Forumet - Gymnasiet - annat län?

Gymnasiet - annat län?

1303 0 5
Jag ser fram emot att gå ut grundskolan och börja gymnasiet, men inte i denna kommun och verkligen inte i detta län.
Kan man söka till en annan kommun i ett annat län?
Jag vill gå humanistiska eller samhälls programmet men de finns redan här jag bor.
Jag är verkligen inte sugen på att gå i denna skitkommun efter allt jag gått igenom, och Norrbotten är ingenting för mig.

Kan jag söka till humanistiska eller samhälls i till exempel Västerbotten?
Då blir det ju så att jag måste skaffa lägenhet där (vilket jag vill), eller måste mina föräldrar också flytta? [shake]
ja det kan du, finns plats ledig på skolan du sökt får du platsen som förstahandsantagen och blir därmed berättigad till inacckorderingstillägg. Prata med syon på skolan du vill gå på, syon i ditt eget län/kommun får betalt för att hålla din skolpeng inom länet. Den andra syon får betalt för att få elever "utifrån" till sin skola, och därmed mer benägen att säga saker som stämmer till dig.
Funderar också på att söka i annat län, fast till Göteborg. Citerar från min gymnasieväljarkatalog:

"Att söka till annan ort

Du kan söka till en annan ort om:

-Du vill läsa ett nationellt program eller en nationell inriktning som inte finns där du bor. Detta gäller även om din kommun anordnar ett yrkesprogram enbart som lärlingsutbildning. Du kan då söka till en annan kommun som anordnar programmet skolförlagt.

- Du vill studera på någon av de utbildningar som har riksrekrytering.

- Du vill läsa på en fristående gymnasieskola.

-Du vill studera vid ett riksidrottgymnasium.

Du kan även söka till en annan ort av andra orsaker. Detta kan vara din sociala situaion, bättre resväg eller att det finns en lokal utbildning utan riksrekrytering som du är intresserad av. I dessa fall har du ingen garanti att din ansökan beviljas."

Spana också in:

Voltaire:

Kan jag söka till humanistiska eller samhälls i till exempel Västerbotten?
Då blir det ju så att jag måste skaffa lägenhet där (vilket jag vill), eller måste mina föräldrar också flytta? [shake]


Ja, du kan söka till humanistiska i Västerbotten.
Dock så kommer eleverna från den skolans kommun att prioriteras (oavsett dina betyg) över dig om humanistiska programmet redan finns i den kommun där du bor.
Om du kommer in på skolan du sökt till så kommer du dock inte få något inackorderingstillägg eftersom samma program redan finns i din egen kommun. Är dock lite osäker på den punkten, så det kan hända att det blir beviljat ändå.
Om du VERKLIGEN vill komma in på den skolan, är helt säker på att dina betyg räcker till och om det inte gör något om inacket försvinner så tror jag att du kan skaffa en lägenhet i den kommunen och skriva in dig själv på den orten så att du är folkbokförd där. Då får du samma prioritet som kommunens egna elever.
Är inte helt hundra där dock, men jag är rätt så säker på att det fungerar.
elverpigen:

, finns plats ledig på skolan du sökt får du platsen som förstahandsantagen


obs detta kanske inte stämmer helt då jag skrev ett brev med "särskilda skäl" som bedömdes rimliga av nya skolans intagnigssekreterare. Nu har jag alltså fått en plats i en skola utanför mitt län och får rätt högt inackorderingstillägg dessutom. BRABRA.