Forumet - Guantanamo stängs!

Guantanamo stängs!

1023 0 104
Nu har Obama skrivit under ordern om att Guantanamobasen på kuba ska stängas (inom ett år vill jag minnas).

Jag hade starka tvivel gällande Obamas seriositet; misstänkte att han skulle sugas upp i maktfullkomlighet på direkten. Detta har dock åter gett mig förhoppningar om att han kanske verkligen kommer försöka genomföra dessa förändringar han pratat sig så varm om - ökad rättssäkerhet och demokrati, en ödmjukare utrikespolitik och så vidare. [y]

Vad tror ni, både om själva handlingen och vad som kommer hända med de som är fångna där nu, och gällande det faktum att han redan börjat infria iaf en del löften?

Obligatorisk länk

Image

Spana också in:

Tickstart:

Var ska de stoppa alla terrorister då? [surprised]


Det här är inte personer som dömts för terrorbrott - det är personer som aldrig fått en rättegång över huvud taget.
Jag är nog inte så orolig att det kommer vara många Al-Qaedamedlemmar som släpps fria. Däremot sätter ju tortyr sina spår, och en del kan nog vara tillräckligt psykiskt skadade för att utgöra ett hot mot omvärlden.
Stringburka:

Jag hade starka tvivel gällande Obamas seriositet; misstänkte att han skulle sugas upp i maktfullkomlighet på direkten. Detta har dock åter gett mig förhoppningar om att han kanske verkligen kommer försöka genomföra dessa förändringar han pratat sig så varm om


Det faktum att han redan har pratat med samtliga ledare i Mellanöstern och markerat att han vill ha förändring i deras relation. Och att han har fråntagit presidenten (sig själv) rätten att hemligstämpla filer som inte gått genom justitieministern först är två andra punkter som höjer ens förhoppningar om att Obama är seriös. [y]

Stringburka:

Vad tror ni, både om själva handlingen och vad som kommer hända med de som är fångna där nu, och gällande det faktum att han redan börjat infria iaf en del löften?


Handlingen var, tror jag, ett sätt att markera att han vill ha förändring. Guantanamobasen med dess skandal på skandal om brott mot de mänskliga rättigheterna har länge varit en skamfläck för USA. Det var mer en symbolisk handling än det "viktigaste" han kunde ha gjort. Men jag är starkt positiv till handlingen.
Vad som kommer att hända med fångarna återstår att se. Troligen kommer de få en "rättvis" rättegång och efter denna behandlas så som lagen säger att de ska. Nytt fängelse om så är fallet eller släppts fria. Jag är dock rädd att, precis som Stringburka säger, så kommer många av fångarna säkert att lida psykiskt skada. Både de som släpps och de som slussas vidare.
Templar:

Text


Vist sagt. Har inte mycket mer att tillägga :)
AnnaElisabethA:

Men de finns andra inte lika stora och ofta okända fångläger och militärbaser runt om i världen(amrikanska), som ofta glöms bort.


Han har även bestämt sagt att CIA's fångtransporter över halva världen (extrajudical renditions) skall upphöra. Vet inte om han skrivit på ordern än, men det verkar vara på G.

Fan, det här är en bra nyhet, nu när IPRED, ACTA, Gazakonflikten, finanskrisen, miljökrisen, och världssvält härjar för fullt. Åtminstone ett litet värmeljus i norrlandsnatten.
Tycker det är skitdåligt!!! varför stänga ett fullt fungerande fångläger???
då säger ni "Lägret bröt mot mänskliga rättigheter" då säger jag: VAD GJORDE INTE DOM SOM SITTER DÄR DÅ!!![mad]
gillar inte obama över huvudtaget.
antingen är man republikant eller så är man terrorist

244px-George-W-Bush.jpg