Forumet - Greenpeace invaderade Forsmark

Greenpeace invaderade Forsmark

90 0 30
Igår tog sig flera aktivister innanför staketen till kärnkraftverket Forsmark.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7295785.ab

Vad anser ni om det? Jag personligen tycker att man ska ta till alla nödvändiga åtgärder för att hindra dem från att blockera och ta sig in på området. Det är farligt att blockera inträde till ett kärnkraftverk för arbetande som kontrollerar driften. Risken för att det ska ske en olycka ökar avsevärt.

I dagens samhälle verkar det som att vi får börja tänka om gällande militär bevakning av vissa objekt, inte bara gällande demonstrationer som denna utan risken för sabotage överlag. Att hänvisa till händelser snart 100 år bak i tiden om vad som kan hända när militären lägger sig i är inte direkt relevant. När vi väl har militär så kan vi faktiskt använda den till nyttiga saker. Juridiskt måste lagar ändras så att militär får ökade befogenheter, på det område de bevakar (kvarhålla, sätta dem i förvar etc). Eventuellt skulle man ju kunna sätta in polisbevakning om resurserna tillåter. Att polisen inte har de resurser som militären har är ju däremot fakta.

Det är en odemokratisk lösning, men vår värld har blivit sådan att samhället måste sätta gränser, som kolliderar med den svenska öppenheten.

Jag personligen föreslår att varje individ själv får välja om han vill använda el från kärnkraft eller alternativa källor. Efter ett år lär 100% av alla använda kärnkraft då resten frusit ihjäl under vintern.

Spana också in:

Ovie Vicious:

Och det hindrar man genom att blockera arbetande från att ta sig in så att de kan utföra sitt jobb och bibehålla säkerheten? Smart...

Puckon är vad de är. Hoppas att de får hårda straff.


Kolla upp vad Greenpeace gjorde. De gjorde ingen skada - det var sol, vind, och vatten som invaderade, och det var oerhört symboliskt. De var varken inne på området och blockerade arbetare, eller något över huvud taget. Dock höll de ju säkerhetsvakterna sysselsatta, men så länge man inte skadar någon så måste jag ärligt talat säga att man ska få ha rätt att med demokratiska medel påverka som de gjorde.
Ovie Vicious:

Är det demokratiska medel att bryta sig in på Sveriges största kärnkraftverksområde? Det var något nytt.


Det är iallafall ett medel för att påverka som använts i alla tider. Man engagerade sig fackligt trots att det var mot lagen, man rustar ner militära medel för att rädda liv, man ockuperar och blockerar verksamheter man anser skadar eller protesterar mot. Är demokrati för dig en röst vart fjärde år? FÖr mig är den lite mer än så, ett pågående engagemang under längre tid. För det kan ta tid att påverka.
dazed_and_confused:

Nja det är väl en liten överdriven parallell skulle jag vilja påstå.


Det är ju annorlunda tider nu och då. Facklig kamp engagerar inte lika mycket, andra frågor väger tyngre, började nog redan på 70-talet tror jag, då allt handlade mycket mer om internationell rättvisa än rättvisa på hemmaplan. Rörelser är ju galet mycket mer intersektionella nu än då, miljöflummare som jag tycker ju det är lika viktigt med jämställdhet, rättvisa, djurrätt, demokrati, integritet, fred, m.m, och det är ju samma över hela världen, finns intersektionell rörelse som engagerar underifrån utan stöd ovanifrån, och samma slagord ekar i usa som här. Vet inte hur stor skillnad det är mellan oss nu än då förutom att vi är mer globala och som sagt intersektionella.
Anarkandi:

Vet inte hur stor skillnad det är mellan oss nu än då förutom att vi är mer globala och som sagt intersektionella.


Iofs är det rätt nice med Whale Warsgrejerna men det är nog mest för att det är lite gladiatorunderhållning of sorts att se på mer en att jag sympatiserar. [blush]
Anarkandi:

Det är iallafall ett medel för att påverka som använts i alla tider.


[zzz] Ja, för allt som har med vad som hände och påverkade för 300 år sedan är ju rätt även idag. Högg man inte händer av tjuvar för att påverka så att färre stal? Om du tror att detta påverkar den framtida kärnkraften så tror du nog fel.
Anarkandi:

så måste jag ärligt talat säga att man ska få ha rätt att med demokratiska medel påverka som de gjorde.


Oerhört patetiskt att behöva bryta mot lagen för att knappt få fram sin åsikt.

Spec då de är korkade nog att tro att sol vind och vatten skulle ersätta kärnkraft.

Det enda som hänt av att vi stängt kärnkraftverken,
är att kolkraftverk och gas UTANFÖR sverige ökats, och att vi blivit tvungen att importera dem.

Dvs förlust för oss OCH miljön.
Greger_EFG:

Det enda som hänt av att vi stängt kärnkraftverken,
är att kolkraftverk och gas UTANFÖR sverige ökats, och att vi blivit tvungen att importera dem.


Obviously för att man inte byggde förnyelsebar energi och effektiviserade, såsom andra länder faktiskt har gjort. Vi misslyckades ju totalt, miljöpartiet ville köra på både avvecklat kärnkraftverk och energieffektivisering, men uppgörelsen innebar bara en del av det hela. Som det ser ut nu kommer vi ha ett enormt energiöverskott till 2015, så vi har goda förutsättningar att avveckla.
dazed_and_confused:

Iofs är det rätt nice med Whale Warsgrejerna men det är nog mest för att det är lite gladiatorunderhållning of sorts att se på mer en att jag sympatiserar.


Verkar riktigt intressant. :) Bara sunt att sympatisera.

Ovie Vicious:

Ja, för allt som har med vad som hände och påverkade för 300 år sedan är ju rätt även idag. Högg man inte händer av tjuvar för att påverka så att färre stal? Om du tror att detta påverkar den framtida kärnkraften så tror du nog fel.


Tycker deras aktion bör ses i sammanhang med vad de gjort tidigare. De har konsekvent agerat mot kärnkraft på tusen olika sätt den senaste tiden. De har gjort det bra, ärligt talat.