Forumet - Har en lärare rätt att begära pengar från elever?

Har en lärare rätt att begära pengar från elever?

697 1 17
Vi ska åka på en "klassresa" med skolan men det är bara för att det är viktigt för betyget och om man inte åker missar man en väldigt stor del av kursen men nu har min lärare sagt att resan dit kostar 100kr som vi måste ge henne. Har hon rätt att göra så? Tänker mest på de som kanske inte har råd, också med tanke på att hon inte frågade oss innan och 100kr är inte så lite heller.
Enligt Skolverket så har skolan rätt att ta ut mindre avgifter för enstaka resor, om det däremot är upprepade gånger som, så som du påpekar, blir en belastning för familjer med redan ansträngd ekonomi kan det prövas hos Skolinspektionen. 

Däremot kan jag tycka att, i och med att skolan i huvudsak ska vara gratis, så är det inte rimligt att en stor del av kursen ska ta plats någonstans dit alla kanske inte har möjlighet att ta sig. 

Spana också in:

Om resa sker under skoltid skall skolan tillhandahålla kostnader för resan. Då resan omfattar längre period eller heldag, skall mat serveras i den mån att eleven håller sig mätt.
     I de lägen då en skolas ekonomi ej mäter sig, skall ekonomiskt stöd begäras utöver den fastslagna budgeten, i den omfattning av en enklare studieresa men mindre ekonomiska krav.
     Om elev önskar någonting utöver resans syfte, exempelvis; handla, fika eller erhålla egen matsäck, skall vårdnadshavare bekosta detta.

Anser jag.
Enligt henne är pengarna till för båtresan dit. Det är alltså biologin och vi ska till en sjö. Dock tycker ju jag själv att det finns hur många jävla sjöar som helt i sthlm x). Men det konstiga är att enligt henne är det "krångligt om alla ska behöva betala 100 kr för sig där" så då tycker hon att det är smidigare att ge henne pengarna bara