Forumet - Hjälptråd: Hälsosammare liv!

Hjälptråd: Hälsosammare liv!

10562 1 27
Hejsan!

Utan problem har jag kunnat gå ned i vikt i mina tidigare år men idag är det mycket svårare, man har helt enkelt blivit äldre och kroppen reagerar segare. Den funkar helt enkelt inte som en tonårskropp längre! Då man kunde äta precis vad man ville utan att det syntes.

I denna tråd vill jag gärna att vi hjälper varandra inför hälsosammare val och mer. Alla är såklart välkomna att lämna tips, med pepp eller ett innehåll för ett hälsosammare liv. Vissa kanske har överviktsproblem eller helt enkelt vill bli hälsosammare!

Spamma med all motivation ni kan finna! En blogg, en hemsida om just disciplinsproblem men hur man fixar det och meeeer. Allt ni kan finna dvs.

untitled-1_69019071.png

Spana också in:

min filosofi/mål, typ:

- få i sig nötter, frön, bär, örter, frukt, grönsaker (olika från dag till dag för att få i mig så mycket olika näringsämnen som möjligt, dricker åtminstone 1 smoothie per dag för mycket lättare och godare att få i sig nyttigheter)-
- köpa på sig lite pulver i form av acai, spirulina osv och ha i smoothie (jättenyttigt)
- frukost: äta havregrynsgröt med bär och kanel på med lättmjölk pga. gott, nyttigt och blodsockerstabiliserande (kanelen)
- äta naturella yoghurtprodukter osv för att innehåller inte massa socker
- helst dricka te/vatten med citron (gör en mättare snabbare) måltider för att inte överäta och försöka äta sakta (tar 20 min för att hjärnan att "fatta" hur mätt den är)
- laga mat/baka ifrån scratch (e-ämnen och massa socker i maten typ i färdiga köttbullar vill jag undvika) + man får bättre uppsikt vad för nyttigheter man får i sig
- köpa tidningar som min hälsa och wellness/läsa på google för att få bra matinspiration
- träna styrka och kondition 4  ggr i veckan (=3 timmar träning)
- gå ut varje dag i den friska luften
- sova minst 7-8 timmar/natt och ha någorlunda bestämda sovtider
- äta frukost, lunch, middag och två mellanmål per dag, regelbundet (var tredje timma ungefär)

aaaaaaaaaaa typ
Mitt bästa tips om man vill bli hälsosammare är att hitta något som man tycker är kul att göra, som involverar att man rör på sig. Dans funkar för mig. Jag längtar till att gå till dansskolan eftersom att jag tycker det är kul, och som bonus rör jag på mig sjukt mycket och tränar både stryka, kondition och koordination.
Att springa har aldrig varit min grej, men har faktiskt försökt att springa 2 km på rullband varannan dag också. Heja mig! haha.

Och sen att hålla sig till sötsaker på helgen. Det har nog varit min största utmaning till att leva lite nyttigare, eftersom att det lätt slinker med en chokladkaka på vägen hem.
Att äta regelbundet är väldigt viktigt, frukost, lunch, middag, gärna ett lätt mellanmål emellan måltiderna. Att äta oregelbundet finns det risk att din kropp sparar kolhydrater och fett för att den tror att den svälter då kan man gå upp i vikt. Man blir heller inte lika hungrig och då minskar risken att man små äter. Samt att äta varierad mat är viktigt för att kroppen ska kunna få i sig alla näringsämnen den behöver, försök varje dag att äta livsmedel från varje del av matcirkeln.

Träning, speciellt styrketräning har en stor roll i viktnedgång, det är för att bevara så mycket muskelmassa under viknedgången som möjligt men även för att hålla uppe en så kallad basal energiförbrukning, alltså att förbruka lika mycket som man intar. Men de du vill fokusera på är kaloriunderskott, att förbruka mer kalorier än vad du får i dig.
Desto mer muskler som bevaras under en viktnedgång desto mer av ett kaloriunderskott får du, då kommer kroppen förbränna fett för att använda det som energi. En sak man kan tänka på är att du kommer gå ner mindre i vikt i jämförelse med ett program utan styrketräning, men fetthalten sjunker. I min teori är det inte speciellt viktigt att gå ner i vikt snarare vad för vikt du går ner i, men för dig är det viktigt att bygga muskler och förlora fett, det kan minska chansen för diabetes. Metabolismen, alltså ämnesomsättningen. Den kommer sjunka under tiden du går ner i vikt, det är följden av viktnedgången, det krävs mindre energi för din kropp att transportera olika saker, det krävs helt enkelt mindre energi att hålla dig vid liv. Styrketräning kan faktiskt minska den sänkning av metabolismen, de musklers som byggs upp kräver en viss mängd energi ifrån din kropp för att byggas upp, håller du då i din muskelmassa i schack så ökar din metabolism genom att kroppen måste underhålla de muskler du har.

http://alltommat.se/recept/bananpannkakor/
http://iform.se/kost/fragor-om-kost/mellanmal
http://blog.petersoderling.se/
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Matcirkeln-och-tallriksmoddellen/
http://www.styrkelabbet.se/ga-ner-i-vikt/
http://traningslara.se/viktnedgang-del-iii-styrketraning/
http://traningslara.se/effekter-fran-styrketraning-pa-ens-energiforbrukning/


DETTA ÄR KOPIERAT! Detta är alltså kopierat av ett gammalt skolarbete, en liten del av det iaf :)