Aviseringar
Rensa alla

Hur bli gasen HCl flytande?!


Ämnesstartare

Hej allihopa!
Har kemiprov imorgon 🙁
Kan någon förklara hur det går till då gasen saltsyra löser sig i vatten och blir flytande saltsyra? 🙂


   
Citera

HCL + H2O = CL- + H30+ väl?


   
SvaraCitera

prinoto:

HCL + H2O = CL- + H30+ väl?

japp det stämmer

det enda jag undrar lite är hur saltsyra kan vara en gas... 😛


   
SvaraCitera

Blir förvirrad utav TS..
Är syran en gas?


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

prinoto:

HCL + H2O = CL- + H30+ väl?

Nej det där är bara hur syra reagerar med vatten 🙂 Hcl är en gas som är en flytande syra i ett "flytande" tillstånd 🙂 Man får den att övergå från gas till flytande genom något tryck :O fattar inte hur...


   
SvaraCitera

om det blir kallt?[blush]


   
SvaraCitera

mandew:

Nej det där är bara hur syra reagerar med vatten 🙂 Hcl är en gas som är en flytande syra i ett "flytande" tillstånd 🙂 Man får den att övergå från gas till flytande genom något tryck :O fattar inte hur...

Trodde du sökte efter protolys :p

Men borde det inte vara nånting med HCl + H20 + Värme -> bla bla bla? xD

Oh well, kemi har aldrig vart min grejj ändå så 🙂


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

prinoto:

Men borde det inte vara nånting med HCl + H20 + Värme -> bla bla bla? xD

Oh well, kemi har aldrig vart min grejj ändå så 🙂

Nej men man kan skapa ett tryck på nåt märligt sätt så det blir flytande xD


   
SvaraCitera
Ämnesstartare

Vetinte om det fortfarande är aktuellt men för andra som läserkan man söka på "HCl Phase diagram" så kan man får up
diagram på vilket aggregationstillstånd molekylen har vid en viss temperatur och tryck.


   
SvaraCitera
Gifted

mandew:

Nej men man kan skapa ett tryck på nåt märligt sätt så det blir flytande xD

Gaser blir flytande vid högre tryck.

Ångkokare funkar enl. den principen,
kokar man saker under högt tryck, så krävs det högre temperatur innan vattnet blir till ånga. Vid lågt tryck å andra sidan, kokar vatten vid lägre temperaturer.
På mount everest, där det är lågt tryck, kokar vatten redan vid runt 70 grader C om jag inte minns fel.


   
SvaraCitera

hemligt


   
SvaraCitera