Forumet - hjälp med kemi!

hjälp med kemi!

5668 0 15

AndersLkpg: Na[+]+NO3[-]→NaNO3 (till exempel genom NaOH+HNO3→NaNO3+H2O)
Tror inte detta stämmer riktigt. Natrium som neutral jon har en plusladdning. I hans formel har den dock +2 i laddning.

För att du ska få ett salt måste det bli en neutral laddning. Om jag förstår rätt så har den negativa jonen du har laddning med -3 och den positiva natriumjonen har en laddning på +2. Har jag förstått dig rätt ? Du måste då balansera ut det så att du får lika många negativa som positiva laddningar på båda sidor

Tror det blir såhär:
Na(+2) + NO(-3) -- > 3 Na(+2) + 2 NO (-3) --> Na3NO2

Detta är förstås om du menade att de hade så många negativa respektive positiva laddning. Annars är det som anders skrev.

Spana också in:


KitAmetam: Jag har för mig att den har en negativ laddning
Okej. Förstår du var det blir otydligt? De ser ut som att nitratjonen har tre laddningar eftersom du skriver natriumets laddning på det där sättet.

Iaf. Då får du balansera ut det. För att salt ska bildas behöver du två av nitratjonerna:

(NO3)- + Na+2 --> 2(NO3)- + Na+2 --> Na(NO3)2

En natirumjonen (2+) Sätter ihop sig med två st (NO3)- för att det ska bli en neutral laddning. Då har ett salt bildats. 
Tennsoldat: Okej men var fick har att den har två laddningar ifrån? Måste ju stå så i uppgiften.
ts skriver ju i tråden att hen "har för sig" att en nitratjon har en negativ laddning, trots att det helt säkert stämmer. det rör sig bara om dålig koll eller dåligt minne och jag betvivlar att det står 2+ i uppgiften. natrium har bara en valenselektron att släppa ifrån sig i det yttre skalet och kan därför bara bilda en jon med 1+ i laddning.

durga: ts skriver ju i tråden att hen "har för sig" att en nitratjon har en negativ laddning, trots att det helt säkert stämmer. det rör sig bara om dålig koll eller dåligt minne och jag betvivlar att det står 2+ i uppgiften. natrium har bara en valenselektron att släppa ifrån sig i det yttre skalet och kan därför bara bilda en jon med 1+ i laddning.
Okej fast han frågar ju vad som hände med tvåan efter anders formel? Rent teoretiskt om det var 2+ så skulle det se ut som min formel gör, även om ett sådant salt inte är möjligt i verkligheten, då natrium bara kan bilda envärda joner.
Tennsoldat: Okej fast han frågar ju vad som hände med tvåan efter anders formel? Rent teoretiskt om det var 2+ så skulle det se ut som min formel gör, även om ett sådant salt inte är möjligt i verkligheten, då natrium bara kan bilda envärda joner.
varför ska allt vara så förvirrande.

trådskaparen har fått för sig att laddningen hos natriumjonen är två, och det är klart att det "rent teoretiskt" skulle se ut som du skriver om man tog för givet att det är sant, men det är helt orimligt att ts lärare skulle konstruera en uppgift där det står så. det är redan tillräckligt bökigt att komma ihåg alla sammansatta joner man ska lära sig i kemi 1, det vore högst kontraproduktivt av läraren att förvirra eleverna ännu mer. alltså står det antingen fel någonstans i uppgiften, eller så kommer ts ihåg fel från pappret.