Forumet - Hjälp med Svenska text!

Hjälp med Svenska text!

1178 0 4
Hej! Jag läser just nu Svenskaarrow-10x10.png 2 och hade en uppgift som gick ut på att skriva en självbärande, jämförande och utredande text. Fick precis ett mailarrow-10x10.png som sa att jag misslyckats med uppgiften. Men jag förstår inte varför, vad är det jag saknar? Skulle vara väldigt tacksam om någon kunde hjälpa mig med detta :) tack så mycket på förhand. Texten står nedan:


"Det finns en del skillnader mellan Homeros Iliaden och filmen Troja från 2004 av Wolfgang Petersen som baseras på boken men de är inte så synliga eller betydande. Det genomgående temat d.v.s “den röda tråden” ändras inte utan det är vissa detaljer som skiljer de olika versionerna. Något Wolfgang Petersen absolut lyckats med är att få en bra balans emellan att få med mycket från boken samtidigt som det blir en intressant och bra film. Trots detta finns det ju saker i boken som inte kom med i filmen, det är något som skulle kunna förbättras för ett ännu bättre slutresultat genom att ge en mer komplettarrow-10x10.png bild av boken.

Bakgrunden till berättelsen om kriget i Troja var enligt den sammanfattande texten bröllopet mellan Tetis och Peleus. Detta spelar inte ut sig i filmen överhuvudtaget, där är istället orsaken att prins Paris från Troja övertalar drottningen av Sparta att följa med hem till Troja och lämna bakom hennes man Menelaus.

En av de största skillnaderna är Gudarnas medverkan i verken. I sammanfattning av Iliaden har de en mycket större roll och uppenbarar sig för att förklara varför olika karaktärer beter sig på vissa sätt, men i filmen uppenbarar de sig aldrig och pratas samt beskrivs knappt. Det är under denna tiden det grekiska samhället trodde på flera gudar som härskade över världen, därför tycker jag att det är konstigt att regissören gav gudarna en sådan liten medverkan i filmen.
Det är många små skillnader i filmen vilket som sagt inte har så stor betydelse men ändå kan vara intressant att veta, ett exempel är hur de olika börjar. I boken får man en beskrivning om när och hur Helena flydde med paris, och man får veta mer orsaker till just varför Paris flydde med Helena. Filmen hoppar istället direktarrow-10x10.png till den dagen då Paris flyr med Helena till Troja, man får inte veta någon anledning till varför förutom den vaga orsaken att de är förälskade.


Plats och tid för Akilles död skiljer sig också mellan filmen och boken. Filmen berättar heller ingenting om att Menelaus förlät Helena angående hennes flykt och att de sedan återvände tillbaka till Sparta.

Dessaarrow-10x10.png små detaljerna kan vara störande om du läst boken och sedan ska se filmen eller vice versa, men generellt så följs den röda tråden genom både filmen och boken. Den största skillnaden emellan verken är gudarnas roll och deras skillnad i medverkandet."

Källor:
- Troja, Regi: Wolfgang Petersen, 2004 (httparrow-10x10.png://www.imdb.com/title/tt0332452/)
- Grekiska myter och sagor, Claes Lindskog, Natur och Kultur
- Antikens Historier I, Alf Henriksson, BonnierFartosis: Hej! Jag läser just nu Svenskaarrow-10x10.png 2 och hade en uppgift som gick ut på att skriva en självbärande, jämförande och utredande text. Fick precis ett mailarrow-10x10.png som sa att jag misslyckats med uppgiften. Men jag förstår inte varför, vad är det jag saknar? Skulle vara väldigt tacksam om någon kunde hjälpa mig med detta :) tack så mycket på förhand. Texten står nedan:
Vad stod mer i mailet än att du hade misslyckats?

Spana också in:


Skriv en jämförande text av filmen ocharrow-10x10.pngsammanfattningen från Homeros bok “Illiaden”. Texten ska vara självbärande och kunna läsas av vem som helst som också ska kunna förstå ditt innehåll och din text.

Jämförande texter är utredande och börjar alltid med en fråga i sin inledning för att sedan jämföra någonting (i det härarrow-10x10.png fallet filmen - med sammanfattning av originalet). Hur du väljer att lägga upp din text (teman, motiv, innehåll, kronologiskt etc.) är helt upp till dig. Tänk på att texters dispositioner ingår i de olika kunskapskraven för E - C - A. Grundläggande är att texten ska ha en
inledning - avhandling - avslutning. Tänk på att det är jämförandet som ska vara i centrum och försökarrow-10x10.png vara nyanserad!