Forumet - gulag

gulag

2054 0 17

Spana också in:

cantinna:

hade det varit en läxa hade jag väl förfan skrivit det?


[rolleyes]

cantinna:

vad vet du om mig, och vad jag är intresserad över?


Det vet jag ju inte, det var väl därför jag fråga?

cantinna:

ifrågasätt inte saker du inte har en aning om!


Anledningen till att man ifrågasätter är är väl att man inte har någon aning, så man frågar?? [confused]

Btw Frågan du ställde angående gulag kräver inget större engemang att ta reda på - vilket i sin tur innebär att du förmodligen inte är särskilt intresserad av ämnet i sak. Det, i sin tur, innebär att det förmodligen är en läxa.

Google is your friend, use it.
cantinna:

Jag har letat som en toking efter det, men hittade inte ett skit därför vände jag mig hit för jag vet hur insatta vissa människor är gällande det här.


Frågan du ställde var dock helt identisk med en typsik skolfråga. [zzz]
Du ville ha hjälp med en uppgift för att du orkade ta reda på det själv, get over it.
cantinna:

Det är här ingen läxa!


Personligen skiter jag fullständigt i om det är en läxa eller inte, jag tycker bara om historia och gillar att snacka/skriva på forum om det.

Men gulag alltså?

Gulag, gulag, gulag...

För att vara helt ärlig vet jag inte mycket om gulag.
Det har funnits arbetsläger i Sibirien sedan sextonhundratalet. Sibirien är ju ett jävla rövhål till ställe, så det var bekvämt för tsarerna att skicka folk dit för att tillverka, typ, hästskor eller nåt. (Jag vet inte riktigt vad som tillverkades i Sibiriska arbetsläger på sextonhundratalet, men jag gissar på hästskor. Folk behövde hästskor.)

När Lenin tog över efter revolutionerna satte han, så vitt jag vet, slut på arbetslägrerna, eftersom att han var socialist, och tyckte om arbetarna, och så vidare.

Lenin dör! Stalin tar makten! Han tycker att "Fan, det här med arbetsläger var ju en rätt bra idé".

Han tar alla politiska motståndare, alla bönder som inte vill bruka jord sammfundeligt (har glömt vad de heter, deras motståndare hett kulaker, så långt vet jag) alla brottslingar och i stort sett alla kosacker, för att fuck kosacker, amiright?, och bestämer sig för att de alla gör bra mycket mer nytta om de producerar stål.

Ryssland var vid här laget jävligt efter. Den industriella revolutionen hade kommit och gått, och tsarerna hade inte ens insett att de hade existerat. Den ende tsaren som var någorlunda framskridande var Peter den Store, och hans främsta innovationer var att den ryska adeln skulle klä sig i fransk mode och skaffa mustacher.

Anyways: Stalin insåg att landet behövde industraliseras utav bara helvete, och han hade nog rätt i det, för bara tio år senare anföll tyskarna. Ryssland lyckades ta död på fyra femtedelar av den tyska krigsmaskinen, till stor del på grund av slavarbetet i gulag.

Slaveriet i gulag fortskred under tysthet från den ryska byrokratin fram till tjernobylkatastrofen. Det var då som Gorbatjov insåg att Sovjetunionens rådande policy för arbetskraft kanske inte var riktigt cool. Det sista gulaglägret stängdes 1992, främst av påtryckningar från omvärlden, för att gulag, som sagt, inte är riktigt cool om andra länder vet om att de existerar.

Och det är det jag vet om gulag. Hoppas att det hjälpte på något sätt, och om du har fler frågor så ska du inte tveka att ställa dem.

//Weilyn - berusad historiker (verkar som att jag bara skriver på det här forumet när jag är full...)