Forumet - Har hon rätt att läsa mina mail?

Har hon rätt att läsa mina mail?

2937 1 20
Jag hade loggat in på min skolmejl via min mammas ipad och självklart öppnar hon mejlen och läser, och blir typ misstänksam när hon ser att en kille har delat en berättelse om "kärlek och hat" till mig, så jag förklarar att det är en skoluppgift att skriva en kärlek/vänskaps novell och att man ska ge respons. Hursomhelst tycker jag att det är jävligt orespektlöst att läsa någon annans mejl oavsett om det är ens barn eller en främling. Har hon rätt att läsa mina mejl/brev utan min tillåtelse? 

Ymellon: Jag hade loggat in på min skolmejl via min mammas ipad och självklart öppnar hon mejlen och läser, och blir typ misstänksam när hon ser att en kille har delat en berättelse om "kärlek och hat" till mig, så jag förklarar att det är en skoluppgift att skriva en kärlek/vänskaps novell och att man ska ge respons. Hursomhelst tycker jag att det är jävligt orespektlöst att läsa någon annans mejl oavsett om det är ens barn eller en främling. Har hon rätt att läsa mina mejl/brev utan min tillåtelse? 

Man tycker att hon kan fråga först. Men rätt att läsa mailen har hon nog ty jag tror inte att du är myndig? Och det är dessutom hennes ipad.

Säg till henne på ett vuxet sätt att du önskar hon frågar först i framtiden, ty hon borde föregå med ett gott exempel.

aristoteles:

Man tycker att hon kan fråga först. Men rätt att läsa mailen har hon nog ty jag tror inte att du är myndig? Och det är dessutom hennes ipad.

Säg till henne på ett vuxet sätt att du önskar hon frågar först i framtiden, ty hon borde föregå med ett gott exempel.
Ja, och nej jag är inte myndig precis som du trodde. Men enligt brottsbalken står det om post och tele hemlighet och sånt, att man inte får öppna någon annans mejl. Inte för att jag tänker anmäla min mamma men det hon gör är väl fortfarande olagligt ? Eller gäller denna lag inte mellan föräldrar vars barn inte är myndiga?

Spana också in:


Ymellon: Ja, och nej jag är inte myndig precis som du trodde. Men enligt brottsbalken står det om post och tele hemlighet och sånt, att man inte får öppna någon annans mejl. Inte för att jag tänker anmäla min mamma men det hon gör är väl fortfarande olagligt ? Eller gäller denna lag inte mellan föräldrar vars barn inte är myndiga?

Som omyndig har dina föräldrar rätt till det mesta, jag har dock inte 100 koll på lagen i just det fallet. Det är dock inte viktigt, utan tala med din käre mor om hur du vill att hon skall hantera din mail i framtiden.

Om du lägger fram vad du känner på ett vettigt och vuxet sätt så finns det inte mycket hon kan säga utan verka som en barnrumpa själv. Så be henne bara på ett fint sätt att fråga först.
Vore roligt om du hade anmält din mamma för att hon hade läst dina skolmejl Blink
Men som många andra säkert tycker; det är jävligt respektlöst att läsa någon annans mejl. Dock var det där din skolmejl, men man gör inte så. Om det är olagligt eller inte har jag nollkoll på men skulle kunna tänka mig att juridiskt sett så har hon rätt att läsa sålänge hon är din vårdnadshavare. 

Ymellon: Har hon rätt att läsa mina mejl/brev utan min tillåtelse?
Jag tycker att det ska mycket till innan föräldrar ska kunna ta sig friheten att kränka sina barns integritet, genom att ex. läsa mail eller rota igenom rum.

Det bör vara på den nivån att föräldrarna skäligen misstänker att deras barn befinner sig i stor fara. Integritet är ingen småsak utan en mänsklig rättighet.