Forumet - Guldfisk i skål = olagligt

Guldfisk i skål = olagligt

6544 0 133
Tydligen så är det olagligt att ha guldfiskar i skålar eftersom de flesta skålar helt enkelt bryter mot lagen vad gäller villkoren. Detta är hämtat ur djurskyddslagen:

"3 § Fiskar får inte hållas i klotformade akvarier (guldfiskkupor) såvida inte kraven på volym, syresättning och inredning enligt 4 – 8 §§ är uppfyllda.
4 § Minst en sida av ett akvarium ska vara insynsskyddad om inte akvariets inredning ger fiskarna ett motsvarande skydd.
Utrymmen
5 § Vattnets volym, yta och djup ska vara anpassat efter fiskarnas storlek, antal och levnadssätt.
Allmänna råd till 13 kap
5 § Volymen bör inte understiga 40 liter om inte fiskarten är särskilt anpassad till vatten av små volymer. Ett akvarium bör inte innehålla fler än en fisk, som är upp till 5 cm lång, per liter vatten eller en fisk, som är upp till 10 cm lång, per fyra liter vatten. Fiskar som är kraftiga i förhållande till sin längd bör ha större vattenvolym per fisk."


Jag kan faktiskt inte låta bli att tycka att det är lite komiskt. Vad tycker ni? Är en guldfisks välbefinnande lika viktigt som en katts eller en hästs?

Spana också in:

Min syster (indirekt jag) är stora fiskplågare. Hon flyttade utan att ta med sig sitt akvarium, och där i bor det en neontrea som levt ensam och utan matt i ett och ett halvt år. [smile]

Kan den leva i sådana förhållanden så borde små guldfiskar bo i en skål.
och de kan inte klaga, så som katter gör, så det borde inte vara några problem med samvetskval och ångest över att den kanske lider.
Hell_man:

vem bryr sig? inte guldfisken iaf


Tror inte jag heller. Med tanke på att de bara har tre sekunders minne (hur man nu tar reda på sånt[confused]) så tror jag inte att de hinner tänka ihop något om att deras skål är för liten. De simmar nog bara på och är glada för att de är i vatten och kanske till och med har chans att föröka sig.