Aviseringar
Rensa alla

hjälp med novell tack!


Ämnesstartare

så vi ska skriva noveller i skolan, jag har en början på en novell men vill gärna ha lite hjälp och tips på vad jag kan skriva! jag går i ettan på gymnasiet om det är intressant. jag vill att novellen ska bli ungefär en sida lång. detta är hur långt jag kommit än så länge! 🙂

"Jag sprang upp för de knarrande ljusbruna trappstegen med tårar rinnandes ner för mina bleka kinder. Hur kunde detta hända? Att han, för mindre än två timmar sedan satt här med mig och pratade om alla våra planer för sommaren. Helt ovetande om att det var sista gången vi någonsin skulle se varandra. "


   
Citera

mer sex, det går hem.


   
SvaraCitera
sluk
 sluk

Se till att novellen har ett oväntat slut och en höjdpunkt. Eftersom att det verkar som att hon har blivit dumpad eller liknande så kan du väl skriva att att hon vill hämnas, börjar manipulera honom och sedan gör något hemskt tex mord. Det tycker jag är enklast att skriva om. (Kanske lite väl hemskt men det är spännande)


   
SvaraCitera
PMR
 PMR

Som nämnt; ett oväntat slut. Någon knorr på det hela. Kanske blev hon inte ens dumpad, utan det hade hänt något heeelt annat?

Det är bra att du skriver i jag-form. Det kan man luras rätt mycket med!

(Minns när jag skrev på en novell/bok i början av lågstadiet, om en person som var olyckligt kär i en tjej. Det visar sig inte förrän i slutet att det huvudpersonen var en tjej och inte en kille. Tycker att det är intressant med folks reaktioner - många reaktioner önskar man att de inte fanns alls. Vissa bryr sig inte alls - medan världen (konstigt nog) vänds upp- och-ner för andra.


   
SvaraCitera

PMR: Kanske blev hon inte ens dumpad

är det uppenbart att det är så?

jag tänkte direkt att han förmodligen har omkommit i en olycka, men d kanske bara e jaaag 


   
SvaraCitera
PMR
 PMR

S3ON:

är det uppenbart att det är så?

jag tänkte direkt att han förmodligen har omkommit i en olycka, men d kanske bara e jaaag 

var lite koppling till det sluk skrev. Jag skriver rätt luddigt eheh


   
SvaraCitera

S3ON: jag tänkte direkt att han förmodligen har omkommit i en olycka, men d kanske bara e jaaag

Hade också den tanken.


Ts: 

  • Viktigt med fångande titel.
  • Tänk på ordval och meningsuppbyggnad, så att det inte blir upprepning.
  • Även om du skriver i jag-form, få med tankarna bikaraktärna har/eventuellt har, bredare perspektiv etc.
  • Som samtliga redan nämnt, ofta uppskattat med oväntat slut.
  • Läs andra noveller och analysera deras uppbyggnad för inspirationens skull. 

   
SvaraCitera

Mymlans_Dotter: Även om du skriver i jag-form, få med tankarna bikaraktärna har/eventuellt har, bredare perspektiv etc.

Det vill säga spekulationer om deras tankar? För är inte huvudpersonen Jean Grey/Charles Xavier blir det ju rätt skumt annars.


   
SvaraCitera

InABox: Det vill säga spekulationer om deras tankar? För är inte huvudpersonen Jean Grey/Charles Xavier blir det ju rätt skumt annars.

Exakt. 


   
SvaraCitera

Spontant tänker jag i ditt första stycke att du felprioriterar dina beskrivningar. Det känns inte asviktigt med färgen på trappstegen du springer över, än mindre nyansen och det torde inte vara något som din karaktär riktigt uppmärksammar. Likaledes känns blekheten lite malplacé förutsatt att du inte vill göra en poäng av den, som ett resultat av rädsla, chock eller liknande. Detta låter som en väldigt dramatisk del av berättelsen, så ett bra sätt att hålla takten uppe är att dra ned på just beskrivningarna, men vill du dra in läsaren djupt i upplevelsen håll dig djävligt lokalt; beskriv tårarna, hur de känns, eventuell temperatur och så vidare. De kanske når läpparna så du känner smaken av salt? (bonus för allegori och bokstavlighet i ett.) Vidare kan du beskriva hur dina steg känns. Fokusera på vad som är dramatiskt, det vill säga din egen upplevelse, inte omgivningen eller miljön.


   
SvaraCitera

Mymlans_Dotter: Exakt.

Tumme upp


   
SvaraCitera

Tänk på att en novell:
...har få och korta miljöbeskrivningar
...utspelar sig på kort tid
..har få karaktärer
...vanligt med att huvudkaraktär har inre monolger
...utelämmnar en del av infon

Andra tips:
Läs andras noveller. Ger både idéer och man ser vad som förväntas av en
Pröva skriva novellen som en cirkelkomposition (dvs att novellen börjar och slutar på samma sätt, handlingen sitter ihop som en cirkel)
  ...eller med parallellhandling (klipp mellan olika handlingar)
 


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

tack så mycket för era svar, det hjälpte faktiskt mycket 🙂


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

och hon har inte blivit dumpad, jag hade tänkt att han omkom i en bil olycka och dog , lite tragiskt men tror det ska fungera haha 🙂


   
SvaraCitera

S3ON:

är det uppenbart att det är så?

jag tänkte direkt att han förmodligen har omkommit i en olycka, men d kanske bara e jaaag 

När jag läste det först tolkade jag också som att han hade omkommit på något sätt. Kanske visste hon om vad som skulle hända men inte kunde göra mycket åt det eller inte. 

Fokusera inte så mycket på omgivningen utan mer på hennes egna iakttagelser och känslor etc. Bra inledning för övrigt. (:


   
SvaraCitera