Forumet - Hitler värre än någon annan diktator?

Hitler värre än någon annan diktator?

1426 0 9
Tänkte på det här med diktatorer.
Gaddafi som nyligen dog (2011) dödade enbart några tusen jämförbart med Hitler, och även då Gaddafi styrde landet i 42 år och Hitler enbart 11 så är det väldigt stor skillnad på just antalet offer, då Hitler mördade nästan 20 miljoner människor. Just av detta fenomen så säger man att Hitler var en värre diktator, men hur ställer ni er till frågan är Hitler värre än Gaddafi på alla nivåer?

Inga kommentarer

Senast ändrad 25 Jan 2015, 20:50 av jordgubbskaka
Tråden har 9 svar. Sortera efter:

Bästa svaret

Hitler hade ju ett förakt för en reell eller upplevd svaghet på ett rent ideologiskt plan som rättfärdigade hans mordiska politik mot romer, judar, socialister osv.

Andra diktatorer har tenderat att bli kostsamma för sina respektive samhällen just i och med att dom var diktatorer, den auktoritära hållning man intog gjorde att man skapade sig många fiender vilket i sin tur gjorde att man blev paranoid inför risken att bli mördad och/eller avsatt och således såg till att själva ta kol på riktiga eller upplevda fiender för att säkra sin ställning. Så var det till stor del med Josef Stalins regim.

I andra fall så berusas man av sin makt och börjar plundra sitt land eller blir övertygad om att man har en kompetens inom ekonomi, jordbruk osv som man inte har och således åsamkar skada. Också här tycks det handla om själva dikataturens natur som fördärvar än att personen själva som förvisso tenderar att vara en ganska otrevlig bekantskap gör.

I Nazityskland däremot var syftet redan från början att "rena" landet såväl som Europa, vilket för mig gör den gamle österrikaren och hans Tredje rike till en mer ondsint företeelse. Det var programmerat från början att vara ett ondskans imperium för att parafrasera Reagan. (vi är ju trots allt inne på en samling osofta statsmannadudes)
Det fanns ett uppsåt.
 
Fast Adolf dödade inte så värst många. Han stred i första världskriget och var politiker vid andra världskriget...  Ett par dödade han säkert, och många dog pga hans inflytande vid krigen men det var snarare soldaterna som dödade.
Dock så tycker inte jag att han är något vidare snäll då han kunnat hindrat så många från att dö. Ledsen

Samt att det vart generaler som gav dom stora ordnarna.
Hitler var den trasiga länken som förstörde tredje riket med onödigt många krig och rasistiskt trams, så ja han var en urkass diktator. Gadaffi höll landet samman bra länge innan hans maktutövande hann ikapp honom och skall väl anses vara hyfsat lyckad, även om jag inte har någon särskilt stor koll på hans position inom någonting.

En bra diktator är mer Tito och mindre Türkmenbaşy

Spana också in:

alla diktatorer är väl inte rasister? isf menar du väl om hitler som diktator var den värsta rasisten lr om han tog det längre

Hitler dödade många för att han var emot många. han dödade inte många för att han var diktator