Forumet - HDD SDD?

HDD SDD?

2957 1 11

Spana också in:

Båda är lagringsenheter. Swagjoel förklarade det rätt bra, SSD är egentligen överlägsen när det gäller i princip allt utom pris. En SSD är mycket dyrare än en HDD.

Har man pengarna kan det vara värt att ha både och, en SSD för saker som man vill starta upp ofta/snabbt (t.ex. operativsystem och spel man spelar ofta) och en HDD för allt annat.

vincebruh: någon som kan förklara vad SSD och HDD innebär i en dator? vad är det som gör dessa unika i en dator? snabbare eller långsammare? skillnaden mellan dessa ord?
En HDD hårddisk har extremt mycket mer plats än en SSD hårddisk men SSDhårdiskar är snabbare än HDD. Dessutom är SSD mycket dyrare än HDD. Med tiden så kommer SSD att ersätta HDD då SSD är effektivare på så många sätt men HDD lär fungera som stora lagerutrymmen medans att SSD när de blir större lagerutrymmen och billigare att vara det som är standard för hela lagerutrymmet för datorer och laptops osv.
Jag har mest erfarenhet av gamla snurrande mekaniska HDD och inte av de nya "digitala" SSD-diskarna.

HDD är billigare och finns i relativt överkomliga priser om man vill ha typ 5TB och tom 10TB. Dvs mycket lagringsutrymme. En HDD lär troligen, förutsatt att den inte kraschar, överleva vår livslängd dvs 100 år. Ett ex på en sådan är Western Digital Black Series som nästan alla servrar är uppbyggda på ex kommuner, statliga verk som Skatteverket, Polis mm.
Nackdelen med en (SATA) HDD är att den är långsammare än en SSD. För övrigt det perfekta valet som lagringsdisk.

SSD är dyrare, betydligt dyrare för att inte säga EXTREMT dyra. Fördelen är att SSD är betydligt snabbare än HDD. MYCKET SNABBARE!!! Men livslängden är begränsad. Dvs en SSD har en begränsad antal gånger det går att skriva till den (mycket enkelt förklarat). I princip likadant som USB minnen fungerar.

Läs mer på: SSD vs HDD Lifespan – Which Technology Lasts Longer?