hälsa på hos gårdarna, tror vi också gjorde det i lågstadiet, så vi lärde oss var maten kom ifrån och så.

Annars försöker jag väl källsortera och inte bruka el i onödan. Panta flaskor gör jag också men då tänker jag nog iofs mer "åh vad roligt, pengar!" än "boomchicawow vilken miljöhjälte jag är". 

Bra tråd! Tumme upp


Blivande_japan: Ja (vad?)

Spana också in:


Blivande_japan: Fast bara för att man gör saker som är bra för miljön betyder det ju inte att man behöver övertyga någon annan om det, eller missförstod jag dig nu?
Nja, det var ett litet sidospår. Jag menar mest att om man vill att människor ska övergå till en mer miljövänlig vardag måste man se till att de miljövänliga alternativen har fler fördelar än de miljöovänliga.

Blivande_japan:

ah okej, så enligt ditt sätt att se så har egentligen den enskilde privatpersonen inget ansvar över huvudtaget?
För lokal påverkan kan jag definitivt tänka mig att privatpersonen kan ha påverkan (vet inte om jag skulle kalla det ansvar). Exempelvis kan du ju definitivt stödja dina lokala producenter som förhoppningsvis använder sig av bättre metoder. Om du och ett par hundra av dina närmaste vänner gör det kan ni få en sådan verksamhet att gå runt. Det är defintivt genomförbart. Men att stänga av en glödlampa för att man tror att den wattimmen gör någon som helst skillnad på något annat än ens elräkning är enligt mig bara löjligt.

ja. äter allt mer vegetariskt pga köttindustrin är extremt ickemiljövänlig. när jag bodde hemma brukade vi köpa en tjur av grannbyn, det var bra tycker jag. den har levt bra, samt "närodlad". 

brukar källsortera pga bra för miljön.

brukar klä på mig lite mer istället för att höja värmen inomhus. 

brukar dock gilla att ha lampor på, samt gillar att duscha länge.. så blir väl plus minus noll


Åtta:
För lokal påverkan kan jag definitivt tänka mig att privatpersonen kan ha påverkan (vet inte om jag skulle kalla det ansvar). Exempelvis kan du ju definitivt stödja dina lokala producenter som förhoppningsvis använder sig av bättre metoder. Om du och ett par hundra av dina närmaste vänner gör det kan ni få en sådan verksamhet att gå runt. Det är defintivt genomförbart. Men att stänga av en glödlampa för att man tror att den wattimmen gör någon som helst skillnad på något annat än ens elräkning är enligt mig bara löjligt.
problemet är att alla tänker att det är just löjligt. skulle alla istället bara se till att leva lite miljövänligare så skulle det göra skillnad. 

saker jag gör:

köper nästan alla kläder (och böcker) second hand utom basplagg som underkläder och strumpbyxor linnen osv. fast det är ej för miljöns skull utan för att jag tycker jag hittar snyggare kläder så och så kan jag få mer för pengarna >:)))))

äter bara vegetariskt och köper ekologiskt så mkt jag kan. det är mer som ett ställningstagande då jag vet att det inte gör någon skillnad för världen att just jag inte äter kött. men jag är emot djurindustrin på alla sätt och vis. och ekologiskt köper jag för det känns fräschare.

källsorterar å har kompost. bor hemma så ej jag som liksom bestämt men kommer nog a över det när jag flyttar hemifrån. kanske inte komposten..... blä stink

åker kommunalt pga har ingen bil HAHAHA inget körkort heller

har braskamin hemma och ingen värme i hela huset vilket är rätt miljövänligt tror jag. men det är det pappa å mamma som bestämt men aja. gillar iden plus att brasa är så jääääävla mysigt.

aah d va nog det. gör nog inget ENBART för miljön men den har roll i vissa saker jag gör


Åtta:
Jag har svårt att se hur släckta lampor i sverige skulle göra någon skillnad när kineserna skaffar bilar och oregulerad industri växer i massvis med länder.
ja, det känns långt borta, men vi bör göra nått. 
kina är under utveckling och släpper ut mycket ja. samtidigt är det ett av de länder som satsar mest på förnyelsebar energi. 
vi svenskar tänker att vi inte släpper ut mycket alls, men, istället ser vi till att våra produkter produceras i kina och så får dom ta skiten istället. aja, lite snabbt svar, måste plugga! har tenta imorgon..