Forumet - Har skolan rätt att göra såhär?

Har skolan rätt att göra såhär?

434 0 66
Jag har en lillebror som är 12 år gammal. Han gick nyligen ut 6:an och på den sista musiklektionen med klassen skulle de få spela sina favoritartister, som en rolig avslutning på läsåret. Min lillebror valde att ta med sitt favoritband Zillertaler Türkenjäger för att spela. För er som inte känner till dem så är det ett tyskt nationalistiskt band.

När läraren frågade min lillebror dagen innan lektionen vilket band han skulle spela och min bror sa att han skulle spela Zillertaler Türkenjäger, så frågade läraren vad de var för några och min bror visade då upp några videos av dem på Youtube. När läraren fick höra låten blev han aslack och gav min bror en utskällning och sa att han absolut inte fick spela sådan "nazistisk skitdynga" och dessutom förbjöd honom att vara med på lektionen dagen efter.

Min bror är naturligtvis väldigt ledsen över att han dels inte får spela sitt favoritband som han tycker så mycket om och även att han inte får vara med på lektionen tillsammans med sina klasskamrater.

Våra föräldrar blev naturligtvis väldigt upprörda över detta och det blev även min pojkvän när jag berättade det för honom. Han åkte t.om bort till skolan för att snacka med min brors lärare och försökte förklara för honom att skolan ska vara politiskt neutral och inte lägga in sina egna rubbade värderingar i undervisninge, men det hjälpte inte. Våra föräldrar har också tagit upp saken med både läraren och rektorn och nästa steg blir skolstyrelsen. Får vi inte rätt hos skolstyrelsen överväger vi att låta min bror byta skola.

Har skolan verkligen rätt att göra såhär? De ska ju som sagt ändå vara politiskt neutrala.

Lite urval av Zillertaler Türkenjägers låtar för er som inte har hört dem.

ÄNDRAT 2011-06-20 22:26
Ni får gärna tala om vad ni tyckte om låtarna btw [smile]

Spana också in:

NEMI:

okej nu börjar jag bli rädd[sad] säg mig, är ni kraftigt inavlade eller?


Varför skulle vi vara det?

Köffein:

kasst troll, men tack för att du försökte [y]


[confused]

Blivande_japan:

om du är ganon tkr jag du är dum nu som tar en bild på någon random människa och låtsas vara nazist[no-no]

om du ej är ganon tycker jag ändå att du är dum


[confused]

Nehas:

skolan ska vara politiskt neutrala, men får däremot ej vara föredöme för rasism och dyl.


Vad är det rasistiska i dessa låtar? Läraren kan inte ens tyska så han vet inte vad de sjunger.

Arlo:

Han kan inte förbjuda honom att komma till lektionen, han kan däremot stoppa musik som kan (läs kommer) att uppfattas som kränkande.


Om min bror blir kränkt av att någon har en tröja med Che Guevara på sig. Ska elever förbjudas komma till skolan med en sådan tröja då?

Zeppelin:

Ah, precis - skolan ska vara politisk neutral. Varför spela låtar med politiskt budskap då? Det var väl så klart lite opedagogiskt av läraren att läxa upp din lillebror på det viset, men budskapet kom fram klart i alla fall[wink]


I den låten min bror hade valt fanns det inget politiskt budskap.

Luna Lovegood:

Antingen är du ett dåligt troll eller en dålig ursäkt till människa.


Varför?
timeisrunningout:

Det är väl ändå klart att skolan har rätt att stoppa musik som kränker folkgrupper? Skolan ska verka för en demokratisk världssyn, och nationalsocialism är inte demokratiskt.


Och Sverige ska vara ett demokratiskt land, men ändå sitter SD med i riksdagen! Konstig värld vi lever i.
timeisrunningout:

Det är väl ändå klart att skolan har rätt att stoppa musik som kränker folkgrupper? Skolan ska verka för en demokratisk världssyn, och nationalsocialism är inte demokratiskt.


Skulle snarare säga att det är Vänstern som inte är demokratiska, som stör nationalisters torgmöten och attackerar nationalsocialism med våld. Sådant ser ni inte från vår sida åtminstone. Om nationalsocialism har blivit framröstad av folket så är det en demokratisk ideologi. Ideologin är inte samma som den var på 40-talet.