Forumet - Högskola i Sverige

Högskola i Sverige

2209 0 8
Hej!

Jag är i mitt hemland i Serbien, jag var påväg hem från stan när jag träffade några vänner till mina morföräldrar och av ren respekt så stannade jag kvar och snacka med de lite. Där var en mamma också, hon började stolt berätta om sin dotter som bara var 12 år och den bästa eleven i hela sin generation på skolan, hon har A (MVG) i alla ämnen, jag blev väldigt imponerad, hon vill plugga till sån som forskar kring antika egypten på faraonernas tid, hon är endast 12 år och har redan börjat plugga arabiska eftersom det är det språket de talar där. Hon adda mig på Facebook så att jag skulle kunna nå henne om jag visste hur hon kunde fortsätta högskola i exempelvis Sverige. Hennes mamma har inte pengar att betala hennes skolgång men hon ska tydligen få stipendium nästa år eftersom hon är så duktig, jag tyckte så synd om henne när man såg hur smart, snäll, rar, intelliget person hon var men hennes mamma har inte pengar till det så min fråga är om hon kan plugga skola i Serbien/Bulgarien och sen plugga högskola i Sverige?

Tack i förhand!
Jag antar att hon är svensk medborgare? Hursomhelst, om jag inte minns helt fel så skall man kunna gå i skolan på internationell skola och då så får man ett särskilt "betyg" eller snarare kurspoäng på något vis. Om jag inte minns fel igen, så krävs det dock att landet man studerar i samt sitt medborgarland är med i EU vilket Serbien endast är ett kandidatland för EU medlemskap? Bulgarien däremot är medlem i EU.

Som skrivet så kan jag ha helt fel, men det är något sådant. Man får alltså ett speciellt EU betyg, detta kan man sedan gå vidare i högre skolor med, som är med i EU.

Spana också in:


Xuzkie: Jag antar att hon är svensk medborgare? Hursomhelst, om jag inte minns helt fel så skall man kunna gå i skolan på internationell skola och då så får man ett särskilt "betyg" eller snarare kurspoäng på något vis. Om jag inte minns fel igen, så krävs det dock att landet man studerar i samt sitt medborgarland är med i EU vilket Serbien endast är ett kandidatland för EU medlemskap? Bulgarien däremot är medlem i EU.

Som skrivet så kan jag ha helt fel, men det är något sådant. Man får alltså ett speciellt EU betyg, detta kan man sedan gå vidare i högre skolor med, som är med i EU.
Nej, hon bor i Bulgarien men hon var på semester i serbien tror jag. Tänkte också det för jag pluggade natur i Lund och jag vet att vi hade jättemånga utbytesstudenter o så, folk från många olika delar av världen. Hoppas det går genom Bulgarien då för jag tror, ska kolla nu så återkommer jag med svar.
Xuzkie: Förresten så tycker jag att det låter jätteroligt, vill också arbeta med forna civilisationer, bli beläst om allt och inget kring ämnet. Hjärta
Me too :) <3

Getrekt: Är det inte gratis för medborgare i länder som ingår i EU/EES?
Högskola? tror inte det :P