Forumet - Gymnasievalet 2011

Gymnasievalet 2011

2336 0 36
Hallå hallå. :)

En fråga till er.. det är så här att jag går i årkurs 9 nu. Ska börja i gymnasiet nästa höst och jag har knappt nån koll på vilka gymnasium som är bra osv..

Jag bor i Stockholm och vill gå en ekonomisk linje på nåt gymnasium som är bra och oslappt. Jag tror att mina slutbetyg kommer att landa på en 285-305 poäng.

Vilket gymnasie går ni på? Vilka gymnasium är bra för det jag nämnde ovan och vilket gymnasium ska jag definitift inte söka mig in på?

Spana också in:

alltså det är helt grymt.
menar helt grymt.

jag var skoltrött som få innan, nu är jag GLAD över att gå till skolan.
det är så galet "chill" fast vi lär oss skiiitmycket också.
Alltså det är inte så mycket sitta-och-läsa-om-karl-gustav-den-femhundraelfte utan mer att man går ut och interagerar med folk på stan osv. gör projektarbeten osv.

lärarna är gaaalet bra också. har typ.. två dåliga lärare. spanska och matte. men annars är de GALET bra. alltså GALET. är nästan lite smått besviken på att min fekA lärare är lärare.. han skulle kunna föreläsa och skit istället. HAN ÄR SÅ JÄVLA GRYM VILL ÄTA UPP HONOM NU OK? [love]
OBS: Går du en, "yrkeslinje" (kommer inte ihåg korrekta namnet), så kommer du inte in på högskola med de betygen.
Där får du välja MA, EN, SV (obligatoriskt), sen 5 andra ämnen, som man får välja själv.

Sen finns det en annan linje där du får MA, EN, SV, och sen 9 extra ämnen som man inte får välja själv.
Då kan du gå vidare till en högskola på de betygen.

EDIT:

Kom att tänka på att detta kanske inte gäller åk 9. Kolla med mentor innan du drar beslut.
lussebullar:

Va vad betyder det? Asså när jag skrev 285-305 poäng i slutbetyg så menade jag för nian inte gymnasiet.


Vet inte om det gäller nian.

Men det finns två vägar.

Yrkesvägen. - Du får EN, MA, SV, och fem andra ämnen du får välja själv. Går du denna väg kan du inte komma in på högskola med de betygen.

Högskolavägen. - Du får EN, MA, SV, och nio andra ämnen du inte får välja själv. Går du denna väg kan du komma in på högskola med de betygen.

Ska du gå på högskola?
Jag började på östra real den här terminen och är väldigt nöjd, går sam ekonomi. Utifrån min erfarenhet och det man hör från kompisar rekommenderar jag att du söker till en av de äldre skolorna i stan. finns dock inte så många att välja på om man vill gå sam ek, de har främst sam sam men Viktor Rydberg och östra real verkar vara bra på sam ek, min uppfattning är att östra real är lite slappare än viktor rydberg.

Kom ihåg att det jag skriver är baserat på mina erfarenheter samt mina vänners, det är upp till dig att bilda en egen uppfattning om vilka skolor som är bäst/passar dig vilket är svårt att göra innan man har börjat på en skola men gör så mycket research som möjligt så ska det nog gå bra =).
Viktor Rydberg och Östra Real har jag hört bäst om. Nu bor jag inte i Stockholm, men har bekanta som gått där.

Pro tip: se till att göra högskoleprovet också redan första året så har du gjort det 5 gånger innan du söker dig vidare efter gymnasiet, och har därmed större chans att ta dig in på HHS (du verkar ju ambitiös så därför ska du givetvis gå där).
lussebullar:

Handels?


Precis.

lussebullar:

Men vad är med på högskoleprovet egentligen? Och är det inte väldigt svårt att göra det första året?


När du söker universitet kan du i princip göra det med två kvoter: dina betyg och högskoleprovet. Anta att dina betyg är ruggigt dåliga men att du skriver ett bra resultat på högskoleprovet; då kan du ändå komma in på drömutbildningen tack vare högskoleprovet. Det är därför ett grymt komplement till dina betyg.

Nu ska man ju göra om det så att det blir mer matte än tidigare, vet inte riktigt hur det kommer se ut. Tidigare var det svenska ord, läsförståelse engelska/svenska, lite matte (max kurs B gymnasiet) och diagram/kartor. Visst, du kommer antagligen inte att skriva ett toppenresultat första gången, och matten kanske du inte kommer förstå överhuvudtaget nu när man har gjort om det. Men ju mer man gör det (och när det närmar sig "slutet" av gymnasiet brukar många också träna inför det) desto bättre blir det... de som skriver 2.0 och liknande har i många fall gjort det 5-6 gånger: erfarenhet och övning. Det är därför en klar fördel att skriva det många gånger, finns liksom ingen nackdel med det.
(Okej, det kostar 350 kronor men det kan man offra).