Forumet - Göra skolan statlig igen?

Göra skolan statlig igen?

3441 0 35

Spana också in:

Kanske inget typiskt fredagsämne [wink]

Det pratas så mkt om att skolan ska vara likvärdig, det står i läroplanen att utbildningen ska vara likvärdig etc! Genom att göra skolan till en statlig angelägenhet kan man "neutralisera" den demografiska ojämlikheten som faktiskt finns i Sverige.

Chickfactor:

de flesta skolorna är ju kommunala förstår inte varför de skulle förstatligas då


På grund av att det i Sverige finns ca 290 kommuner med ungefär 290 olika villkor! Idag är skolorna kommunens ansvar. Man har decentraliserat ansvaret för utbildningen, ett förstatligande skulle innebära att kommunerna själva inte behöver stå för tex finansieringen.
Jag ser ingen anledning att ta till så drastiska åtgärder. Det är ju inte så att den statliga skolan är bra eller så, så varför eftersträva det? Vi har ju haft en allmän skämtskola i minst 30 år nu. Däremot får de gärna minska det ekonomiska stödet för folk som väljer privat skola. De bör finansiera det till störst del själva. Men Folkpartiet lägger ju enbart förslag utan ideologiska eller intellektuella grunder. Allt handlar om att svänga kappan efter vinden för det partiet.
Anledningen till att man vill förstatliga skolan är för att kommunaliseringen fungerat uruselt på många ställen. En person som bor i en kommun styrd av idioter vill antagligen förstatliga (då det innebär att skolan blir bättre, då genomsnittet i Sverige för skolor är bättre än det i kommunen i fråga), bor man däremot i en kommun som satsar på rätt saker och därmed har en bra skola så vill man såklart inte förstatliga, då staten skulle vara sämre än kommunen på att driva skolan.

Precis som Jakob_E säger så är det inte alls säkert att det är "mer liberalt" att ha kommunala skolor än statliga. Men det finns en del liberaler som gärna ser konkurrens mellan olika kommuner i Sverige (sånt behövs!), vilket innebär att vissa (inte alla!) liberaler hellre ser kommunala än statliga skolor.

...som boende i en inkompetent kommun så har jag ingenting emot att staten tar över de kommunala skolorna. Min kommun består av idioter som fullständigt ignorerar exempelvis säkerhetsanvisningar (det känns som att de väntar tills de får vite innan de gör något) och liknande.

Min gymnasiegång hade varit hemsk om det inte vore för min lärares "fifflande" (om kommunen är så efterbliven att den inte kan hantera någonting ordentligt så anser jag att det är moraliskt rätt att bryta mot vissa regler, speciellt då de leder till kostnadsbesparingar som i fallet med min lärare).
Jakob_E:

Det är vare sig liberalt med en kommunal eller statlig skola.

I ett liberalt samhälle har vare sig stat eller kommun något med skolan att göra.


nej såklart men man kan inte avgöra vad som skulle vara mer eller mindre liberalt då?

k1337oris:

konkurrens mellan olika kommuner i Sverige


hur skulle den konkurrensen utspela sig?

k1337oris:

Min gymnasiegång hade varit hemsk om det inte vore för min lärares "fifflande


vad gjorde han/hon?:P

k1337oris:

Anledningen till att man vill förstatliga skolan är för att kommunaliseringen fungerat uruselt på många ställen.


exakt vad skulle staten sköta då egentligen? vad ska de sköta förutom pengar? anställningar och ombyggnader osv?

qazedctgb:

förstatliga alla friskolor med :)


:S

Blade Runner:

Men Folkpartiet lägger ju enbart förslag utan ideologiska eller intellektuella grunder.


nämn några fler?

Blade Runner:

Däremot får de gärna minska det ekonomiska stödet för folk som väljer privat skola.


hur mycket får de och hur mycket får kommunala skolor? och varför skulle de få mindre? och exakt vad består det ekonomiska stödet av? lån, bidrag?

Mataano:

Man har decentraliserat ansvaret för utbildningen, ett förstatligande skulle innebära att kommunerna själva inte behöver stå för tex finansieringen.


men skulle kommunerna få väldigt mkt mindre pengar då typ? skule det vara bra för kommunerna?
NEMO:

hur mycket får de och hur mycket får kommunala skolor? och varför skulle de få mindre? och exakt vad består det ekonomiska stödet av? lån, bidrag?


Jag vet inga exakta summor. Men nu för tiden så får föräldrarna en pengapåse för barnets utbildning av staten. Pengarna går sedan till den skola som föräldrarna väljer att barnet ska gå i.
Blade Runner:

Vi har ju haft en allmän skämtskola i minst 30 år nu.


Nej! Bara sedan Göran kommunaliserade skolan och när vänsterns skolpolitik tog över: ALL FOKUS PÅ IG-BARNEN. IG-barnen vägrade. De som hade kapacitet glömdes. Alla strävade bara efter G. Osv.

Sedan blev det mindre lärarledda lektioner, budgeten snävdes till och allting gick åt helvete bara... Känns skönt nu när Jan Björklund leder.
NEMO:

men skulle kommunerna få väldigt mkt mindre pengar då typ? skule det vara bra för kommunerna?


Förhoppningsvis skulle det innebära att de fick den summa pengar de är i behov av för att kunna sköta skolverksamheten. Eftersom det då inte skulle vara kommunens angelägenhet längre så är det svårt o säga om det skulle vara "bra" för kommunen. Bra kanske för kommuner som inte har det så bra ställt pga de demografiska villkoren.

Kanske skulle det i vidare mening vara bra eftersom skolan (som är en stor del av budgeten) inte skulle belasta kommunen lika hårt?
NEMO:

hur skulle den konkurrensen utspela sig?


Kan du inte tänka lite själv? Genom att skolor försöker konkurrera om eleverna. Skolor som drivs av idioter får dåligt rykte och tvärtom -> skolor som drivs på bättre sätt får fler elever.

NEMO:

vad gjorde han/hon?:P


Hittade på egna kurser. Dock absolut inget flum, tvärtom så gjorde vi betydligt mer än vad vi annars hade gjort (exempel: istället för en nätverksutbildning på 100 poäng så gör en del av klassen 25% av det, sedan spenderar de 75 timmar med nätverksutbildning på motsv. högskolenivå).

Då licenser fanns inköpta sedan tidigare och eleverna själva hade hårdvaran så kunde utbildningen göras väldigt billig, vilket innebar att vi gick under budget (vilket vi egentligen inte ska göra, så i slutändan gick pengarna till klassen i form av aktiviteter och inköp av dyr specialhårdvara (bla. till projektarbetet), men det var kommunens fel som arbetar med målet att gå exakt +- 0 istället för att tjäna pengar).

Det var absolut inte möjligt om h*n fullt ut följde kommunens regler. Jag kan garantera en minskning av betygen med >25% i vår klass om det inte vore för vår lärare.
k1337oris:

Kan du inte tänka lite själv?


jag tänkte i stort sett bort att det finns frisök osv. som jag uppfattat det är det friskolorna som konkurrerar. sure, bor du i en stor stad med flera gymnasium. men konkurrensen är inte direkt fulländad, vilket jag anser är väldigt trist. jag var nog rätt trött, håller med om att det var korkat. men som sagt så råder det inte nån enorm konkurrens då det är föräldrarnas ekonomi och inte betygen som ofta räknas.

k1337oris:

samma politik


sure håller med men politiken är skiljer ju sig ändå en del...
Det är inte en fråga om det är liberalt. Det är en fråga om demokrati. Det är sämre för demokratin att centralisera makten. Oavsett om skolor skulle bli bättre eller sämre av förstatligande så är en centralisering av makten ett steg bakåt för demokratin och ger mindre makt åt individen.