Forumet - gymnasiet

gymnasiet

817 0 13
Öva, öva, öva. De flesta tycker att det är jobbigt att stå och prata eller presentera något inför människor. Men det hjälper om du delvis övar på att prata inför klassen men även om du verkligen övar in det du ska säga. Ju bättre du kan det du ska presentera desto lättare blir det, gå omkring hemma och prata högt när du repeterar.

Spana också in:


LadyE: Öva, öva, öva. De flesta tycker att det är jobbigt att stå och prata eller presentera något inför människor. Men det hjälper om du delvis övar på att prata inför klassen men även om du verkligen övar in det du ska säga. Ju bättre du kan det du ska presentera desto lättare blir det, gå omkring hemma och prata högt när du repeterar.
ok, tack för uppmuntran! 

Jag var likadan i gymnasiet, jag hatade att prata inför folk. Meeeen - jag övade. Jag skolkade inte från mina muntliga uppgifter utan jag tvingade mig genom dem för övningens skull och ju mer jag gjorde det desto lättare blev det. Brukade låtsas att jag skulle spela en karaktär som älskade att prata inför folk (haha) tills det gick över av sig själv.

Gick från att ha panikattacker vid muntliga arbeten till att plugga till lärare och prata inför helklass varje dag, så det går att fixa!

Ha Ha: OK, hoppas det funkar. Tack!
En sak till, jag brukade öva hemma genom att föreställa mig att jag gör det på riktigt inför klassen. En slags simulering. Det dämpar också ångesten när det är dags på riktigt. Jag har också märkt att ens ångest inför händelser blir mindre om man går från att tänka "Jag vill inte!!!" till "Jag vill, det blir tungt men jag kommer ta mig genom det". Känslan av att ha gjort något trots att det var tungt är väldigt befriande och man känner en viss stolthet så det är värt det.

Öva mycket, precis som de flest skriver. Öva mycket hemma innan så att du känner dig säker på det. Du kan öva inför familj, vänner, husdjur, ett foto på din klass, etc.

Under själva presentationen finns det massor av tricks du kan använda, det är bara att googla. Här är några:
- Titta i pannan på folk istället för ögonkontakt om du tycker att det är svårt. Folk märker inte det.
- Stå inte still som en staty, ta några steg fram och tillbaka. Var lite rörlig helt enkelt.
- SE självsäker ut! Ha bra hållning, kläder du gillar etc.

Försök att tänka dig det värsta som kan hända. Kanske att du glömmer ett ord? Att du får hjärnsläpp? Det är inte så farligt egentligen om man tänker efter. Det händer alla. Och kom ihåg att resten av klassen står inför samma sak. De ska ju också hålla presentationer. Så du är inte ensam.