Forumet - Gustav Vasa - protestantismen

Gustav Vasa - protestantismen

4035 0 36
Hej allihopa! [smile]

Kommentera gärna om jag skrivit något felaktigt, eller om jag borde tillägga något eller så. Tack på förhand. [smile]

Min fråga:
Varför införde Gustav Vasa protestantismen? Vad var konsekvenserna?

Under denna tid låg Sverige i krig med Danmark. För att vi skulle ha en chans att besegra danskarna behövde Vasa mycket pengar till soldater.

Vårt avlånga land var bevakat av Rom/påven, och katolismen var vår för tillfället troende religion. Vasa hade inget emot kyrkan förutom att den tog en stor del av den svenska budgeten på den tiden.

Så fort han krönktes till Sveriges kung såg han till att inget var högre än kungen - med andra ord först "kungen, sen påven och kyrkans män" så att kyrkan inte kunde ta all makt.

Gustav Vasa själv var helt ointresserad av religion, men han visste att den lutherska läran kunde vara till politisk och ekonomisk nytta.

Som följd att vi inte längre styrdes av påven kunde kungen själv avgöra hur landet skulle styras ekonomiskt och o.s.v. Han tog pengar ifrån kyrkan och vann så småningom sitt krig mot både Danmark och kyrkan.

Detta gav resultat i att svenskarna, som inte längre var beroende av påven, blev ett mer fritänkande folk.

Spana också in:

Caroline123:

Detta gav resultat i att svenskarna, som inte längre var beroende av påven, blev ett mer fritänkande folk.


Tveksamt om detta stämmer, den svenska statskyrkan utvecklades ju mer till en propaganda och kontrollapparat för staten, det var så men höll koll ute i landet. Till viss del var väl protestantismen mer tolerant men det är ganska marginella skillnader vi talar om, det blev fortfarande häxbränningar och liknande mysigheter under protestantismen.
Caroline123:

katolismen


*Katolicismen.

Caroline123:

var vår för tillfället troende religion.


En religion kan inte vara troende.

Caroline123:

Vasa hade inget emot kyrkan förutom att den tog en stor del av den svenska budgeten på den tiden.


Kyrkan var rik tack vare mycket land och tiondet, vilka båda var fria från staten. Så att säga att de snodde en del av den svenska budgeten känns inte riktigt korrekt.

Caroline123:

Så fort han krönktes till Sveriges kung såg han till att inget var högre än kungen - med andra ord först "kungen, sen påven och kyrkans män" så att kyrkan inte kunde ta all makt.


*Kröntes.

Med andra ord införde han protestantismen, Luthers lära, där påven inte över huvud taget ingår och kungen är kyrkans överhuvud, vilket var anledningen till att han införde religionen som statsreligion, eftersom han då kunde roffa åt sig av kyrkans rikedomar och bland annat smälta ner kyrkklockorna.
Phenomenalt:

En intressant sak med protestantismen: Det var mycket, mycket vanligare med häxbränningar och häxprocessioner i protestantiska länder än katolska.


Nja, det är en modifierad sanning. I katolska länder, det vill säga Spanien, Portugal och Italien, förekom det få häxprocesser - dom avrättade i gengäld folk för kätteri, vilket inte protestanterna gjorde.

Men de största häxprocesserna i Europa hölls i södra Tyskland, som var katolskt. Det var inte katolska länder, utan katolska territorier, furststift.
Häxprocesserna i furstestiften Trier, Wurzburg och Bamberg var milt sagt värre än de som försigick i protestantiska länder, så att de skulle vara värre i protestantiska länder är en smart ordlek av katolska kyrkan.

Nachac:

roffa åt sig av kyrkans rikedomar och bland annat smälta ner kyrkklockorna.


Den största inkomsten kom dock från klostren[no-no] Alla dom stackars nunnorna som förlorade sitt tjänstefolk[cry]

Caroline123:

ett mer fritänkande folk.


Absolut inte, den katolska doktrinen ersattes bara av den lutheranska, som var lika mycket emot fritänkeri. Det var bara fritänkeri från Rom som infördes.

Vasa brydde sig för övrigt inte mycket om religion alls, det tog länge innan själva religionsutövningen förändrades. Han ville bara ha klostrens egendom och slippa påvens överhöghet.

Caroline123:

Tack allihopa


Glöm inte klostren och alla dom stackars nunnorna![cry]
Nachac:

Nej, men många, dessutom gjorde de förmodligen nya.


Erkänner villigt att jag inte minns något om kyrkklockorna, om det nu finns något att minnas och det inte bara är ett uttryck för att man konfiskerade och nedsmälte alla katolsk- liturgiska altarföremål och helgonprydnader och dyl. Fanns tillräckligt med sådant för att man skulle kunna lämna klockorna ifred.