Aviseringar
Rensa alla

Grön ideologi - det nya svarta? Finns en grön ideologi?


Ämnesstartare

Anarkandi:

Nej (Du röstade på detta alternativ)

jag anser inte att det finns någon renodlat grön ideologi då alla ideologier förr eller senare måste ta ställning i administrativa och ekonomiska frågor.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Anarkandi:

Nej, bara vänster och höger.

Men jag håller inte riktigt med.

Grön ideologi finns men jag anser att den inte är tillräckligt utarbetad för att kunna kalla sig ideologi fullt ut.

Miljöpartiet fäster alldeles för stor vikt vid just miljön enligt mig och verkar på något sätt tro att det skall lösa alla sociala problem i samhället. Förövrigt anser jag inte att det går att föra en seriös politik utan att ställa sig åt vänster eller åt höger då vänstern och högern jobbar efter så pass elementära frågor att det inte går att bortse ifrån.
Jag anser att miljöpartiet har valt att profilera sig som ett slags mittenalternativ, dvs varken höger eller vänster trots att dom enligt mig hör hemma på vänsterkanten. Miljöparitet har blivit ett parti för medelklass som inte identifierar sig varken vänstern eller högern och inte vet vad dom tycker och därför väljer mittenvägen.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Beror på hur du menar. De gröna har en ideologi, men den behöver flera ideologier för att utgöra en vettig samhällsbas, precis som de flesta andra ideologier.

passaro:

Och, nej. Det finns ingen renodlad grön ideologi.

INTERESTING.

Förklara tack.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Anarkandi:

Nej, bara vänster och höger. (Du röstade på detta alternativ)

Att vara grön är snarare en sub-ideologi, men en nödvändig sådan.

Höger och vänster är fortfarande det centrala, det är där de största motsättningarna finns. Även vad gäller miljön. Det finns ingen grön kapitalism, ingen lösning på miljöproblematiken inom marknadskapitalismens ramar.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

lacostekrokodilen:

man får inte glömma att liberalerna stödde att arbeterna skulle få rösträtt även om liberalerna skulle förlora på det

Mja, de flesta liberaler har aldrig varit riktiga demokrater. Allmän rösträtt kunde bara accepteras efter att man skapat strukturer som såg till att det borgerliga samhället ändå inte skulle kunna hotas.

Liberalismen och demokratin måste fortfarande betraktas som rivaliserande syskon, precis som under franska revolutionen. Det handlar i grund och botten om helt olika saker och i dag är det egentligen liberalism som vi har och inte demokrati.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Spartakus:

och i dag är det egentligen liberalism som vi har

finns ingen stat som är liberalistisk [zzz]

Spartakus:

Liberalismen och demokratin måste fortfarande betraktas som rivaliserande syskon

beror på vilken typ av liberalism

Spartakus:

Allmän rösträtt kunde bara accepteras efter att man skapat strukturer som såg till att det borgerliga samhället ändå inte skulle kunna hotas.

nej, denna struktur fanns innan liberalism uppstod.

Spartakus:

Det handlar i grund och botten om helt olika saker

beror på vilken liberalism

dessutom: helt ärligt förstår jag inte vrf du jämt citerar mig, jag tar inte dig seriös då du hittar på saker som med dom där oljefälten i afrika osv. du är ett skämt och en mytoman


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Hade inte miljöpartiet anslutit sig till högerns politik nyligen?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Jag vet inte vem du är och tycker inte att det är intressant.

Samtliga moderna ideologier uppstod efter Franska Revolutionen som svar på modernitetens idéer om folkens suveränitet och förändringens normalitet.

De konservativa betraktade denna modernitet som avskyvärd och förkastade den.

Liberalerna å andra sidan välkomnade slutet på en epok av "otillbehöriga privilegier" och bejakade moderniteten och sökte utveckla den kontrollerat och metodiskt med ett minimum av störningar; det modernistiska samhället skulle implementeras i en lagom snabb takt. Och emedan liberalerna hade ett stort förtroende för vetenskapen och den tekniska utvecklingen så förhöll man sig mer skeptisk till de modernistiska idéerna om befrielse, självförverkligande och demokrati. Sådana saker var någonting som bäst reserverades för vetenskapsmän, tekniker, experter och andra intellektuella. Det liberala programmet kom mellan 1848 och 1968 att innefatta sådant som utökad rösträtt, utökad välfärd, allmän värnplikt och nationalism.

Socialisterna (alt. radikalerna alt. demokraterna) accepterade likt liberalerna det oundvikliga och önskvärda i framstegen, men var misstänksamma mot liberalernas ovanifrån-reformism. Socialisterna krävde otåligt modernitetens alla förtjänster och man misstänkte med rätta att liberalerna inte hade tänkt anförtro modernitetens välsignelser åt den stora massan. Socialisterna avfärdade också liberalismens individuella antaganden och hävdade att en social harmoni måste byggas socialt, enligt en del socialister fordrades då ännu en revolution.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Spartakus:

Samtliga moderna ideologier uppstod efter Franska Revolutionen som svar på modernitetens idéer om folkens suveränitet och förändringens normalitet.

alla ideologier utvecklas

Spartakus:

nationalism

hahahahahaha [love]


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Nationalismen var central, i dag är den inte det.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Spartakus:

Nationalismen var central, i dag är den inte det.

hahahaha, liberaler har varit dom som drivit frågor om öppnare samhällen. krig likväl eftersom krig kräver en form av unison som går emot individens frihet. i sin linda var liberaler nationalister men det var rådande norm som alla ideologier tog åt sig om jag inte misstar mig [zzz]


   
SvaraCitera

Anarkandi:

Ja, och jag gillar den (Du röstade på detta alternativ)

Det var ju det svaret som tilltalade mest, fastän den inte riktigt är 100%

Grön ideologi - Ekologismen. Ideologi är när man har ett mål och ett sätt att tillväga gå mot målet. Sedan att man ska driva en politik gällande landet så krävs det en större ideologi som kan plockas på denna höger-vänster-skala.

Men visst kan man kalla sig grön. Alla partier i riksdagen vill ju göra det eftersom de gröna frågorna är slående i dagsläget.

Å andra sidan ska man inte döma att personen är miljöpartist om man kallar sig för grön.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Anarkandi:

Nej, bara vänster och höger. (Du röstade på detta alternativ)

Det finns bara vänster och höger, ekologismen är vänster och den är den gröna ideologin. MP och liknande skit är dock inte ekologister utan bara förvirrade liberaler och idioter.

Anarkandi:

Kan man anse att det finns en grön ideologi

Ja, ekologism/djupekologism.

Anarkandi:

eller är gröna partier endast enfrågepartier utan någon form av ideologisk bas?

Ja, det är dem. Finns inga ekologisktiska partier vad jag vet.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

JohnE:

Sedan att man ska driva en politik gällande landet så krävs det en större ideologi som kan plockas på denna höger-vänster-skala.

Exakt. Ekologismen är ingen fristående ideologi som fungerar för sig, den måste kombineras med andra ideologier för att ge en helhetsbild. Den ideologi som ligger närmast är anarkism/frihetlig socialism och det var väl mer eller mindre så som den gröna anarkismen uppstod.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Ekofascism, mys. [y]


   
SvaraCitera