Forumet - Hjääälp

Hjääälp

906 0 5
Tråden har 5 svar. Sortera efter:
Här ä mina filosofiska tankar om vad som skulle hända (har ingen vetenskaplig fakta på att det skulle bli såhär):

Jag tror att det skulle öka antalet grova brott som mord, terror och liknande straff eftetsom gärningsmannen eller gärningskvinnan är medveten om att hen kommer slippa lida om hen åker fast. För jag tror att de flesta skulle häldre välja en död som tar några sekunder än att sitta 15 år i fängelse. Jag tror även att det inte skulle vara hållbart eftersom man då inte kan ändra en dom i efterhand om det vissar sig att den är felaktig. Detta skulle kunna leda till att domstolarna tar det säkra före det osäkra och väljer att fria gärningsmannen eller gärningskvinnan.

Jag tror faktiskt inte att tortyr är särskilt avskräckande för de riktigt grova brottslingar. Tortyr skulle kanske dock kunna motverka brott såsom skattefusk, skadegörelse, stöld om det är så att man införde tortyr även för de lite "mesigare" brotten eftersom det troligen skulle få en att tänka till en extra gång. En annan fördel med dödstraff är ju att det är billigt så man kan lägga pengar på annat.

Personligen ser jag hälst att vi inte inför dödstraff. Jag vill att brottslingar ska få lida, minst lika mycket som deras offer gjort (om det fanns något offer). Fängelse är mer plågsammt för individen och jag anser att ett straff ska vara plågsammt. Skulle hälst se att vi kanske sänker standarden i våra svenska fängelser.
Skall de släppas fria efter att de har blivit torterade? sådant kommer en aldrig över.. Hen kommer med stor sannolikhet att utöva eller planera tortyr som hämndaktion mot enskilda människor eller en grupp, snacka om att skapa mer våld som i sin tur föder våld. 

"Mindre brott" som att stjäla saker saker skulle nog kunna minska då eftersom att gärninngsmannen eller kvinnan inte skulle tycka att det var värt straffet utan istället ta till med grövre brott som massmord, terrorattacker etc.

Personligen tycker jag nog att tortyr och dödsstraff är att ta i, tänk liksom om någon blir oskyldigt dömd? Men ändå fängelsestraffen vi har idag är alldeles för mesiga. Ett grovt inbrott ger några månaders fängelse. Ett mord ger kanske ett till två års fängelse, sedan är man ju fri igen. Kommer man ut för att ha mördat någon och sedan gör om det kommer man  bara att få ett nytt år i fängelse. 
Som grädde på allt tror ju polisen på att gärningsmannen har lärt sig en läxa efter ett år och att det skulle vara omöjligt att han har väntat, suttit och räknat på nya brott och bara "ljugit" om att han har blivit en bättre människa - som förra året han satt där. 

Har man begått ett mord (alltså är skyldig till det) har man rättare sagt tagit en människas fria liv!
Jag tycker då inte att man förtjänar ett eget fritt liv (man kan väl få leva men absolut inte gå fri på gatan med en ny kniv), och verkligen inte om man har gjort typ massmord på flera hundra människor! Ledsen

Spana också in:

Vad är det för dålig fråga?

Ingenting kommer att hända för att man dödar ett fåtal människor, de som begår extrema brott gör det nog inte för att de älskar att sitta i fängelset. Även när dödsstraff var vanligt så begick folk brott. Det enda som riktigt skulle hända är att folk skulle protestera mot dödsstraff för att det bryter mot människans rätt till liv.