Forumet - Har fastnat på en läxa

Har fastnat på en läxa

1681 0 5
Jag har en läxa tills idag som jag ska skicka in till min lärare, men jag är osäker på om jag har svarat rätt, vad är svaren till dessa frågor, läxan var att vi skulle ta reda på svaren till uppgifterna och läxan är mycket viktig och är betygsatt.
image_3.jpeg
Snälla hjälp mig!

Inga kommentarer

Tråden har 5 svar. Sortera efter:
Det där är väl vektoraddition?
Sånt sysslar man med hela tiden på ingenjörsutbildningar, och oftast blandar man till och med in vektoranalys i calculus och liknande (typ linjeintegraler osv).

Hur som helst, vektoraddition handlar enbart om att addera ihop vektorernas komponenter var för sig;
om du exempelvis har en vektor som pekar 2 meter åt höger och 1 meter uppåt <2,1> samt en vektor som pekar 5 meter åt höger och 2 meter nedåt <5,-2> så bara adderar man ihop de horisontella och vertikala komponenterna, alltså <7,-1>.

Sen om du måste lista ut komponenterna utifrån en vektors längd L och vinkel θ (polära koordinater, alltså) så gäller från trigonometri att:
x-komponenten = L⋅cos(θ)
y-komponenten = L⋅sin(θ)

Om du inte har läst trigonometri så kan du helt enkelt slå in cosinus- och sinusvärderna på en räknare (se dock till att du har räknaren inställd på rätt enheter, alltså antingen grader eller radianer), eller alternativt kolla något videoklipp på YouTube som tar upp grundläggande trigonometri.

Spana också in: