Forumet - Gröna ögon

Gröna ögon

2808 0 13

Spana också in:

Sheriffen:

Hans pappa var svart och svarta har bruna ögon


Jag vet mörkhyade med både gröna och blåa ögon.. och svarta.[zzz]

Dock var det en tråd här på UM där genetik kring ögonfärg diskuterades och då var det någon som länkade till en nyutkommen vetenskaplig artikel som förklarade att recessiva gener kan vara olika starka och därför kan de visa sig över dominanta gener. Något åt det hållet var det. Orkar ej leta fram varken tråden artikeln.
Min farmor har blåa ögon och min farfar gröna, ändå fick min faster bruna. Som de där över säger så kan det ha och göra med att någon längre bak i släkten hade gröna osv. Grönt och brunt är nära besläktat har jag hört också. [shake]

Att han har färgade linser för att få coolare image, kanske också är ett alternativ... [crazy]
Sheriffen:

Hans pappa var svart och svarta har bruna ögon och då om mamman hade gröna ska väl barnen få bruna då blåa och gröna är recessivt?


min pappa har ljusblå ögon, mamma har ljusbruna, jag o mina bröder har gröna med spår av brunt i o vi är alla invandrare :) vithyade ;)
Sheriffen:

väl barnen få bruna då blåa och gröna är recessivt?


Lite av en modern myt det där. Det är inte så enkelt som att den ena alltid gäller - då hade vi knappt haft annat än brunögda nuförtiden. Hade letat upp en källa om jag inte druckit öl, men du kan nog googla så ska du få se.
Sheriffen:

Hans pappa var svart och svarta har bruna ögon och då om mamman hade gröna ska väl barnen få bruna då blåa och gröna är recessivt?


kan lite biologi så ska försöka förklara:

orsaken till detta kan vara flera det vi bör först gå igenom är:

1. ögonfärg är inte bara genetiskt kopplat utan också hur hur mkt solljus barnets ögon utsätts för i början.

2. vissa gener är kopplade till andra: sk kopplade egenskaper. därav kan gröna leva vidare trots att dom bör som du säga slåss ut.

3. gröna ögon måste inte vara recessiva även om dom oftast är det. jag har själv en blanding av grön och brun som är en konsekvens av att min pappa hade gröna och mamma bruna.