Forumet - Har ni inget bättre för er? #1

Har ni inget bättre för er? #1

5579 1 39
Alltid kul med unga okunniga privilegierade överklasstjejer med hybris som tror att just de besitter svaren på stora politiska frågor. Verklighetsfrånvända och naiva som tusan. Stormen kring henne är således totalt felaktig. Både vad gäller eliten som desperat hyllar henne men också de som lägger kraft på att inte tycka om henne. Ingen borde bry sig alltså.

Spana också in:


Jungman:
Det var en del av den.
Internet har existerat ett tag nu och det har alltid funnits överdrifter i tonlägen hos de som är mindre begåvade vad gäller att uttrycka sig, vilket är vad som bör hända när man tillåter alla att ta del av en oändlig värld där man inte nödvändigtvis är någon alls utöver vad man uttrycker. Det är något man bör veta om innan man börjar lägga någon form av värde i vad som skrivs där, att en alltför lättvindig pöbelmentalitet skriver otrevliga eller hotfulla saker innebär inte att man behöver lägga det minsta värde vid vad som skrivs (varför lyssna på vad ett gäng arslen har att säga om dig?).

Grejen är att i de flesta fall som markeras som "näthat" så rör det sig om folk som är totalt okända för subjektet med hatbild, som i många fall och även detta är en (av eget val) offentlig person, burdus kritik mot sådana existerar alltid, även utanför internet, vänner emellan, alkohol osv. men det är inte lika synligt i mängd, och om man då skall börja problematisera fenomenet lite extra och göra det till en grej så öppnar det upp för en kritik över hur hela det sociala samspelet fungerar i allmänhet, vilket givetvis kan vara nödvändigt men opraktiskt och svårhanterligt utan enorma förändringar.
Sedan kan man också dra en parallell till hur folk uttrycker negativa åsikter om exempelvis filmer eller annan typ av kultur och se att precis samma handikappade argumentering sker och konstatera att det är ett urskiljningslöst beteende som följd av avpersonaliseringen vid interaktioner via teknologi och ifrågasätta om något som agerar likadant mot personer som mot fenomen eller ting verkligen kan vara en kraft som är benägen att lägga något faktiskt värde i hur det agerar?

Om det däremot rör sig om en krets av personer som systematiskt uttrycker hat mot en person som de faktiskt har någon verklig anknytning till så är det hat och trakasserier via internet och en helt annan fråga.
Då är jag med. Jag tycker dock det vore bättre, mer önskvärt, om det istället fanns en tydlig hederskodex på internet, där "trams" inte förekom, hellre än att vi ska lära oss bara ignorera det. Åtminstone om det är glåpord och liknande som är riktade mot någon som kommer läsa det, som inte nödvändigtvis gjort sig förtjänt av någon slags kollektiv bashing, som inte känns mindre obehaglig bara för att det är skrivet av hormonstinna ynglingar. 

Men med detta menar jag alltså när kommentarerna är riktade mot någon på ett tydligt sätt: som kommentarer på personens sida, mail, PM, gästboksinlägg. Inte allmänna diskussioner som man rimligtvis kan anta att personen inte kommer läsa.

time:
Ba för att jag sa hederskodex va? Menar bara att man ska lägga ansvaret på de som beter sig illa och inte tycka att det är offrets ansvar att lägga locket på. Är väl inte kommunism, är väl sunt förnuft Arg


nej, bara hela tänket att responsen till saker är att de måste eller borde regleras centralt på nåt sätt och att man kan nå nåt slags kliniskt steril social miljö NU
Varför menar hon att hon skulle få mer medial uppmärksamhet på festivalen? Låter ganska fjantigt att kräva mer uppmärksamhet, när Bråvalla väljer själva vilka de ska highlight:a och vilka som ska vara stora namn som de vill ska prägla deras festival. Det får Larsson ta och respektera. Världen kretsar inte kring henne och det vore bra om hon kunde lära sig det. Är lite irriterande att behöva höra om hennes provokationer stup i kvarten. 

Chibibbi: Varför menar hon att hon skulle få mer medial uppmärksamhet på festivalen? Låter ganska fjantigt att kräva mer uppmärksamhet, när Bråvalla väljer själva vilka de ska highlight:a och vilka som ska vara stora namn som de vill ska prägla deras festival. Det får Larsson ta och respektera. Världen kretsar inte kring henne och det vore bra om hon kunde lära sig det. Är lite irriterande att behöva höra om hennes provokationer stup i kvarten. 
Återigen: det här har inte hänt. Expressen tog sig friheten att skriva om vad hon sagt i en intervju med DN, och blev sedermera konfronterade av Zara på Twitter, där de blånekade till att ha gjort något fel. 

Jungman: Hon är 17 år, själva poängen med att vara i den åldern är att hålla sina ideal högt och överreagera på allting, det är vad som förväntas, oberoende av kön form eller färg. Jag skulle absolut inte rekommendera att lyssna på eller följa några åsikter jag gav uttryck för som 17åring, och du tycker förmodligen samma sak, om du tonåren har passerat.
Just nu är den populärare aktivismen slentrianmässig pop-feminism och "allas lika värde förutom dem som förtrycker oss, givetvis" och det är helt väntat vad en tidsenlig sjuttonåring dras med och i regel inte någonting att lyssna alltför noga på, fokusera på de grundläggande värdena och ta allt som dras iväg alltför långt från vad som faktiskt är relevant med en nypa salt eller tre.
Det är feminister av det här slaget som de flesta anti-feminister tycks grunda sin åsikt om hela feminismen som begrepp på, och det är den uppfattning om feminismen anti-feministeran sedan håller fast vid, oavsett hur mycket man försöker tala om för dem hur feminismen är. Tydligen hade Larsson aldrig sagt detta: jag har inte läst någon av artiklarna, bara rubrikerna, men det är personer som just lärt sig ifrågasätta sin omvärld och upptäckt feminismen som överreagerar, och de gör stor skada, därför att det är just på dem anti-feministerna grundar hela sin åsikt om feminismen på: och de håller fast vid den för alltid. 

Jungman: Givetvis börjar folk debattera emot det och visa upp en annan sida av politisk extremism med direkt misogyni, personangrepp, påpeka att det var trams, och lite marknadstestat "näthat", vilket är nästa sak att ta upp. Ni vet när ni gick i typ mellan/hög-stadiet och du eller någon annan hade något ni var känsliga kring som mindre sympatiska klasskamrater exploaterade för att reta er/andra? Jag menar inte direkt mobbning eller våld utan bara provokationer.
 Precis samma fenomen existerar på internet och går fortfarande ut på att när någon är väldigt exalterad över något så är det väldigt kul att driva det vidare och spä på reaktionerna. Det behöver inte (och är nog i regel inte) vidare taktfullt eller med någon form av finess. Det är burdust och extremt för den extrema sakens skull och ingenting att någonsin ta det minsta på allvar, även om det är direkta hot om diverse plågor, eftersom det är någonting en antingen sub-mediokert provocerande eller stött överreaktionär person skriver på internet.
Det är, för att ta mitt vanliga exempel, att jämföra med att hitta en lapp med hotfulla ord på gatan, och inte sällan är de skrivna av någon 15åring med problem att hantera sina hormoner, det är inget nytt, inget farligt och ingenting att skapa ett helt begrepp för att använda som murbräcka i samtliga argument för att motarbeta rätten till personlig integritet, vilket det ofta används till. Så skärp er och lägg genast av med det, ni gör mycket mer skada än nytta.
Ja, det är dessa tvärilskna anti-feminister som skapat sin uppfattning om feminismen på just ditt exempel ovan, varav jag stött på en del här. 

Både de som skapar en felaktig uppfattning om feminismen genom att överreagera, och de som skapar sig en felaktig uppfattning om feminismen och sedan håller fast vid den för evigt, är alltså av samma typ. 

Puh, vilken ansträngning det tog för mig att skriva detta. Men du skrev bra
min upplevelse efter att ha läst ursprungsartikeln

uttalande 1:
– Helt ärligt är jag rätt besviken. Är jag ens med på Bråvalla, det känns inte så? Jag har sett flera festivalaffischer och jag står inte med på någon. De gick ut med mitt namn rätt sent, även om jag har varit bokad länge. Dessutom ska jag spela tidigt på eftermiddagen, som såklart inte är lika coolt som att spela senare. Det är konstigt, det matchar inte riktigt?

*inser att hon låter dum i huvudet*

uttalande 2:
– Jag fattar inte riktigt det här med huvudakter. Hur bestäms det? Jag hoppas verkligen att festivalen har något genustänk. Personligen tycker jag att det är mycket roligare att kolla på någon brud, än killar som alltid är överrepresenterade.

*ropar FEMINIIISM FEMINIIISM*

och alla köper det för att ingen vill säga emot när det ropas feminism
(dvs du beskrev allt bra, håller med osv.)