Aviseringar
Rensa alla

har du ändrat ditt namn i folkbokföringen?


Ämnesstartare

1. varför?
2. skiljer ditt/dina nya namn mycket ifrån det gamla?
3. hur lång tid tog hela processen?


   
Citera

1. Gifte mig
2. Ja
3. Kommer inte ihåg exakt, det innebär en hel del kommunikation för att alla skall uppdatera eventuella personuppgifter.


   
SvaraCitera

(Nu säger du namn, vet inte vad du åsyftar? Efternamn? Tilltalsnamn? Förnamn?)

1. För att jag bar på ett namn som inte var mitt riktiga släktnamn. Min morfar hade fått det av sin styvfar och vid tidpunkten då jag bytte var jag den enda personen som hade kvar namnet. Resten var döda/bytt bort. Jag ändrade även stavningen på ett av mina förnamn samt la till ett förnamn eftersom jag stört mig på att mitt namn var för kort. Såg ut som typ "John Wo" "Ping Pong" "Bo Al". Men jag har kvar samma tilltalsnamn så namnbytet av mina förnamn märks inte förutom i väldigt formella sammanhang, typ i mitt pass/i räkningar o.s.v.

2. Båda är typiskt svenska men inte direkt lika.

3. Det tog faktiskt ett par månader. Att byta efternamn är en ganska krånglig och byråkratisk process, i alla fall om man skall ta ett namn som redan bärs av andra. Det är många papper som skall skickas in för att styrka att man är släkt med de som redan bär namnet (och sedan är det alltid något fel på dom bla bla). Det här gäller dock bara om det är ett ovanligt namn, mitt  släktnamn bärs av 50 personer. Men vill du byta till Andersson eller något så går det smärtfritt. Man får byta till vad man vill för namn som bärs av minst 2000 personer om jag inte missminner mig.


   
SvaraCitera