Forumet - Har du pluggat utomlands?

Har du pluggat utomlands?

397 0 3
Att plugga utomlands är ett spännande sätt att utvecklas som person och träffa vänner för livet. Men vilket land är egentligen bäst att åka till? Hur funkar studiesystemen? Och hur ansöker man om visum?

Här kan ni dela med er av era erfarenheter av att plugga utomlands! [smile]
Ja. Två år. England. Piss. Var gymnasiet dock.

Inom Europeiska unionen, de nordiska länderna och Liechtenstein och Schweiz (kanske fler länder, vet inte) behöver du inte begära visum. Det är bara att söka in på samma villkor som de som bor i landet i fråga. Du betalar samma studieavgifter som andra i samma land. Det vill säga, pluggar du i Skottland betalar du inga studieavgifter, men pluggar du i England kostar det skjortan.

CSN är du berättigad så länge du söker från Sverige tror jag. Då får du ett belopp, bidrag + lån (plus eventuella extralån för att betala studieavgifter), motsvarande samma standard i Sverige. Alltså, pluggar du i Norge får du mer pengar sammanlagt än i Sverige, men pluggar du i Litauen får du avsevärt mindre.

Om du ska plugga utomlands och vara säker på att din utbildning på högskolenivå gäller i Sverige, håll dig till de ovannämnda europeiska länderna. De utbildningarna styrs av Bolognaprocessen, en överenskommelse staterna emellan att erkännna de olika högskoleexaminationerna i de andra staterna.

Däremot ska du plugga på gymnasienivå är du rätt körd var du en åker, om du inte pluggar alla det landets gymnasieår där.