Forumet - Här är vinnarordet som ska ersätta "våldtäkt"

Här är vinnarordet som ska ersätta "våldtäkt"

3023 0 41
TW: Sexuellt våld

Linda Holmgren drog i slutet av oktober igång tävlingen "Våldtäktsbriefen" där en jury med kända namn från reklambranschen skulle prisa den som kom på ett alternativt ord får våldtäkt. Nu har vinnarordet korats.
Syftet med Våldtäktsbriefen var att hitta ett nytt ord för våldtäkt som inte skulle innehålla ordet våld. Genom tävlingen ville Linda Holmgren förändra attityder och värderingar kring sex, och förtydliga vad ett sexuellt övergrepp egentligen handlar om.


– ”Ordet våldtäkt signalerar att det skulle behövas våld för att en händelse ska anses vara just våldtäkt. Verkligheten däremot visar att många övergrepp sker helt utan våld eftersom det inte behövs om offret är tillräckligt rädd, drogad osv. Därför har vi efterfrågat ett ord som ersätter och/eller breddar ’våldtäkt’ och som förtydligar vad ett sexuellt övergrepp egentligen handlar om.”, skriver hon på tävlingssidan.

Det nya ordet som hon tillsammans med en jury tagit fram är ”samtyckesbrott”. Dessutom ska brottsutföraren kallas "samtyckesförbrytare"

http://www.metro.se/nyheter/ordet-som-ska-ersatta-valdtakt-framrostat/EVHnkA!bBLBdmHTeGm2/

Vad tycker ni? Är det bra att ordet är könsneutralt? Dåligt? Är det nya ordet verkligen en bättre definition av våldtäkt?
Den här tråden är taggad med taggen "Plusmoderering" vilket innebär att vi kommer att moderera hårdare i syfte att skapa trevliga trådar med givande diskussioner och debatter. Utöver våra allmänna regler innebär detta följande: Tagg för trådar där ni vill ha extra moderering.
Senast ändrad 29 Nov 2014, 16:37 av Zymba

Spana också in:

Men jag tycker att motiveringen håller. 
Ordet våldtäkt signalerar att det skulle behövas våld för att en händelse ska anses vara just våldtäkt. Verkligheten däremot visar att många övergrepp sker helt utan våld eftersom det inte behövs om offret är tillräckligt rädd, drogad osv.
Och jag tror att med tiden så kommer "samtyckesbrott" och "samtyckesförbrytare" också bli lika hårt laddat som våldtäkt och våldtäktsman med åren. 

Sägmig: Men jag tycker att motiveringen håller. 
Och jag tror att med tiden så kommer "samtyckesbrott" och "samtyckesförbrytare" också bli lika hårt laddat som våldtäkt och våldtäktsman med åren. 
fast nä
att droga offret ÄR våld och att skrämma offret är våld det med, så motiveringen håller nog inte riktigt. det enda det nya ordet verkligen gör är att avdramatisera den egentliga definitionen av våldtäkt, för som sagitta sa, en brutal handling ska ha ett brutalt ord.