Forumet - göra eget vin

göra eget vin

1088 1 21

hur gör man eget vin på det lättaste sättet utan att det blir giftigt?

tänkte att om jag ska börja dricka igen så ska det bli något jag fifflat fram själv.
Så hur gör man egentligen eget vin, sådär så jag kan ha det på mitt lilla studentrum.
vill dessutom inte köpa färdiga sattser att gäsa själv utan mer experimentera med olika smaker.

help a nigguh out
(tänker väl att det blir typ rebenschoppen kvalité at best)

Spana också in:

nej, du kan inte bara jäsa frukt. du måste ha en speciellt sorts jästsvamp för att det ska bli alkoholhaltigt.

du måste koka frukten i fråga, svavla den, tillsätta sockerlag, jäsa den till mäsk under en duk, sila den, tillsätta mer sockerlag, lufta den, låta den jäsa vidare i en dunk med en speciell mackapär som kork för att förhindra att för mycket syre kommer in, lufta den igen, tillsätta mer sockerlag, tillsätta jästsalt, låta den jäsa en sista gång, tillsätta något för att få den att klarna, tappa upp det hela på flaskor, och låta det ligga ett tag.

det är rätt omständligt, men kul. vinsatser är enklare och en bra början så du lär dig delar av processen. sälj resultatet till självkostnadspris om du absolut inte vill dricka vinsatsvin.


zox: vill dessutom inte köpa färdiga sattser att gäsa själv utan mer experimentera med olika smaker.
Varför vill du krångla med det när det är så sjukt enkelt att göra med färdiga satser? Har gjort vin en gång men gick hur smidigt som helst, körde en färdig sats med någon Chardonnay-tjofräs och lade kanske effektiv tid 3h och fick ut ca. 17 liter. Smakade minst lika bra som de vanliga billiga vita lådvinerna på systemet (Foot of Africa, Black Tower etc.). 

Buddah: Varför vill du krångla med det när det är så sjukt enkelt att göra med färdiga satser? Har gjort vin en gång men gick hur smidigt som helst, körde en färdig sats med någon Chardonnay-tjofräs och lade kanske effektiv tid 3h och fick ut ca. 17 liter. Smakade minst lika bra som de vanliga billiga vita lådvinerna på systemet (Foot of Africa, Black Tower etc.).
fast jag vill ju inte ha vanligt vin, då kan jag lika gärna köpa det själv.

vill testa lite olika smaker istället, typ gran-vin , kött-vin , blandsaft-vin