Aviseringar
Rensa alla

Historiens slut?


Ämnesstartare

Idag lever vi i Sverige i ett kapitalistisk samhälle. Det betyder att det kapitalistiska produktionssättet är det som dominerar. Det kapitalistiska samhället innebär många problem för människor i Sverige och runt om i världen. Samtidigt har den varit med och drivit fram utvecklingen av många nya tekniska innovationer. Det är nog något som både motståndare och förespråkare kan skriva under på.

Frågan är nu, ifall kapitalismen är historiens slut? Ifall det är det sista ekonomiska systemet som vi kommer se här på jorden?


   
Citera
Ämnesstartare

"Feodalismen-kapitalismen-kommunismen"

Yep, sen blir vi diktatur och får äta på varandra medan herrarna på andra sidan sjön hissar flaggor och spelar instrument.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Kapitalismen bygger på utsugning och en klass herravälde över en annan, ett sådant samhälle är dömt att gå under.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Människan har i regel väldigt svårt att förutspå framtiden, och ser på det som finns i nuet som det bästa tänkbara. Samtidigt så utvecklas vårt ekonomiska synsätt hela tiden, så jag tror knappast att kapitalismen är det sista vi ser.

Jag väntar med spänning tills dess att människan skapat stark AI, de borde kunna sköta vår ekonomi bättre än oss, och troligtvis på ett helt annat sätt. AI-kontrollerad planekonomi kanske är nästa stora steg.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Enligt Marx' samhällsteori historiematerialismen där han menar att varje samhällsstadie avlöser varandra.

Från att ha börjat med Urkommunismen så gick utvecklingen till Slavsamhället ----> Feodalismen ----> Ind. kapitalistiska samhället och som slutligen skall mynna ut till kommunismen, en typ av urkommunism fast ett mycket mer högproduktivt samhälle.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Nej, någon gång kommer vi att begripa att monetär ekonomi behöver fattiga människor för att fungera (och motivera icke-fattiga att fortsätta vara det dem är), och lägga ner tramset till förmån för utopi


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Inte för att jag är stjärnekonom men ändå.

Det kapitalistiska samhället bygger på ett ständigt behov på ökad konsumtion, när behovet inte finns så skapas det ett behov, av allt från maskiner, manicker, till krig.

Kapitalismens undergång (undergång kanske är fel ord, övergång är nog mer korrekt) kommer således att ske när komsumtionssamhället avtar och behovet för manicker, appareter och annat inte behövs längre, för kriga kan man ju inte göra för jämnan, även om det är som så Usa har smörjt sin ekonomi dom senaste 150 åren.


   
SvaraCitera

inglorius:

Frågan är nu, ifall kapitalismen är historiens slut?

Nej, Fukuyama hade ("oväntat") fel.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Det socialistiska systemet kommer slutligen att ersätta det kapitalistiska systemet; detta är en objektiv lag, oberoende av människans vilja. Hur mycket reaktionärerna än bemödar sig att hålla tillbaka historiens hjul, kom mer förr eller senare revolutionen att äga rum och oundvikligen att segra.

/den gamle vise


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Bara Ta Allt:

Kapitalismen bygger på utsugning och en klass herravälde över en annan, ett sådant samhälle är dömt att gå under

Snöbollen är redan i rullning och vårt samhälle är dömt att gå under.


   
SvaraCitera

Bara Ta Allt:

Kapitalismen bygger på utsugning och en klass herravälde över en annan

Imperialism möjligtvis, men inte kapitalism.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Gentlemannen:

Imperialism möjligtvis, men inte kapitalism.

"If it were necessary to give the briefest possible definition of imperialism, we should have to say that imperialism is the monopoly stage of capitalism."
Vladimir Lenin


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Gentlemannen:

Imperialism möjligtvis, men inte kapitalism.

Tittar man på teorin om mervärde och arbetsvärdeläran så ser vi att kapitalismen är "utsugande" i sin grund. Men man behöver ju inte för den delen lägga någon negativ värdering i utsugning för den delen. Precis som diskriminering inte alltid är dåligt. Jag tycker till exempel att det är bra att barn diskrimineras på systembolaget. Sen kan man ju också ha olika åsikter hur vida läran om värde och mervärde är korrekta observationer av verkligheten.

För att ställa några följdfrågor:
*Om ni inte tror att kapitalismen är historiens slut, kommer nästkommande sätt att ordna produktionen på vara bättre eller sämre?
*Hur tror ni det kommer se ut i så fall, och hur skulle ni vilja se att det såg ut?
*Om vi tror att det kan bli bättre, borde vi i så fall hjälpa samhällsutvecklingen på traven?


   
SvaraCitera

passaro:

Vladimir Lenin

Och på vilket sätt är ett citat från Lenin ett debattargument i det här fallet?

Nej imperialism är inte kapitalism, hade det varit kapitalism hade det hetat det och inte imperialism. Däremot kan kapitalism ske inom imperialismen.

Du har även den fria marknaden som många talar om i samband med kapitalism och den är ju en omöjlighet i samband med imperialism till exempel.


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Gentlemannen: Jag tror misstaget du gör är att titta på hur du vill att kapitalismen ska fungera, istället för att se på hur den fungerar i verkligheten.


   
SvaraCitera