Forumet - Hjälp mig gå ned i vikt

Hjälp mig gå ned i vikt

1424 0 13
Har alltid vart en tjej med bra vikt under hela mitt liv, Har varken varit för stor eller för liten. För lite mer än 1 år sedan skaffade jag en kille som fick mig o må piss. Tappade kontakten med allt och alla samt gått runt som ett spöke sen dess. Tar absolut inte hand om mig själv som förut och allt känns bara trist dock har jag inga vänner kvar heller. Jag är 154 cm och vägde 48-49 kg. Idag väger jag 75 kg och har ingen aning om hur jag ska gå ned i vikt. Träna är inte min grej riktigt men promenader älskar jag. Kan promenera 1-2 timmar om dagen utan problem. Men dehär med kosten är så jobbigt. Är öppen för alla möjliga tips, tack i förhand:)

Inga kommentarer

Tråden har 13 svar. Sortera efter:
Det är jobbigt att gå ner i vikt. Men kosten är ju en väldigt stor del i det hela så du måste ändra din kost. Och jag tycker att du ska promenera 1-2 timmar om dagen som du sa att du kunde göra utan problem, då kanske du får upp motivationen till andra sätt att träna på Party
När du gick upp i vikt ändrades antagligen dina matvanor som du kanske inte har reflekterat på. Du kanske äter onyttigt oftare än vad du brukade göra eller så kanske du helt enkelt äter mer än vad du behöver.

Jag skulle rekommendera att du väger dig varje dag efter att du har vaknat, för att ha ett hum om din vikt och om den förändras eller inte. Du behöver så klart inte väga dig exakt varje dag men några gånger i veckan skadar inte.

Vad gäller matvanor så kan du föra en matdagbok där du loggar precis allt du äter och dricker, du kan även logga hur mycket du åt också, t.ex "5 kycklingbitar" men man kan också väga sin mat men det tycker jag är lite overkill. Om du för en matdagbok i bara en vecka så tror jag att du kommer att upptäcka exakt hur mycket och vad du äter på en vecka och då kanske du ser att du äter för mycket onyttig mat, eller att du kanske äter nyttig mat men för mycket av den.
Du kan äta vad du vill och samtidigt gå ner i vikt sålänge du håller dig på ett kaloriunderskott. Kaloriunderskott betyder att man tar in färre kalorier än man gör av med. Framförallt används uttrycket när man vill gå ner i vikt, då ett sådant resultat kräver att man intar mindre energi än man gör av med.
Rekommenderar dig att ladda ned appen FatSecret, där kan du hålla koll på dina kalorier. 
Men om du ska räkna kalorier så måste du göra det på ett hälsosamt sätt, det är viktigt att inte äta för lite. 

Spana också in:

Man går inte ned i vikt av träning. det handlar om vad man äter.
Problemet är att jag inte riktigt vet vad nyttigt är. Jag ogillar nästan  alla frukter förutom jordgubbar, banan och typ vattenmelon. När det kommer till grönsaker så är gurka och majs det ända jag kan äta. Kan ha tomater men då måste det isåfall vara i maten. Det är ganska svårt att äta nyttigt när man nästan ogillar allt grönt haha
Min första tanke var sjukdom i mage- och tarmsystemet men nu är ju jag långt ifrån någon läkare. Sedan har jag alltid haft lätt till oro.

Går det inte över av andra råd i tråden och om du börjar få ont i magen eller om den på annat vis beter sig konstigare än vanligt så måste jag föreslå att du söker för dina besvär. Jag vet att du skrev att du hade en pojkvän som fick dig att inte må bra men ibland kan jobbiga upplevelser i livet trigga igång sjukdomstillstånd. Inte minst inflammatoriska tarmsjukdomar. Ett symptom på dessa är en återkommande depression som går i perioder. En livsviktig sak att tänka på ifall det skulle visa sig vara sjukdom är att det varken är något du  gjorde eller något du inte gjorde som orsakade sjukdomen. Den är inte, och kan aldrig vara ditt fel.

Det behöver såklart inte vara sjukdom. Ditt mående påverkas av mycket, särskilt i din ålder. Vad man ofta bortser ifrån är dock en bakomliggande sjukdom i ett av kroppens viktigaste organ, händer till och med att läkare bortser från det innan det nästan är uppenbart. Väldigt ofta så känns sjukdom så osannolikt samtidigt som man inte vill oroa ungdomar som redan har tusen bollar i luften. Men faktum är att sjukdom väldigt lätt kan uteslutas, genom ett ehrm... brunt prov så att säga.

Talar från egen erfarenhet. Sköt om dig vad som än händer!