Forumet - Hemkunskap hjälp

Hemkunskap hjälp

1080 0 3
1) Kalle hittade drömmopeden på nätet – bara 5 000 kronor för en ganska ny EU-moppe. Han förde över pengarna på onsdag och väntade på att moppen skulle levereras på torsdag. Men den kom aldrig och Kalle fick inte tillbaka sina 5 000 kronor. Han hade blivit lurad.
• Vad ska man tänka på när man handlar av företag eller privatpersoner via nätet?


Pelle är på väg hem en sen kväll och tar en genväg genom parken. Där stöter han på en främmande kille i tjugoårsåldern som undrar om Pelle är intresserad av att köpa en EU-moppe från 2009 av honom. Den kostar bara 5 000 kronor. Killen säger att om Pelle betalar i morgon så kan han få moppen dagen därpå.
• Vad tycker du att Pelle ska göra, ska han slå till?


3) liam har kollat in en smartphone som han ska slå till på. Säljaren föreslår att lian aka teckna en tilläggsförsäkring.
A) vad ska liam göra o vad ska han ta red på, tycker du?
1. Använda sig av säkra betaltjänster såsom Paypal eller liknande istället för att föra över pengarna direkt till mottagarens konto. För förtag gäller dessutom distansavtalslagen, vilket innebär att man har rätt att få pengarna tillbaka inom 14 dagar om man återlämnar varan. Kolla upp om möjligt företagets rykte.

2. Nej, den är med största sannolikhet stulen eller så är det något fel på den. Begär att få se kvitto.