Forumet - Har vi rätt att rota i kändisars privatliv?

Har vi rätt att rota i kändisars privatliv?

9730 0 30
Efter att den föredetta Idol-deltagaren Tristan gått bort hastigt under helgen så har många på sociala medier och på Flashback börjat spekulera i dödsorsak. Det kanske inte är så konstigt att man är nyfiken när någon halvkändis dör, men det jag sett på nätet de senaste dagarna har gjort mig väldigt orolig. En ung kille dör och det första som händer är att Flashback-trådar startas där man diskuterar huruvida han genomgått ett könsbyte, om han knarkat ihjäl sig, om han var psykiskt labil osv osv. Han är ju långt ifrån den första, det finns minst en tråd om typ alla offentliga personer i Sverige på Flashback och läser man i dem hittar man ganska grova och detaljerade spekulationer som inte nödvändigtvis behöver grundas i något väsentligt källmaterial.

Tycker ni att det är rimligt att vi vill veta allt om kändisars liv (och död)? Har vi rätt till alla dessa detaljer? Är det okej att vi diskuterar och spekulerar såhär på nätet - om brottsoffer, t ex våldtäktsoffer eller mordoffer, (för ja, sådana trådar finns också), offentliga personer, unga b-kändisar som Tristan? Är det inte lite äckligt att starta en tråd och skriva typ "nån som vet om han knarkade?" osv? Är det bara jag som reagerar? Gråter

Den här tråden är taggad med taggen "Plusmoderering" vilket innebär att vi kommer att moderera hårdare i syfte att skapa trevliga trådar med givande diskussioner och debatter. Utöver våra allmänna regler innebär detta följande, Tagg för trådar där ni vill ha extra moderering.

Är det okej att spekulera och rota i kändisars liv och död?

Spana också in:


Zymba: Osäker/Annat
Jag har sett varenda minut av samtliga IDOL program men ärligt talat kan jag inte komma på att jag har sett honom (henne?) ens. Så h*n kan knappast vara någon individ som givit mig något djupare intryck på mig.

Omopererad tjej eller knarkare eller överdos? Ärligt talat bryr jag mig inte. Bara trist när någon dör i förtid och det måste man väl säga att en 19-åring gör.

Här är tråden på Flashback: https://www.flashback.org/t2483041

Men vad beträffar topic - Har vi rätt att rota i kändisars privatliv? Mitt svar är JA! Om de verkligen ÄR en kändis. För mig var dock den här killen/tjejen en nobody.


Zymba: Tycker ni att det är rimligt att vi vill veta allt om kändisars liv (och död)?
Det beror på vilken kändis och vad som har hänt. Michael jackson och prinsessan Diana är rätt bra exempel.

Sen när det kommer till den här sortens kändisar som Tristan va, så handlar det om hur nära inpå hans femton minuter i rampljuset som något händer. Skulle någon ifrån säsong 3 av robinson dö idag är det inte många som är intresserade.

Zymba: Är det okej att vi diskuterar och spekulerar såhär på nätet
Utan tvekan. skillnaden idag emot förut är att internet finns och är extremt effektivt för spekulationer. Tidningarna skriver 10% utav vad som har hänt, flashback fyller i bra mycket av det som inte tidningarna skriver.

terrormat: fast varför?
Det är väl en del av kändisskapet. Tycker du inte själv att det skulle varit lite märkligt om det inte stått en enda rad eller visats en enda sekund i media när Michael Jackson dog?

Eller om du minns mordet på en kvinnlig socialdemokratisk minister (som jag glömt namnet på) som ev skulle till socialdemokraternas partiledare och ev vår blivande stadsminister. Hade det inte varit lite märkligt om media bara lagt locket på?

EDIT: Anna Lindh hette hon.    Rodnar

TOR:
Det är väl en del av kändisskapet. Tycker du inte själv att det skulle varit lite märkligt om det inte stått en enda rad eller visats en enda sekund i media när Michael Jackson dog?

Eller om du minns mordet på en kvinnlig socialdemokratisk minister (som jag glömt namnet på) som ev skulle till socialdemokraternas partiledare och ev vår blivande stadsminister. Hade det inte varit lite märkligt om media bara lagt locket på?
det beror på hur relevant informationen är. det är skillnad på att informera om att någon har dött, och att sitta och skvallra om könsbyten, psykiska problem osv. det finns gränser mellan offentligt, personligt och privat, även för kända människor 

terrormat: det beror på hur relevant informationen är. det är skillnad på att informera om att någon har dött, och att sitta och skvallra om könsbyten, psykiska problem osv. det finns gränser mellan offentligt, personligt och privat, även för kända människor
Givetvis beror det på hur relevant informationen är. Men i grunden styrs väl allt av hur "känd" personen ifråga är. Michael Jackson fick nog "lida" betydligt mer av allt media pumpade ut om honom vad beträffar pedofilhistorier, skadestånd, drogmissbruk och ansiktsoperationer under den tid han levde.
Skriverierna om den här IDOL-killen lär med stor sannolikhet ha avstannat inom några dagar.

För övrigt är det väl just Flashbacks idé - CENSURFRITT... SKRIV OCH TYCK VAD DU VILL!
jag gör inte direkt en skillnad på kändisar och icke kändisar

man snokar lika mycket i bekantas och vänners liv, och skulle med största sannolikhet grunna över en bekants eller väns dödsorsak

och det har man rätt till om de är offentliga

den största skillnaden är att ju mer känd någon är, desto fler gamar behöver deras anhöriga stå ut med om de dör, men det är inte en fråga om rätt