Forumet - Gymnasieproblem, hjälp!

Gymnasieproblem, hjälp!

813 2 28
Allting började redan förra hösten när jag började kolla på olika gymnasieskolor samt gymnasieval. Jag bestämde mig dock relativt snabbt för natur, och valet kom då att stå emellan två olika skolor. jag gick lite snabbt på öppet hus på dem båda, och bestämde mig preliminärt att söka till "Skola nr. 1".

Men dagarna innan omvalet slutade så började jag fundera på om jag kanske val fel ändå, och höll valde om på morgonen på sista dagen till "Skola 2", men valde sedan tillbaka ännu en gång till "Skola 1" på kvällen. Sedan bestämde jag mig för att låta allt vara nu, och bara vänta över sommaren och hoppas på det bästa. Klart att jag ägnade det en tanke eller två, men försökte överlag att bara släppa det.

Jag började i skolan, och kände redan första dagen att jag inte trivdes i skolans miljöer. Det var svårt att säga mer exakt vad, men kändes bara överlag att jag inte riktigt trivdes med det hela. Jag ansökte om att få byta till "Skolan nummer 2" som jag tidigare hade haft i tanke, och här följde en lång och utdragen process med mycket trassel, krångel och otaliga samtal med syvo, lärare, rektorer och annat folk från båda skolorna. Ett tag verkade det som att jag faktiskt inte skulle kunna börja, så jag kollade på en annan skolan som jag fick hälsa på i, och fastnade för den direkt och kände verkligen att jag trivdes. Valde dock att i första hand ansöka till den andra, eftersom Natur inte erbjöds på den skolan. Jag fick dock tillslut beskedet att jag kom in på skolan, vilket kändes oerhört skönt att äntligen få släppa allt.

Idag gick jag min första dag i den nya skolan, och mina förväntningar var höga. Jag hamnade dock i en Natur- klass där det går 34 personer, av vilka hela 28 st av dem läser med inriktningen Natur- Musik! Jag har inget som helst intresse utav Musik, och är helt ensam kille tillsammans med 5st andra tjejer som inte läser musik. Jag har under dagen försökt komma in i killgänget, men schargången där var allt annat än bra. På samtliga håltimmar går de för att spela gitarr i sitt band, och jag har aldrig spelat något instrument eller ens vart intresserad utav musik så jag blev lämnad ensam. Ordet "Bögjävel" kastades hela tiden runt dem, och en kille har redan bestämt sig för att pika mig för val utav något så litet som en mobiltelefon! Allt känns bara fruktansvärt omoget a la Högstadiet, och samtidigt som jag trivs i lokalerna nu så känns klassen fruktansvärd.

Vad ska jag göra? Det känns som att det börjar bli försent att byta till den skolan som jag var och kollade på när det verkade som att jag inte skulle komma in på mitt omval, den som kändes bra? Dessutom är den linjen med inrikting Teknik- Arkitektur, vilket kanske skulle göra det hela mycket svårare.

Mina föräldrar börjar bli trötta på mitt ständiga gnäll, och jag vill verkligen inte göra dem besvikna mer. De får intrycket utav att jag bestämt mig för att allt ska vara dåligt, varför vet jag inte. Är ett sabbatsår innan gymnasiet rekommenderat för mig kanske? Kan bara börja med att säga att jag aldrig innan haft problem i skolan, och gick ut nian med en total poängsumma utav 285p, (Mer än hälften MVG, resten VG.)

Vad kan man göra på ett sabbatsår? Försöka starta ett eget litet företag? Försöka få ett deltidsjobb någonstans? Vad ska jag ta mig till? Vad ska jag säga till mina föräldrar? Varför ska allt vara så jobbigt? Hjälp!

(Tack ifall du läst såhär långt).

Spana också in:

The Rolling Orange:

Alltså, av egen erfarenhet ska man bara skita i allt krångel och göra vad som känns bäst, för fortsätter du på den skolan du går på nu kommer det bara bli svårare att byta sen. Tycker att du ska försöka byta tillbaka till den du hade varit och provat på. Det är inte kul att gå i en omogen klass!


Tack för ditt svar!

Kommer överväga detta under morgondagen, känns skönt att någon förstår mig iaf:)
Det kan bli lite problem när man hamnar på slänten som du gjort iom att du inte var med i starten av skolan när kompisgängen i klassen började formeras. Att du går i en skola som ligger lite avlägset(?) kan också bidra då man saknar ytterligare något som kan binda en, där man kan träffas och ses på transportvägarna till och från skolan.

Men varför är det som du känner att du måste hänga med killarna, fungerar tjejer inte lika bra? Vem vet, du kanske finner en hel del mer gemensamt med dem än de omogna killarna. Det viktigaste är väl att man har någon att luta sig bak till och kallprata.

f.ö tänker ta tillfället i akt och länka min favvo-meme.

Image
Gentlernen:

Ta krånglet nu, det blir bara jobbigare ju längre du väntar. Dina föräldrar borde definitivt ha förståelse om det är så jävligt som du säger. (Seriöst, en klass med 28 musikermongon? Byt FFS!)Dock borde du allt ha gjort bättre research innan, så du hade sluppit allt krångel med byte en gång till.


Du har nog rätt, lika bra att ta tag i det så snart som möjligt. Är dock rädd att jag har missat för mycket under dessa veckor som gått, då jag vill byta från NANA till TE-Arkitektur. Funderar också för hur jag ska förklara detta för mina föräldrar. Först fel skola, sedan fel klass. Känns som att alla börjar ge upp hoppet om att jag någonsin kommer att bli nöjd nu.
UncleDolan:

Jag har inget som helst intresse utav Musik, och är helt ensam kille tillsammans med 5st andra tjejer som inte läser musik


Alltså vafan det är guld att ha mest tjejer i klassen, iaf om man hängt med killar i högstadiet så är det kul att bryta mönster lite. Gå till tjejgänget på lunchen imorgon och fråga om du får sitta med dem, var lite social osv.
naturlivet:

Känner likadant. Har börjat natur nu men känner mig inte som "hemma". Har funderat ett tag på att byta till teknik men har inte blivit av, ännu. Är nyfiken, vad har du gjort(om du beslutat dig för något)?


Nej, har inte gjort något ännu. Var på en prova- på dag på Teknik, men det som håller mig tillbaka är att skolan är en mindre privatskola (100-150 pers), vilket kanske gör det lite tråkigt i längden? Funderar även på att byta klass.
Vilken osis.
Jag skulle rekommendera dig att
1. inte ta ett sabbatsår
2.a) byta skola igen fort som faen
(2.b)) gå kvar och umgås med andra än de i din klass
3. skit i dina föräldrar

Sen tror jag inte du kommer ha några svårigheter att ta igen det du ev missat. Är inte så svåra kurser i början.

Du behöver väl egentligen inte förklara så mycket för dina föräldrar, vad ska de göra?
Till syv får du komma på något lite genomtänkt, inte att "det inte känns rätt". Nånting med att du är ett intellektuellt geni och du skulle få bättre stimulans på Skola X. Annars kan väl hot fungera.
kachin:

Vilken osis. Jag skulle rekommendera dig att1. inte ta ett sabbatsår2.a) byta skola igen fort som faen(2.b)) gå kvar och umgås med andra än de i din klass3. skit i dina föräldrarSen tror jag inte du kommer ha några svårigheter att ta igen det du ev missat. Är inte så svåra kurser i början.Du behöver väl egentligen inte förklara så mycket för dina föräldrar, vad ska de göra?Till syv får du komma på något lite genomtänkt, inte att "det inte känns rätt". Nånting med att du är ett intellektuellt geni och du skulle få bättre stimulans på Skola X. Annars kan väl hot fungera.


Man tackar!

Har även börjat tänka en del på IB (International Bacculette) som ett val, men det kanske inte går att hoppa på bara sådär i.o.m. att de har intagningsprov. Sen så är det kanske lite mastigt att bara hoppa på (pre)IB sådär?
Nej inte IB nu... Tror man måste vara rätt säker på ifall man ska välja det eller inte. Kör på natur eller teknik, de är stabila bra linjer. Välj ingen skum privat/friskola heller utan någon erkänd och väletablerad skola. Kan ju inte skada heller att snoka lite extra så du inte hamnar i en Teknik-arkitektur-musikklass eller liknande. Man kan aldrig leta upp för mycket info. Nu har det gått ett tag på terminen så i värsta fall kanske du inte får byta förrän till vårterminen (har dock dålig koll på sånt). Hur som helst är det den första och den enklaste terminen så om du läser det natur läser första terminen är det nog inte så mycket att läsa in av tekniks första termin, i fall du byter till det. Tror jag.
Tänk inte att det är så stor grej heller. Det enda viktiga är egentligen om du ska plugga vidare efteråt eller inte. Om du ska det, se till att du läser tillräckligt med matte och fysik t.ex.
Antar individuella kurser/liknande fortfarande finns i det nya systemet så det går ju alltid att anpassa programmet lite själv.
kachin:

Nej inte IB nu... Tror man måste vara rätt säker på ifall man ska välja det eller inte. Kör på natur eller teknik, de är stabila bra linjer. Välj ingen skum privat/friskola heller utan någon erkänd och väletablerad skola. Kan ju inte skada heller att snoka lite extra så du inte hamnar i en Teknik-arkitektur-musikklass eller liknande. Man kan aldrig leta upp för mycket info. Nu har det gått ett tag på terminen så i värsta fall kanske du inte får byta förrän till vårterminen (har dock dålig koll på sånt). Hur som helst är det den första och den enklaste terminen så om du läser det natur läser första terminen är det nog inte så mycket att läsa in av tekniks första termin, i fall du byter till det. Tror jag.


tack så sjukt mycket för dina svar. Valet jag måste göra nu är eg.: Stanna kvar på skolan (Större kommunal skola, c.a. 1200 elever), eller byta till mindre friskola (LBS, c.a. 150 elever).

Det som talar för LBS är trevlig klass (Var där och prova på), och roligt unga/engagerade lärare. Även bättre "fast" schema 9:10-15:30.

Det som talar för den kommunala skolan är att den är större, har mer erfarenhet och bättre/större lokaler samt utrustning.

kachin:

Tänk inte att det är så stor grej heller. Det enda viktiga är egentligen om du ska plugga vidare efteråt eller inte. Om du ska det, se till att du läser tillräckligt med matte och fysik t.ex. Antar individuella kurser/liknande fortfarande finns i det nya systemet så det går ju alltid att anpassa programmet lite själv.

UncleDolan:

den kommunala skolan är att den är större, har mer erfarenhet och bättre/större lokaler samt utrustning.


Precis, det är väl det som jag gillade med den skolan jag gick på. Det med utrustning/tillgång till material är ibland ganska viktigt även om man inte alltid tänker på det. Vet inte hur LBS är men det finns ju en del mindre skolor som inte har råd med böcker till alla elever, ej fullständiga labsalar m.m.

Utifrån dina beskrivningar tycker jag båda skolor låter i princip lika bra, borde bli bra vilket som. Låter ju lite på dig som att LBS känns bäst, med lärare/elever. I slutändan är det väl den egna inställningen det hänger mest på. Skulle skolan t.ex ha brist på lärare eller böcker eller något sånt kan man nästan alltid lära sig på egen hand m.h.a dator + bibliotek. Så, "ta det som känns bäst" är väl ett uttryck som passar bra här.