Forumet - Gregorianska kalendern?

Gregorianska kalendern?

2651 0 26
Det står i en bok att gregorianska kalendern infördes av Gregorius. Och att han gjorde ändringar i tideräkningen så att efter den 4 oktober kom den 15.
Det står också att den används över hela världen i nationella sammanhang. Men hur går det ihop? man kan inte ha en kalender som hoppar över 5-14 oktober, och om den ändrats från Gregorius tid är det väl knappast gregorianska kalendern längre?

Är det någon själ som har koll?

Spana också in:

bubbor:

Det står i en bok att gregorianska kalendern infördes av Gregorius. Och att han gjorde ändringar i tideräkningen så att efter den 4 oktober kom den 15.


ja, den julianska kalendern (som vi hade innan vår nuvarande, den gregorianska) hade kommit ur fas med jordens rotation kring solen, därför var man tvungen att justera detta genom att hoppa över en del dagar så att månaderna stämde igen. det har dock bara behövs göra en gång hittills, nämligen då gregorius bytte kalender, det behöver inte göras varje år.

samtidigt genomfördes en del förändringar gällande skottåret, det är därför kalendern har bytt namn från den julianska till den gregorianska. under större delen av gregorius liv gällde den julianska.
vissarionovitj:

det har dock bara behövs göra en gång hittills, nämligen då gregorius bytte kalender, det behöver inte göras varje år.


Okej, så den gregorianska kalendern ändrades en gång till. Alltså till att vi använder skottår istället för att hoppa över dagar?

Luna Lovegood:

Frågar du efter svaret så söker du svaret.


Det har du rätt i, men genom att fråga andra behöver jag inte skumma igenom texter i sökandet på svar. [smile]
Tänkte lite, kom på att jag läste att den används för att den passar bättre med hur långt ett riktigt jordår är, dvs, tidigare kalendrar har varit får långa och december kan med tiden komma att hamna mitt i sommaren, med denna kalender så är december alltid på vintern. Att 4-15 saknas beror på att det var där året i den förra kalendern var för långt så man plockade bort lite dagar i varje månad och flyttade det så att det blev bättre. Min gissning iallafall.
bubbor:

Okej, så den gregorianska kalendern ändrades en gång till. Alltså till att vi använder skottår istället för att hoppa över dagar?


va? nej. i övergången från den julianska till den gregorianska kalendern så hoppade vi över några dagar. en dag hade vi den julianska kalendern och det var den fjärde oktober, nästa dag hade vi den gregorianska och det var femtonde oktober. anledningen till att vi bytte var för att rätta till skottåren, men man var samtidigt tvungen att korrigera dagarna så att de stämde överens med jordens bana runt solen.

man har aldrig ändrat den gregorianska kalendern, man införde den bara. när man införde den, alltså bytte från den julianska, så passade man på att hoppa över några dagar.

ifall du inte förstår än så gör du bättre i att läsa på wikipedia.
Ensamvargen:

ska jag hjälpa dig och söka lite eller?


titta, du vill också hjälpa till [smile] hur kan det då vara fel av mig att fråga? Din gissning var dessutom nära sanningen.vissarionovitj:

en dag hade vi den julianska kalendern och det var den fjärde oktober, nästa dag hade vi den gregorianska och det var femtonde oktober.


Jag förstår precis. Väldigt bra förklarat. Tack så mycket [y]