Forumet - Högre studier usch och blä

Högre studier usch och blä

441 0 25
Är så fruktansvärt osugen på att gå någon högskoleutbildning och sluta på något skitställe. Vad är meningen med att utbilda sig till nåt fint jobb? Jag kan inte komma på något yrke som skulle falla mig asbra i smaken. Visst, man tjänar gott om pengar, men vad tusan ska man med dem till? Min mening med livet är INTE att jobba för att kunna köpa. Nej, därför tänker jag SKITA i att gå en pretentiös högskole/universitetsubildning och i stället leva livet.

Spana också in:

Stinky_alex:

Om du skaffar ett välbetalt jobb kan ju jobba mindre men leva på samma standard och därmed få mer tid att "leva livet" på?


Beror väl på vilken standard man eftersträvar. Många jobbar enbart för att kunna konsumera, det är deras fritid. Köper man bara det nödvändigaste behöver man inte ha något glidarjobb, har många vänner som hankar sig fram på lågavlönade jobb ett par dar i veckan och ändå lever.
Tant Brun:

Så du menar att du med hundraprocentig säkerhet vet att lågavlönat jobb=roligt?


Inget arbete är roligt, är vad jag försöker säga. Jag känner inget kall att utbilda mig för att kunna sätta någon snygg titel på mitt visitkort. Jag vill leva utanför ekonomin. En dröm jag har är t.ex. att arbeta i ett ekologiskt jordbrukskollektiv och leva ett enkelt liv. Det är sådan hets nuförtiden att man måste gå högskola eller universitet. Att självförverkligande skulle ha något med ens yrkesval att göra är en modern myt. Själva självförverkligandet också för den delen.
Tant Brun:

Skulle inte det vara en form av självförverkligande?


Tycker att självförverkligande är ett ganska uselt ord. Min dröm handlar snarare om avsaknad av den klassiska definitionen av självförverkligande (arbeta, resa m.m.). Att få fortsätta att vara som jag är, är snarare min dröm. Det kommer jag inte kunna vara om jag ska ha åttatimmarsdag på någon firma. I mitt liv skulle inte arbetet vara lika mycket i fokus, utan livet därutöver.
Matilda1988:

I mitt liv skulle inte arbetet vara lika mycket i fokus, utan livet därutöver.


Jag tror att många vill samma sak, och ser en möjlighet i sina högre studier. Det är faktiskt lättare att få kontroll över ens framtida arbete genom högskolor/universitet. Så man slipper den allra värsta slavgöran.

Men å andra sidan kan man säkert klara sig utan den typen av utbildning, på något sätt. Då syftar jag inte på parasiterna, för en av dem tänker du väl inte bli?