Forumet - Högerparti

Högerparti

954 0 40

Spana också in:


finmatta:
Ofta SD är mest åt höger? Vrf? i en intervju sa jimmie att hans parti inte är så mkt åt höger
köpte det, mest fö jag gillar hnm :$
lol

De kommer ur den högerextrema miljön, de röstar med högern, de för en konservativ, rasistisk och antifeministisk politik. Ju mer reaktionär man är, dvs. ju mer man vill bevara det rådande samhället eller gå bakåt i samhällsutvecklingen, desto mer höger är man. Ju mer progressiv man är, alltså ju mer man vill driva utvecklingen framåt mot ett nytt samhälle, desto mer vänster är man. Det är vänster-högerskalan. SD är det mest konservativa och bakåtsträvande partiet i riksdagen och alltså mest höger.

finmatta:
Va? DEt tycker jag inte :S vad har du för resonemang kring det? Måste man vara åt höger för att man är konservativ eller traditionell?
Nähä men vad du tycker spelar ingen roll för det är defintionen. Du får väl ta upp det med de som hittade på skalan. Galen

Ja, är man politiskt konservativ så är man höger. Ju mer man är det desto mer höger är man. Är man progresssiv så är man vänster. Ju mer man vill framåt mot ett nytt samhällssystem och ersätta det gamla desto mer vänster är man. Längst ut på vänsterkanten vill man göra revolution. Längst ut på högerkanten vill man till varje pris förhindra samhällsförändring.

Istechetvåpunktnoll: C är ju traditionellt sätt jordbrukarnas socialdemokrater. Även om det låter förlegat så är det nog så att år 2014 ligger fortfarande C mer vänster om FP.
trodde c ville sänka skatterna
å andra sidan verkar de vilja satsa mkt pengar på utveckling & ekologi, hur ska man få råd med det om man sänker skatter
Rödingajäveln: Nähä men vad du tycker spelar ingen roll för det är defintionen. Du får väl ta upp det med de som hittade på skalan.
kommunism & kapitalism? vadå vad jag tkr
vänster-höger skalan har inte enbart ngt att göra med hur liberal lr konservativ man ärFörvirrad

Rödingajäveln: Är man progresssiv så är man vänster.
Menar du att vänsterextremister är extremt liberala också, eller?
iofs så var man mer lieberal som kommunist i Iran

Vet inte. tror det är olika.

Jag trodde den största skillnaden mellan höger- & vänsterskalan hade att göra med hur mkt man ville att staten skulle bestämma osv. hur rättvist det ska vara, hur självständig man ska låtas vara

finmatta: kommunism & kapitalism? vadå vad jag tkr
vänster-höger skalan har inte enbart ngt att göra med hur liberal lr konservativ man ärFörvirrad
Jo. Vänster-högerskalan handlar bara om reaktionär vs. progressiv. Den kommer från franska parlamentet under franska revolutionen. De som stödde revolutionen satt längst till vänster och det gamla systemets förespråkare längst till höger. Ju mer progressiv eller revolutionär desto mer vänster, ju mer reaktionär och bakåtsträvande desto mer höger. Längst till vänster idag har vi alltså autonoma, anarkister, kommunister och andra revolutionära socialister. Sen kommer reformistiska socialister, typ Vänsterpartiet  (kanske även F! kan räknas där beroende på hur de utvecklas de närmaste åren). Sen socialliberala partier som S och MP. Högern börjar med liberala partier som FP och C. Sen mer konservativa liberala partier som KD och M. Sen kommer tillsut de fascistiska partierna som SD, SvP, SMR, m.fl. Dvs. de mest konservativa och kontrarevolutionära partierna.

finmatta:
Jag trodde den största skillnaden mellan höger- & vänsterskalan hade att göra med hur mkt man ville att staten skulle bestämma osv. hur rättvist det ska vara, hur självständig man ska låtas vara
Ja det är vad vissa vill få den till men det är inte den korrekta bilden av höger-vänsterskalan och missar ju dessutom alla utomparlamentariska organisationer som finns både till höger och vänster. Den versionen handlar ju bara om partipolitik.

Högern är inte = mot att staten ska bestämma. Högerpartierna vill också att staten ska bestämma men att den ska bestämma andra saker än vad vänsterpartierna vill att den ska bestämma. Varken högerpartier eller vänsterpartier är emot staten. Däremot finns det utomparlamentariska organisationer som är emot staten.