Forumet - Hur bli bemött av skolsköterska/sjuksköterska?!

Hur bli bemött av skolsköterska/sjuksköterska?!

5206 0 52
Hej på er allesammans!
Jag håller på att plugga till sjuksköterska och mina tankar är att bli skolsköterska. Det är ett jobb jag verkligen drömmer om. Just mötet med alla barn och ungdomar, att få hjälpa dem, eller bara finnas där som en hjälpande hand när livet känns tungt och jobbigt.
Jag vet själv hur skönt att det kan vara att ha någon att prata med, någon som bara finns där och vill hjälpa.

Så min fråga här och nu till er är, hur ni skulle vilja bli bemötta av er skolsköterska? Eftersom detta är ett ätstörningsforum, syftar jag speciellt på i en sådan situation, men ni får mer än gärna berätta i övrigt också. Alla tips mottages gärna, detta för att jag ska kunna ta det till mig och bli en så bra skolsköterska/sjuksköterska som möjligt. Vad vill ni att jag som sjuksköterska/skolsköterska ska göra för er? hur vill ni bli behandlade? Övriga råd och synpunkter?!

Beskriv gärna den perfekta bilden av en skolsköterska, hur ska jag vara för att ni elever ska uppskatta mitt jobb?

Och sist, men absolut inte minst. Ta hand om er, och vara inte rädda att be om hjälp när livet sviktar och är jobbigt. [love]
För att utbilda dig till sjuksköterska krävs en treårig sjuksköterskeutbildning på universitet/högskola. För att sedan arbeta som skolsköterska krävs vanligtvis speciallisering inom barn.och ungdom eller disktriktsköterkeutbildning.
Gymnasielinje spelar egentligen ingen roll, men du måste ha grundläggande behörighet som är matte b, naturkunskap b (eller alternativt kemi, fysik, biolig a, tror jag det är). Hur höja betyg som krävs är väldigt olika beroende på vart i landet du vill läsa.
[smile]
påvägattblisyrra:

Så min fråga här och nu till er är, hur ni skulle vilja bli bemötta av er skolsköterska?


Hoppas du är ung. På min skola finns två st, och på är över 50. Det går inte att prata med dom. Har försökt men det enda dom vill att jag ska göra är att prata med mina föräldrar om min ätstöring. Föreslå aldrig det! Åtminstone inte det första du gör. Hade jag kunnat prata med min mamma hade jag gjort det för länge sen.
Fråga inte massa onödiga frågor, det är bara jobbigt utan låt eleven prata. Vill han/han inte prata tvinga inte! utan det viktigaste är att du finns där även om du bara ät tyst.

Spana också in:

Jag är inte en 50 + tant som alla skolsköterskor verkar vara, nej. Det värsta är att det krävs oftast så himla mycket erfarenheter och vidareutbildningar innan man kan få ett jobb som skolsköterska. Annars skulle jag vilja börja direkt, nu idag xD
Fast att det inte går att prata med dem, det beror nog mer på personligheten. Jag vet en helt underbar skolsköterska på 50+ som jag har pratat och delat väldigt mkt med.
Men hur som helst...
det där med föräldrarna håller jag med dig om. Endel tycks ha väldigt svårt att förstå att alla inte har den relationen till sina föräldrar, och som du säger, hade det varit en möjlighet hade man förmodligen valt föräldrarna framför skolsköterskan att prata med. Fast det är inte säkert, men hur som helst tror jag bara tjat om det blir jobbigt. Vill man inte, så vill man inte.
Jag har mycket kontakt med skolsköterskan på min skola efetrsom jag har åroblem med min skolgång mo har det jobbigt m.m.

Jag förstår att det är JÄTTE svårt att som skolsköterska försöka se vad personen behöver. JAg skulle säga att det jag tycker är skönast/viktigast. Det är just att hon ska finnas där, prata lungt och mjukt med än. Fråga hur det är. Inte ha några tvång. Försöka ta tid med personen som komem roch vill ha stöd. Inte bara finnas där som en "skolsköterska" vars uppgift är att lixom fixa mer "fysiskt" uatn även att finnas där "psykiskt". Oh sen tycker jag att man inte ska snåla på kramar, visst. Skolsköterkan kanske känner som så att "äch det är en elev, inte fanken vill hon väl ha en kram utan skolsköterskan" men joo, vissta betydetr det mycket för. Det är så mkt kan släppa i tankarna, man känner att hon verkligen bryr sig och finns där...
Sen tror jag att man får FÖRSÖKA bedömma från person till person, det beror ju på personligheten också, hur man vill bli bemött oså..

hmm, ja de tär svårt, jag förstår det.
påvägattblisyrra:

Beskriv gärna den perfekta bilden av en skolsköterska, hur ska jag vara för att ni elever ska uppskatta mitt jobb?


Min gamla skolsköterska var helt UNDERBAR [love] Jag älskade henne. När jag kom in till henne första gången och vägde och mätte mig så sa hon "du är alldeles, alldeles lagom" trots att jag antagligen var lite mullig. Hon är helt underbar, glad och älskar verkligen sitt jobb. Så tillmötesgående och alltid engagerad.
Tack för alla era svar! Ni är så kloka!

Men under tiden jag läste dök en ny fråga upp. Många av er säger att det är viktigt att man inte kontaktar föräldrarna. Men hur vill ni i stället att de ska göra? Säg att situationen är helt ohållbar, eleven sjunker bara mer och mer i vikt och det är en fara för liv om det pågår. Ska man som skolsköterska verkligen bara stå och se på och låta det här hända? När man känner att ens egna resurser inte är tillräckliga för att hjälpa eleven att gå vidare?

Jag vet att det är känsligt med föräldrar osv. Jag har själv varit eleven som tvärvägrade kontakt till mina föräldrar.
påvägattblisyrra:

hur ni skulle vilja bli bemötta av er skolsköterska


våran skolsköterska är typ två meter lång, har grått hår i en gigantisk knut och hennes tuttar hänger nere vid hennes navel och hon går alltid runt i en grå polotröja och ett par ljusbruna byxor [cry]

hon är så jävla läskig, shit du vet om man vill gå dit och be om en huvudvärkstablett eller nått så blir man tvungen att sitta där i en timme. minst.
hon gnötar på om allt och inget förutom det man egentligen kom dit för.
bli för guds skull inte sån.
ellepelle94:

En skolsköterska har väl tystnadsplikt eller?

skolsköterskan på min skola hotar med att ringa hem om vågen visar ner mer ...
jävla kärring!


En skolsköterska har tystnadsplikt. Men är eleven under 18 år har hon skyldighet att berätta om hon anser det vara en fara för elevens liv eller likande. Det finns alltså undantak så länge eleven inte är myndig när det gäller allvarliga saker som tex ätstörningar. Av vad jag har hört i allafall. Men att bara hota leder ingenstans tror inte jag, det är inte rätt väg att vinna förtroende och hjälpa en elev. Detta ska man göra i samförstånd med eleven. Man måste ju försöka leva sig in i varför eleven inte vill att föräldrarna ska ha vetspak också, det kan ju ligga finnas bakomliggande faktorer som spelar roll.
krawffs:

hon är så jävla läskig, shit du vet om man vill gå dit och be om en huvudvärkstablett eller nått så blir man tvungen att sitta där i en timme. minst.
hon gnötar på om allt och inget förutom det man egentligen kom dit för.
bli för guds skull inte sån


hahah, jag får verkligen upp en bild i huvudet genom din beskrivning.
Vad är det hon pratar om så länge?

Jag skulle gärna vilja ser fler yngre skolsköterskor, verkar som just bilden du har av din skolsköterska är det många tänker på när de hör ordet skolsköterska. Jag tänker i allafall bli en ung skolsköterska, så det så! Jag bara drömmer om dagen då jag får låsa upp till mit aldeles egna skolsköterske rum, sätta mig där och ta emot eleverna med öppna armar och bara finnas där. Oh vaf jag längtar!