Forumet - hjälp med novell tack!

hjälp med novell tack!

10474 1 30
så vi ska skriva noveller i skolan, jag har en början på en novell men vill gärna ha lite hjälp och tips på vad jag kan skriva! jag går i ettan på gymnasiet om det är intressant. jag vill att novellen ska bli ungefär en sida lång. detta är hur långt jag kommit än så länge! :)

"Jag sprang upp för de knarrande ljusbruna trappstegen med tårar rinnandes ner för mina bleka kinder. Hur kunde detta hända? Att han, för mindre än två timmar sedan satt här med mig och pratade om alla våra planer för sommaren. Helt ovetande om att det var sista gången vi någonsin skulle se varandra. "

Se till att novellen har ett oväntat slut och en höjdpunkt. Eftersom att det verkar som att hon har blivit dumpad eller liknande så kan du väl skriva att att hon vill hämnas, börjar manipulera honom och sedan gör något hemskt tex mord. Det tycker jag är enklast att skriva om. (Kanske lite väl hemskt men det är spännande)
Som nämnt; ett oväntat slut. Någon knorr på det hela. Kanske blev hon inte ens dumpad, utan det hade hänt något heeelt annat?

Det är bra att du skriver i jag-form. Det kan man luras rätt mycket med!

(Minns när jag skrev på en novell/bok i början av lågstadiet, om en person som var olyckligt kär i en tjej. Det visar sig inte förrän i slutet att det huvudpersonen var en tjej och inte en kille. Tycker att det är intressant med folks reaktioner - många reaktioner önskar man att de inte fanns alls. Vissa bryr sig inte alls - medan världen (konstigt nog) vänds upp- och-ner för andra.

Spana också in:


S3ON: jag tänkte direkt att han förmodligen har omkommit i en olycka, men d kanske bara e jaaag
Hade också den tanken.
Ts: 
  • Viktigt med fångande titel.
  • Tänk på ordval och meningsuppbyggnad, så att det inte blir upprepning.
  • Även om du skriver i jag-form, få med tankarna bikaraktärna har/eventuellt har, bredare perspektiv etc.
  • Som samtliga redan nämnt, ofta uppskattat med oväntat slut.
  • Läs andra noveller och analysera deras uppbyggnad för inspirationens skull. 
Spontant tänker jag i ditt första stycke att du felprioriterar dina beskrivningar. Det känns inte asviktigt med färgen på trappstegen du springer över, än mindre nyansen och det torde inte vara något som din karaktär riktigt uppmärksammar. Likaledes känns blekheten lite malplacé förutsatt att du inte vill göra en poäng av den, som ett resultat av rädsla, chock eller liknande. Detta låter som en väldigt dramatisk del av berättelsen, så ett bra sätt att hålla takten uppe är att dra ned på just beskrivningarna, men vill du dra in läsaren djupt i upplevelsen håll dig djävligt lokalt; beskriv tårarna, hur de känns, eventuell temperatur och så vidare. De kanske når läpparna så du känner smaken av salt? (bonus för allegori och bokstavlighet i ett.) Vidare kan du beskriva hur dina steg känns. Fokusera på vad som är dramatiskt, det vill säga din egen upplevelse, inte omgivningen eller miljön.
Tänk på att en novell:
...har få och korta miljöbeskrivningar
...utspelar sig på kort tid
..har få karaktärer
...vanligt med att huvudkaraktär har inre monolger
...utelämmnar en del av infon

Andra tips:
Läs andras noveller. Ger både idéer och man ser vad som förväntas av en
Pröva skriva novellen som en cirkelkomposition (dvs att novellen börjar och slutar på samma sätt, handlingen sitter ihop som en cirkel)
  ...eller med parallellhandling (klipp mellan olika handlingar)
 


S3ON:
är det uppenbart att det är så?


jag tänkte direkt att han förmodligen har omkommit i en olycka, men d kanske bara e jaaag 
När jag läste det först tolkade jag också som att han hade omkommit på något sätt. Kanske visste hon om vad som skulle hända men inte kunde göra mycket åt det eller inte. 

Fokusera inte så mycket på omgivningen utan mer på hennes egna iakttagelser och känslor etc. Bra inledning för övrigt. (:
ändrade lite 

"Jag sprang upp för de knarrande trappstegen med tårar rinnandes ner för mina bleka kinder, mina ben skakade och mitt huvud snurrade. Hur kunde detta hända? Att han, för mindre än två timmar sedan satt här med mig och pratade om alla våra planer för sommaren. Helt ovetande om att det var sista gången vi någonsin skulle se varandra. Hade jag bara frågat han att stanna en stund till kanske det aldrig hade hänt? Att allt helt plötsligt hände så fort. Allt känns som en mardröm, när ska jag vakna? "

Istechetvåpunktnoll: det handlar väl om att man skall hålla det så enkelt som möjligt med en tydlig disponering (i det här fallet dramatisk kurva), typ som vid alla skoluppgifter där man skall framställa en text
Absolut, men jag tycker att folk sätter tillräckliga restriktioner på skönlitteratur, behövs inte att man lägger på ytterligare grejer som en novell "ska" innehålla.