Forumet - Gymnasiereformen

Gymnasiereformen

564 0 73
Vad tycker ni om den kanske kommande nya gymnasieskolan? Yrkesförberedande program och studieförberedande program? Yrkeshögskola?
Är detta att gå tillbaka i tiden och göra skolan sämre eller är det bättre för att elever t.ex. får mindre allmänteori på de yrkesförberedande programmen och därmed inte hoppar av dem?
Bra att ta bort det Individuella programmet och införa ett tionde år i grundskolan istället?

Vad tycker ni om de fem högskoleförberedande programmen?
Estetik och Humaniora
Ekonomi
Samhällsvetenskap och Media
Naturvetenskap
Teknik

gymnasiereforemn.jpg

Djävla skitförslag, heja heja öka klyftorna.

Värsta är fan idén om ett tionde år i grundskolan, jag vet flera stycken i min grundskoleklass + paralellklasser som failade totalt i grundskolan men sen när de fick byta skola och gå IV på ett annat ställe med andra lärare och människor så gick det mycket bättre.

Varför i helvete ska man låta folk stanna på ett ställe som uppenbart inte fungerar för dem?!

Jag blir så djävla arg.
grodanboll_:

gymnasieskolan


Det kommer nya gymnasieskolor hela tiden?
grodanboll_:

allmänteori på de yrkesförberedande programmen och därmed inte hoppar av dem?


Allmänteori? Det är inte många som hoppar av gymnasiet p.g.a. för mycket "allmänteori", man får ju bestämma själv och man tar ju såklart något man gillar. Yrkesförberedande program är för de som vill arbete direkt efter gymnasiet, och det är mest hantverk och byggjobb med mindre teori då det är att jobba med händerna mycket.
grodanboll_:

högskoleförberedande


Du menar väl studieförberedande?
grodanboll_:

Ekonomi


Finns inget program som heter "Ekonomi".
grodanboll_:

Samhällsvetenskap och Media


Heter bara samhällsvetenskap.
[bigsmile]

Spana också in:

Vileda:

Det kommer nya gymnasieskolor hela tiden?


Den nya reformerade gymnasieskolan.

Vileda:

Allmänteori? Det är inte många som hoppar av gymnasiet p.g.a. för mycket "allmänteori", man får ju bestämma själv och man tar ju såklart något man gillar.


Nej, de som går på de yrkesförberedande programmen hoppar ofta av för att de tycker att de läser för mycket allmänteori. Enligt Jan Björklund i alla fall.

Vileda:

Du menar väl studieförberedande?


Nej, högskoleförberedande.

Vileda:

Finns inget program som heter "Ekonomi".


Okej, nu inser jag att du antagligen är 13? Läste du inte trådens rubrik? "Gymnasiereformen". Gymnasieskolan ska reformeras. Get it? [rolleyes]

Vileda:

Heter bara samhällsvetenskap.


Nej det ska heta "Samhällsvetenskap och Media". Du är inte lite efter du [rolleyes]
grodanboll_:

Den nya reformerade gymnasieskolan.


Det är ett språkligt fel[smile], de säger nya gymnasieskolan för att folk ska läsa. Egentligen säger man den nya reformerade gymnasieskolan, men det är fortfarande nya, men det är den nya reformerade gymnasieskolan
grodanboll_:

Nej, de som går på de yrkesförberedande programmen hoppar ofta av för att de tycker att de läser för mycket allmänteori. Enligt Jan Björklund i alla fall.


Kallas kärnämnen, och man kan inte ta bort kärnämnen. Resten är ju bara ren programlinje.
grodanboll_:

Nej, högskoleförberedande.


Det finns kurser som är högskoleförberedande, och särskilda program, men de programmen som du nämner är studieförberedande och ger behörighet till högskolan. Men eftersom dem här programmen inte ens har kommit fram ens om det ska bli så, kan man väl inte tycka någonting om dem?
Homunculi:

Meh, jag trodde att du påstod att de fem programmen var sådana som finns nu.


Nej, läs om det.

Vileda:

de säger nya gymnasieskolan för att folk ska läsa.


[confused]

Vileda:

Kallas kärnämnen, och man kan inte ta bort kärnämnen. Resten är ju bara ren programlinje.


Nej, det är inte kärnämnena det handlar om.

Vileda:

Men eftersom dem här programmen inte ens har kommit fram ens om det ska bli så, kan man väl inte tycka någonting om dem?


Jo, det är ju skillnad iom att man lagt ihop dem.

Vileda:

Det finns kurser som är högskoleförberedande, och särskilda program, men de programmen som du nämner är studieförberedande och ger behörighet till högskolan.


Men lilla vän vi talar inte om dagens gymnasieskola.
"För de studieförberedande programmen vill regeringen att det inrättas fem olika högskoleförberedande program".

Okej, förstår du? Sluta vara off-topic nu. Ämnet är vilka åsikter ni har om den kanske kommande nya gymnasieskolan. Den reformerade gymnasiskolan. Tydligt nog? [smile]
Att ta bort IV är skit... Har en kompis som gick ut grundskolan med 10 poäng, m a o godkänt i ett ämne... Nu, andra året på IV, är hon uppe på MVG i engelska! Om man går ut med så dåliga poäng är det ju rätt uppenbart att något inte funkar på skolan och jag hade inte för allt i världen velat tvinga henne stanna kvar på vår grundskola. De kunde inte hantera henne.
Dessutom tror jag inte att man skulle vilja vara kvar, eventuellt som den enda i sin årskurs som går ett tionde år. Då tror jag att man hellre hamnar i en klass där alla har problem så slipper man skämmas för nåt sånt.
Jag är vansinnigt förtvivlad över att de ens nämner att ta bort IV. Det behövs.
Att man är på väg att ta bort möjligheten till högskolebehörighet för vissa program, samtidigt som man drastiskt minskar intagningsmöjligheterna för dem som pluggar upp på Komvux tycker jag inte heller känns helt bra... Det blir till att tvinga 15-16åringar till att bestämma över hela sin framtid, och hur många vet egentligen vad man vill göra när man bara är 16 år? Min pojkvän går hotell-restaurang, nu efter nästan halva tiden är det för sent att byta och han känner att han inte kommer satsa på kocklivet för resten av sitt liv... Skulle det vara kört för alla 16-åringar som "står i livets vägsjäl" så att säga? Eller dem som helt enkelt mognar senare och inte klarar av att ta till sig teoretisk fakta i unga år?
Dessutom känns det som om det finns en överliggande risk för att de icke-studieförberedande programmen kommer få ännu mindre sökande. Denna grupp innefattar väl praktiska ämnen (tror jag?) vilka redan har väldigt få sökande som i sin tur har resulterat i stor brist på yrkesmän och hantverkare... Något som kanske kan öka?

Å andra sidan inser jag att vi har det väldigt bra som vi har det idag i Sverige. Det är inte i alla länder man har så stora valmöjligheter och tillfällen att ändra på sig. Jag antar att det i längden inte är ekonomiskt hållbart att låta människorna hålla på och vela hit & dit...
grodanboll_:

Ämnet är vilka åsikter ni har om den kanske kommande nya gymnasieskolan


Går bra när du gör en tråd, men inte när andra gör[wink].

Orkar inte tjafsa, men aja. Jag tycker att man ska ha kvar IV-programmet, men att det ska ändras.

Samhällsvetenskap och media är nog till för de som vill bli journalister och så. För de överväger media och samhällsvetenskap så mycket att det är bättre och köra ett ihop. Själv tycker jag att det borde vara två olika.

Ekonomi tycker jag är superbra att de äntligen fått en egen linje. Om det nu blir så. För att ekonomi är så mycket, det har ju kommit ett helt nytt program på YBC som kallas Business Creatives vilket jag tycker är bra. Har en kompis som går där och de snackar mycket egna företag, de öppnar egna och snackar börs och så. Det tror jag skulle bli populärt.

Men det borde vara lite mindre, allmänt, idrott som kärnämne är inte nödvändigt och kanske inte religionskunskap. Inte för att jag inte vill ha men om man tänker efter. För att gymnasiet är ju fortfarande frivilligt, om man inte vill träna matte så är det ju bra om man ska bli svensklärare.

[bigsmile]
Klorofyl:

Värsta är fan idén om ett tionde år i grundskolan, jag vet flera stycken i min grundskoleklass + paralellklasser som failade totalt i grundskolan men sen när de fick byta skola och gå IV på ett annat ställe med andra lärare och människor så gick det mycket bättre.


Jag tycker tvärt emot dig. IV är ett stort misslyckande med svenska skolan. Grejen är att om man ska gå om nian, för att man inte klarade det, så ska man ju självfallet inte göra det på samma skola som att verkligen "gå om" utan istället göra det på en annan skola som har en sådan inriktning. För vad händer efter man gått IV? Man går där i ett, ibland flera år, för att få ett jävla G i matte och sen så går man ut med så få poäng att man har svårt att komma in på gymnasiet över huvud taget, då IV bara inriktar sig på svenska, engelska och matte. Och om man aldrig får ett G, vad händer då?

Jag själv skulle inte ha klarat mig om jag hamnar på IV istället för att gå om nionde klass, det tror jag inte. Jag gick i en liten speciskola istället, fick det jag behövde just då (fullständigt induviduell skolgång, acceptans mot att man hade dåliga dagar, fick gå ut och ta en rökpaus om jag behövde det, allting i min egen osv). Jag gick ut från den skolan, från att inte ha haft ett enda betyg genom hela högstadiet, med ett betyg i alla ämnen som vanliga ungar brukar (med undantag från musik och moderna språk).

Idéen om att avskaffa IV är skitbra, det behövs, för IV suger. Det säger jag inte bara efter vad jag tror, utan vad ajg sett hos de som gått IV. Men, att gå om på samma skola är lika uselt.
Sedan så har de inte en tanke på att problemen kan lösas på andra sätt också, som att ifall det är så att man har skitsvårt för matte, helt enkelt bara inte har en mattehjärna, och behöver förnedras genom att tvinga sig till att få ett G (och kanske till och med aldrig lyckas med det), så kanske man helt enkelt bara kan få börja ett vanligt gymnasium ändå, läsa allt anant som andra läser och sen ta igen matten vid sidan av. Då behöver man inte känna sig dum i huvudet, bara för att man har vissa problem i ett visst ämne. Idéen om att man måstemåstemåste kunna både matte, svenska och engelska är egentligen jävligt dum, visst ska man i största möjliga mån få godkänt i grundskoleämnena, men OM det inte går, OM man har jättestora problem... varför ska man då behöva bli så kränkt och nedslagen av det, som man blir, om man tvingas till någonting man inte är kapabel till?
Som jag förstår det så menar ni som motsätter er att ta bort IV, att ni gör det för att man ska gå på samma skola när man går om? För visst, det ska man inte alls göra, men IV är fortfarande inte en bra lösning, IV är ett misslyckande. MEN för att man tar bort IV måste man ju inte gå om på samma skola, det är ju DET som är felet med förslaget. Istället ska man få byta miljö, byta lärare, reda ut de problemen man har och få gå i en skola som åtgärdar just dessa problem.
Sen vill jag påpeka att det enda jag faktiskt tycker är bra med det hela är att man uppmärksammat hur dåligt IV är. Resten sätter jag mig helt emot. Jag tycker att alla program bör göra det möjligt för någon att söka in på högskolan men att man kan göra undantag för de som verkligen inte klarar av att möta upp till de kraven. Jag menar, alla behöver faktiskt inte vara akademiker, det måste man också acceptera, vissa är mer praktiskt lagda medan andra är mer teoretiska.
MEN, då ska det också finnas möjligheter för dem att plugga upp senare ifall de, under en annan tid i livet, har bättre förutästtningar för att klara av det. Så man inte blir dömd till det man väljer under gymnasiet för resten av sitt liv.
grodanboll_:

Varför?


För att media är så stort. Det finns så många saker inom media och många brinner för just media. Visst kan man säga att estetik kan vara det, men det finns mycket inom media, men har förlorat många eftersom ingen tror att man kan bli framgångsrik om man går media. Att det bara är för folk som vill spela musik, och de flesta blir ju inte rockstjärnor bara för att man går media.
grodanboll_:

Så nu har du äntligen insett att du var helt lost i de första inläggen du skrev? Någon kanske skulle äta upp sin ord Eller så här:


Eller så orkar jag inte tjafsa?[smile]
grodanboll_:

Nej, men problemet är att du inte fattar vad tråden handlar om.


Jo det gör jag. Men jag hoppas bara inte du tror att alla kommer vara seriösa och så när du inte är det på andras[smile].