Forumet - Hjälp inom Buddhismen?

Hjälp inom Buddhismen?

2964 0 21
Här är några saker som jag gärna skulle vilja få förklarade, har letat runt på internet men inte hittat något vettigt svar!

Det handlar om Buddhimsen och Buddhas lära. Fattar inte det med reinkarnation(återfödelse), enligt Buddha bestäms en människas liv och reinkarnation av hennes/hans karma.

Stycke ur text:
"Där på sin 35-årsdag under en natt med fullmåne, når han den "fullkomliga, fullständiga upplysningen" Asså vad är det han når, upplysningen av vad? Vad händer när man blir upplyst? Befriad från det eviga kretsloppet?

Sen när man blir upplyst (når Nirvana), slipper man återfödelsen?
Fagerjärn:

Hur man ska leva för att nå Nirvana. Han kommer till denna insikt efter att först ha levt ett förmöget liv, och sedan motsatsen, ett liv i självförnekelse. Hans teorier kan sammanfattas i begreppet "den gyllene medelvägen".


Jaha, så buddha trodde alltså på återfödelse att man föds på nytt. Att allt lidande som orsakas av hans/hennes begär följer med i nästa liv. Alltså för att slippa detta lidande ska man hejda sina begär. Detta kan man göra genom att bli upplyst, nå Nirvana, friden och klarheten i livet.

Men det är väl inget straff att inte nå Nirvana?

Spana också in:

erikarbast:

Jaha, så buddha trodde alltså på återfödelse att man föds på nytt.


Nja, inte på så sätt som hinduismen. Buddhismen tror inte att man själv föds på nytt, utan att ens död medför ett annat livs uppkomst - och detta liv präglas av den karma man samlat på sig.
erikarbast:

Jaha, är det ett måste att uppnå Nirvana? Eller varför gör man det, vad händer?


Ett måste är det väl inte, man tar själv på sig att genomföra "den åttafaldiga vägen". Vad Nirvana egentligen är kan man bara spekulera om. Det är något slags tillstånd/paradis/whatever. En slutlig utsläckning av "livstörsten", som innebär lidande.
Tickstart:

Är det inte sånt tjafs som att återfödas som en "högre stående" varelse om man levt ett syndfritt liv? Vem bestämmer vilken varelse som är "högst"? Mänskan, för att de själv är mänskor? Nej, riktigt dumprat.


Vad snackar du om? jo det är det, eller att man återföds som en riktig människa och inte en sten eller ett träd.

Förresten, det heter människa.
Tickstart:

Vilken livsform är högst stående? Mänskor eller fåglar? Bakterier eller maskrosor?


Ja men man ska ju lämna efter sig god Karma innan man dör. Om man lämnar ifrån sig god Karma uppnår man ju Nirvana och återföds som en människa, den som återföds är summan av dina handlingar - din karma. Alltså kanske man återföds som en gris i nästa liv om man lämnar ifrån sig ond Karma.

låter proffsigare med människa
erikarbast:

Alltså kanske man återföds som en gris i nästa liv om man lämnar ifrån sig ond Karma.


Hade grisarna haft en religion hade grisen vart den högst stående varelsen [rolleyes] Allt sånt där är så löjligt, men det antar jag att du håller med om :D

erikarbast:

låter proffsigare med människa


Sant, men jag skriver "mej, dej, och sej" också, så jag väljer att skriva mänska [blush]
My dreams are her:

Man återföds icke efter nirvana,


Så vad heter det Nirvana kan vara uppdelat i två delar, att man uppnår Nirvana under livets gång: det är då man slipper allt lidande.

Eller når man Nirvana bara när man dör och slipper återfödas, för Buddha nådde Nirvana när han var typ 35 år eller var det var under fikonträdet.
erikarbast:

Alltså kanske man återföds som en gris i nästa liv om man lämnar ifrån sig ond Karma.


Nu har jag förvisso glömt bort en del, men det är väl fortfarande så att man enligt buddhismen inte själv återföds? Det den karma man lämnar efter sig som fortsätter i kretsloppet. Buddhismen har inget "atma" eller "brahma" vad jag minns.