Forumet - Hagamannen släpps fri efter bara 9 år i fängelse

Hagamannen släpps fri efter bara 9 år i fängelse

5630 1 265
2006 dömdes den såkallade "hagamannen" till 14 års fängelse för en rad brutala överfallsvåldtäkter mot kvinnor. Så brutala att en av kvinnorna som blev utsatta var nära att mista livet. Nu har han suttit 2/3 av straffet och ska därför enligt svensk lag bli frisläppt. Alltså efter 9 år i fängelse.

Är det rätt att hagamannen blir fri och därmed får vandra fritt på Sveriges gator? Vad är er reaktion på saken?

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6165063

Behöver Sverige hårdare straff?

Spana också in:

"I fängelset har Lindgren skött sig bra och gått igenom ett antal rehabiliteringsprogram, och genomfört fler än tio permissioner med åtföljande personal och visat god skötsamhet genom verkställigheten" 
- Kriminalvården september 2014

Med andra ord har han gjort annat än:

Nachac:
Ja, de har ju bara låst in honom i en betonglåda tillsammans med andra brottslingar i några år. En idiot skulle kunna räkna ut att de inte hjälper.

thl*kt N.: en idiot kan också räkna ut att det inte alltid kan vara ekonomiskt rimligt att rehabilitera en brottsling.
Tror absolut det finns möjligheter att dra in kostnader vad gäller husering av brottslingar och dylikt så att man kan lägga mer resurser på rehabilitering.
Exner: Så det är synen på påföljderna som du vill ändra.
Och brottslighet som sådant. Mer inriktat på brottslingens psyke än konsekvenserna av dess handlingar. Tror också att, precis som att hårda straff har en brutaliserande effekt, kan en välvillig inställning ha en mildrande effekt. 

Nachac:
Tror absolut det finns möjligheter att dra in kostnader vad gäller husering av brottslingar och dylikt så att man kan lägga mer resurser på rehabilitering.

det kan definitivt vara en markant förlustaffär för samhället jämfört med att helt enkelt inte göra nånting. menar du att rehabilitering ändå är att föredra? alla är inte ens möjliga att rehabilitera och för dom som inte är det finns ingen gräns för hur mycket resurser man kan hälla ut i hopp om att en dag ha lagat den sedan barnsben hopplöst sargade och undernärda personligheten.

thl*kt N.: det kan definitivt vara en markant förlustaffär för samhället jämfört med att helt enkelt inte göra nånting. menar du att rehabilitering ändå är att föredra?
Ja, det tycker jag. Brottslighet beror antingen på psykiska eller sociala besvär och som sådant bör människorna få hjälp.
thl*kt N.: alla är inte ens möjliga att rehabilitera och då finns det ingen gräns för hur mycket resurser man kan hälla över dem.
Det här är att att jämföra med kroniskt sjuka människor.