Forumet - Gymnasieval: Förstöra sitt liv eller sopa banan?

Gymnasieval: Förstöra sitt liv eller sopa banan?

1587 0 35
Okej, det här är den tredje gymnasietråden jag skapar, men jag ändrar mig så mycket hela tiden... Jag går i nian och vet att jag kommer att få gå på gymnasiemässa och vägledningssamtal, men det kanske ändå finns en liten chans att någon snäll människa kan putta in mig på något spår?[cute]
Jag har gjort en lååång lista på yrken jag skulle vilja bli. Jag fick med ca. 25 stycken, t.ex. sjuksköterska, psykolog/psykoterapeut, ambulanssjukvårdare, barnmorska, osteopat, kosmetolog/hudterapeut och speciallärare. Som ni ser vill jag jobba med att ta hand om människor, och det tror jag inte kommer att ändras.
Jag hade 295 betygspoäng i våras (eller 285 om man räknar bort ett ämne). Natur/natur vore för tråkigt, usch usch. Sam/sam också. Mina föräldrar vill inte att jag ska gå omvårdnadsprogrammet och det känns lite som om jag kastar bort mina betyg, men det skulle nog vara kul... Jag vet inte vad jag ska göra eller välja! Vet ni?

Spana också in:

Om du vill hjälpa människor så är det ganska dumt att bli sjuksköterskor: det finns tillräckligt många sådana, så att du blir sjuksköterska kommer inte att hjälpa särskilt mycket (någon annan kan göra det lika bra som du).

Försök istället bli läkare eller liknande. Biolog kanske, att jobba på ett läkemedelsföretag kan rädda bra mycket fler liv än om du blir sjuksköterska.
alltså... jag är 21 år och kan säga till dig att gymnasiet inte har så stor betydelse i vad du ska bli sedan. det viktigaste är att du är behörig till högskolestudier inom de områden du är intresserad av. och om du ska bli det så är det bra att ha gått en sam-linje eller natur-linje.

med största sannolikhet kommer du att ha ändrat dig under dina gymnasiestudier. och då är det bra att ha gått något som ger bred behörighet.

gymnasiet har inte så stor betydelse egentligen (vet att det är jätte stort för dig just nu). utan det är på högskolan allt börjar. då kan du tex välja fritt mellan olika kurser o komponera ihop ett eget program som passar dig.

ett annat tips jag har till dig är att gå i en skola med högre intagningspoäng. jag kan inte nog förklara vikten av ambitiösa klasskamrater när man själv vill komma någon vart. att gå i en klass med ambitiösa hjälper en på flera olika sätt som man inte visste innan, det är jätte jätte viktigt. enligt mig är det det viktigaste för dig nu. gå sam-linjen och på en skola med hög intagningspoäng. det är mitt råd!